Lato to czas lekkich sałatek. Polecam Wam dzisiaj przepis na smaczną, aromatyczną sałatkę z rukoli z dodatkiem truskawek i mozzarelli. Posypana prażonymi pestkami słonecznika i doprawiona winnym dressingiem doskonale wpisuje się w klimat letniego posiłku. składniki: 50 g rukoli kilka małych listków świeżej bazylii 150 g mozzarelli 200 g truskawek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta soli świeżo zmielony pieprz wykonanie: Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki mozzarelli i przekrojone na pół truskawki. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę. Całość posypuję prażonym słonecznikiem
babka w formieDżem z płatkami róży cieszy się dużą popularnością, więc dziś podrzucam kolejny pomysl. Połączenie truskawek i bazylii brzmiało dla mnie nietypowo, ale wyszło naprawdę pysznie! Składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru kilka łodyg z listkami bazylii sok z cytryny szczypta pieprzu Sposób wykonania: 1. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zasypać cukrem, odstawić, by puściły
Kuchnia domowa Anilubi konfitury z dodatkiem róży, to ten domowy dżem powinien Wam przypaść do gustu. Listę róż nadających się na przetwory znajdziecie na dole. Składniki: 1 kg truskawek 300-400 g cukru 1-2 szklanki płatków róży sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: 1. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zasypać cukrem, odstawić, by puściły sok, po czym(...)postawić na wolnym ogniu i dusić. 2. Z płatków róż pozbyć się białych końcówek, ponieważ mogą spowodować goryczkowy smak. Dodać płatki do truskawek, wlać też sok z cytryny. mieszać i gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. 3. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić - nie trzeba pasteryzować. Smacznego!!! Gatunki róż nadające się na przetwory Źródło: http://rosarium.com.pl/tag-produktu/roza-na-przetwory
Kuchnia domowa AniSezon truskawkowy rozpoczął się na dobre i mogłabym napisać, że składam się prawie z samych truskawek tyle ich zjadłam, a wszystko to dlatego, że uwielbiam ich smak i aromat. Gdy już się nieco nimi na cieszyłam przygotowałam babeczki, do popołudniowej kawy, a że były pyszne to łapcie przepis. Składniki (no ok 15 babeczek): 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 3 jaja ok 1/2 kg truskawek Mieszamy jaja z cukrem, dodajemy jogurt i olej i jeszcze raz mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i znów mieszamy. Foremki do muffinek (ja od lat używam silikonowych takich jak te )napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Do każdej wkładamy
Cynamonowe szczęścierabarbarem i bezą idealne na weekendowe okoliczności Tym razem padło na keto ciasto z rabarbarem i bezą. Ale zdradzę Wam sekret – oprócz rabarbaru , do nadzienia poszło też kilka truskawek … Dawno nie robiłam już ciasta w tym typie. A stanowi ono bardzo przyjemne połączenie różnych faktur. Spód to ciasto kruche na mące kokosowej i samych żółtkach, potem warstwa owoców , a zwieńczeniem(...)mnie PlantOn Sour Creamo) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 45 g oleju kokosowego rafinowanego 90 g mąki kokosowej 0,25 szklanki erytrytolu Nadzienie owocowe 450 g rabarbaru oczyszczonego 8 truskawek 2 łyżki erytrytolu Beza 2 białka jaj 4 łyżki erytrytolu 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej Sposób przygotowania Spód z kruchego ciasta Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić
Modern Cave GirlPrzepyszny i aksamitny koktajl ze \u015bwie\u017cych owoc\u00f3w lata, z mlekiem migda\u0142owym i kokosow\u0105 \u015bmietank\u0105.","keywords":["bor\u00f3wki","je\u017cyny","maliny","mleko migda\u0142owe","smoothie","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-06T15:02:09+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Koktajl"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation(...)calories":"185 cal"},"recipeIngredient":["200 ml mleka migda\u0142owego","200 ml mleka kokosowego","100 g malin","100 g je\u017cyn","100 g bor\u00f3wek ameryka\u0144skich","100 g truskawek","syrop z agawy lub tradycyjny cukier"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Przed przygotowaniem smoothie, najlepiej przechowywa\u0107 sk\u0142adniki w lod\u00f3wce. Smoothie przyrz\u0105dzone z zimnych sk\u0142adnik\u00f3w b\u0119dzie
ProstePesto.plsłodko – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz: banan + serek wiejski + mus z malin dojrzała gruszka + domowa nutella lub masło orzechowe dojrzałe mango + orzeźwiająca rukola truskawki + mięta + mus z malin – na słono – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz: dojrzała gruszka + ser typu gorgonzola kiszony ogórek + twaróg pomidorki koktajlowe + rukola +sos balsamico tuńczyk(...)serek wiejski + mus z malin Na kolejnym toście ułóż plasterki dojrzałej gruszki + domowa nutella lub masło orzechowe Na następnym połóż plastry dojrzałego mango + orzeźwiającą rukolę. Na ostatnim poukładaj połówki truskawek + mięta + mus z malin Składniki NA SŁODKO 1 bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado 1 banan 1 dojrzała gruszka 1 dojrzałe mango 10 dojrzałych truskawek pół pęczka mięty
Eat me! Fit me!dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser(...)obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy
moj przepis narulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa
moj przepis naobciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych(...)dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru
moj przepis naupiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać
moj przepis namój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową) 1/4 szklanki kakao naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć
moj przepis naliście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie(...)składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Z ciasta odkroić wierzch i wyrównać. Mus: Truskawki wrzucić do garnuszka razem z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się ksylitolu, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę
Healthy food explorerMakaron z truskawkami i twarogiem, to propozycja na szybki i sycący obiad. Bez wątpienia najbardziej to danie zasmakuje najmłodszym domownikom. Ja wykorzystałam pół na pół makaron zwykły i czekoladowy. W chwili obecnej, gdy borykamy się z pandemią, a ceny mięsa poszły drastycznie w górę, potrawa ta sprawdzi się idealnie. SKŁADNIKI 450 g mrożonych truskawek 1 banan 200 g śmietany(...)łyżki cukru brzozowego 400 g makaronu świderki 150 g półtłustego twarogu WYKONANIE Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Na patelnię wsypać truskawki, dodać cukier, pognieciony widelcem banan i śmietanę, po czym podgrzewać do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie wsypać odcedzony z wody makaron i dobrze wymieszać. Potrawę nałożyć na talerze i posypać pokruszonym twarogiem
Passions hobbies lifeAwokado ze szpinakiem oraz truskawkami, a całość posypana delikatnie czarnuszką, która nadaje charakteru całej sałatce. Składniki: 3 duże garści szpinaku baby, 1 dojrzałe awokado, 8 dużych truskawek, łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem i posypujemy czarnuszką
Lena Gotuje