oczywiście naturalnej pektyny zamiast popularnych środków żelujących, a posłodziłam erytrytolem, więc jest to dżem bez białego cukru. Oczywiście możecie też użyć ksylitolu lub innego ulubionego środka słodzącego. Wiem, że truskawki już naprawdę się kończą, ale może jeszcze zdążycie zrobić chociaż kilka słoiczków tego wyjątkowego przetworu A więcej przepisów na dżemy znajdziecie tutaj . Dżem truskawkowy z płatkami róży – bez cukru(...)słoiczków 1 kg obranych, świeżych truskawek 6 kwiatów róży jadalnej 400 ml świeżego soku jabłkowego 300 g erytrytolu lub ksylitolu 20 g pektyny sok z 1/2 pektyny Truskawki umieścić w garnku i zalać sokiem jabłkowym, zagotować. Oddzielić płatki róży i usunąć białe elementy, które są gorzkie, dodać do owoców i gotować kilka minut. Pektynę wymieszać z erytrytolem i wsypać
FitkotSezon na truskawki trwa, dlatego warto je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Na przykład przygotowując pyszny sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, taki sorbet truskawkowy sprawdzi się idealnie na upalne dni. Składniki: – 500g truskawek – 200ml wody – 150g cukru (u mnie ksylitol) Truskawki obieramy ze szypułek i myjemy. Przy pomocy Czytaj więcej → Artykuł SORBET TRUSKAWKOWY
greengoodiesponad 5 lat serwuję tylko kisiel domowy w przeróżnych smakach. Spróbujcie i Wy, bo to wcale nie jest trudne. Dla kogo: dla lubiących domowe desery dla mających garść truskawek dla wszystkich, którzy konserwantom mówią "Nie" :) Składniki: 150-200gtruskawek 300g/ml wody łyżka mąki ziemniaczanej (25g) łyżka miodu Wykonanie tradycyjne: Truskawki włożyć do rondelka, dodać wodę (zostawić w szklance(...)przelać do miseczek. Wykonanie w Thermomixie: Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek. Odważyć do niego mąkę ziemniaczaną wraz z 50g wody. Wymieszać. Odłożyć na bok. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 250g wody i gotować 7min/100 stopni/obr.2. Następnie gotować kolejne 2 min/100stopni/obr. 2 międzyczasie wlewając powoli mączną mieszankę. Po ugotowaniu lekko ostudzić. Dodać miód i zamieszać
Mania WypiekaniaKurczak, sałata, ser, prażony słonecznik a do tego truskawki. Pyszna kompozycja smaków na jednym talerzu. Po pro stu pycha. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty pojedyńcza pierś z kurczaka ok 300 g 10 małych truskawek 100 g sera sałatkowego 2 garstki słonecznika sól,pieprz słodka papryka olej rzepakowy olej rydzowy sos balsamiczny 6 kwiatków nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki(...)stron. Odłożyć na talerz do przestudzenia. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i również odłożyć do przestudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie masłowa i krucha lodowa. Małe truskawki przekroić na pół, ser sałatkowy pokroić w małą kostkę, piers kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Całość skropić olejem rydzowym i sosem balsamicznym. Posypać prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujekubeczki o pojemności 220 ml każdy. Składniki: 300 g śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji Panna cotta – jak to zrobić? W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam(...)inne miseczki. Przygotowane naczynia napełniamy do połowy i dodajemy pokrojone truskawki. Do blaszki na muffinki wkładamy ściereczkę kuchenną i układamy naczynia pod lekkim kątem. Odstawiamy do stężenia. Żelatynę zalewamy wodą. Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier. Przekrawamy wzdłuż laski wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki. Garnek stawiamy na piec i podgrzewamy mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy
CiastkozercyZazwyczaj robiłam dżem z dodatkiem żelfixu. Tym razem przygotowałam dżem metodą tradycyjną. Składniki: 2 kg truskawek 500- 600g cukru - w zależności od słodkości owoców sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Truskawki odszypułkować i opłukać. Przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Postawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu bez pokrywki przez(...)kilka godzin lub podzielić gotowanie na 3 dni (właśnie tak zrobiłam). 2. Codziennie przez 3 dni gotować po jednej godzinie bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu, by truskawki się nie przypaliły. Gotować, aż dżem będzie mieć właściwą konsystencję. 3. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować przez 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniMiseczka po brzegi wypełniona czerwcowymi zbiorami z ogródka zainspirowała mnie do przygotowania pysznego, lekkiego śniadania. Słodkawe placuszki jaglane z twarogiem stały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień. Znacie truskawki ananasowe? Lubicie? Składniki (6-7 placuszków): 3-4 łyżki płatków
Fitsweet.mesuchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia blatów świeże owoce do dekoracji(...)czereśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, listki mięty *jogurt grecki bez mleka w proszku, z podanej ilości jogurtu wychodzi mi 350g serka labneh. Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na gazę, powiesić żeby serwatka odciekła i powstał serek labneh. Czekoladę posiekać, 200ml śmietanki podgrzać, zalać czekoladę, wymieszać, żeby się rozpuściła, ostudzić. Obie śmietanki schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą
Obiad gotowycoś dla leniwych i zapracowanych. Pyszne i szybkie w zrobieniu ciasto truskawkowe, solidnie oprószone cukrem pudrem. Uniwersalność ciasta pozwala na dodanie swoich ulubionych owoców i nie muszą to być truskawki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 5 jajek 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 400-500 g świeżych truskawek Jajka(...)przez sito i dodajemy do masy jajecznej wraz z olejem. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Blachę o średnicy 29x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Umyte truskawki powciskać w ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º C, piec 40 min. lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Anielskie wypiekiwykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 28×28 cm Składniki na spód: 250g sucharków 350 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli) Składniki na warstwę jogurtowo-truskawkową: 500g truskawek 500g jogurtu greckiego 7 łyżek cukru pudru (lub więcej) 200ml śmietany kremówki 30% 30g żelatyny pół szklanki gorącej wody Składniki na warstwę serową: 250g serka mascarpone 250g jogurtu greckiego(...)dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki *** *** Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus *** *** Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt oraz żelatynę, mieszamy *** *** 1/3 szklanki musu truskawkowego odlewamy i odkładamy do dekoracji. Resztę musu delikatnie łączymy ze śmietaną i jogurtem. Całość wykładamy
Blog z ApetytemCiasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko(...)próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm): 5 białek + szczypta soli 150 g drobnego cukru 5 żółtek 130 g mąki pszennej
Słodki Pomysłpapierze do pieczenia, dlatego boki nie są takie idealne. Po prostu blaszka ma już swój wiek i zanim doczekam się nowej, wolałam nic na niej bezpośrednio nie przyrządzać.😀 Ilość truskawek miała być ok 400 g, ale mi zostało tylko tyle, bo resztę mi zjedli.😆 Możecie dać ich więcej i poukładać ciasno jedna koło drugiej. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło(...)kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸ 2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta masa do lepienia. Wylepiamy nią spód tarty
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto jest niesamowicie pyszne, kusi zapachem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Idealnie smakuje jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu. Kokos, truskawki i banan to świetne połączenie, którego musicie spróbować. Polecam! (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Kruche ciasto: 300g mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 150g cukru pudru 200 g masła/margaryny 2 jajka(...)łyżki cukru wanilinowego (płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowyc 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 banany (średnie) 400-500g truskawek Ponadto: cukier puder do posypania wierzchu Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i podzielić na 2 części - 2/3 oraz 1/3. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a większym wyłożyć
Di gotujemrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 3 płatki żelatyny 3 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo: truskawki cukier puder/zmielony ksylitol Wykonanie: szpinak ułożyć na sitku do rozmrożenia. Rozmrożony dokładnie odcisnąć z wody. Zblendować z olejem na mus. Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabianie szło dość opornie(...)żelatynę. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej roladzie. Część kremu zostaw na wykończenie góry ciasta. W dwóch rzędach rozłóż umyte, odszypułkowane truskawki i zroluj roladę. Zawiń folię spożywczą, by trzymała kształt i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc przed podaniem górę rolady posmaruj pozostałym kremem i udekoruj truskawkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mamy sezon na jakieś owoce to nie sposób nie wykorzystać ich w cieście. A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco(...)upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie