truskawka - 16921 przepisów (strona:283/1129)

Pyszny i zdrowy koktajl truskawkowo - malinowy. 168

Składniki : 0,5 l jogurtu naturalnego lub kefiru 25 dkg truskawek 25 dkg malin  Sposób wykonania :  Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek. Jogurt wlać do miksera, wsypać owoce, dobrze zmiksować. Zmiksowany jogurt można wstawić do lodówki, aby go schłodzić. Gotowy rozlać do wysokich szklanek, można ozdobić świeżymi owocami. Możemy użyć także mrożonych truskawek i malin, będzie równie pyszny(...)świeżych.   Można go przygotować również z samych malin lub truskawek, wtedy dajemy podwójną porcję owoców tych które mamy.                                                       Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z Serem Korycińskim Swojskim, Truskawkami, Migałami na Jogurcie Cytrynowym 200

wiosnę, a nawet w zimie! Wszystko mam zaplanowane, to nie przypadek, że w mojej zamrażarce przeważają owoce. Zamrożone w różnej postaci. W sałatce widzicie mrożone  ć wiartki truskawek, oczywiście ostrożnie rozmroziłam przed wyłożeniem ich na sałatę :) Sałatka pyszna, dla nas idealna! Na sam widok takiego talerza uśmiech miałam od ucha do ucha. Tym bardziej, że nalazł się(...)produkt, którego smakiem jestem zauroczona  :) Mam na myśli sałatę? Nie. Truskawki? Nie. Ser Kochani i to wcale nie byle jaki. Polski, ekologiczny i w 100% naturalny, a smak..... mmmm, rewelacja! W dodatku to ser o wielu twarzach, dojrzewający, ser o wielu zastosowaniach, ale to będę pokazywa ć  na bieżąco. Co to za ser? Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej

Blondynka Gotuje
Dietetyczny deser z truskawkami i persymoną bez cukru 155

oznaczało jedzenie ciężkich i  kalorycznych słodkości na potęgę. Dlatego, gdy znów przyszło mi przygotowywać deser postanowiłam, że tym razem będzie lekki i niskokaloryczny! Wyciągnęłam więc z zamrażarki truskawki, które schowałam tam latem, umyłam i obrałam persymony i przygotowałam jogurt z przyprawami. Powstał pyszny fit deser, którym dziś się z Wami podzielę. Lekki deser z truskawkami, persymona i jogurtem(...)cukru Składniki: 2 średnie persymony, 200 g mrożonych truskawek, 500 ml gęstego jogurtu, ale nie greckiego, spora szczypta kardamonu, szczypta cynamonu,  garść uprażonych płatków migdałów, Przygotowanie: 1.  Truskawki rozmrozić i zblendować. 2.  Persymony obrać ze skórki i zblendować. 3.  Jogurt wymieszać z przyprawami. 4.  W szklankach lub innych naczyniach ułożyć warstwy: jogurtową, truskawkową, znów jogurtową

Pełna Lodówka
Ryż na mleku z truskawkami 202

Pyszne i proste danie z dzieciństwa. Wystarczy ugotować ryż na mleku i polać słodkimi truskawkami. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser. Zamiast truskawek można użyć prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii. składniki: 1 szklanka białego ryżu ok 2,5 szklanki mleka truskawki z kompotu Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż(...)ryż będzie miękki często mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany ryż powinien mieć konsystencję takiego gęstego budyniu, nie powinien być zbyt suchy. Następnie ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Polać truskawkami i zajadać

Monia miesza i gotuje
Biszkopt- ptasie mleczko, truskawki i galaretka. 733

Witam wczoraj umieściłam Brzdąca na swoim blogu, dziś ciąg dalszy sobotniego pieczenia. Ponieważ biszkopt był wysoki postanowiłam zrobić dwa ciasta. I tak powstało ciasto z ptasim mleczkiem, galaretką i truskawkami. Pieczemy biszkopt. SKŁADNIKI: 2 galaretki np. agrestowe 1 i 1/4 l wody 2 śmietany 30% 2 galaretki truskawkowe do zalania truskawek 1/2 kg. świeżych obranych truskawek WYKONANIE: zagotować wodę, rozpuścić(...)dokładnie galaretki (agrestowe w 1/2 l wody, truskawkowe w 3/4l wody), zostawić aż zgęstnieje ubić śmietanę, miksując dodawać tężejącą galaretkę agrestową wylać masę na biszkopt truskawki pokroić wzdłuż  na połówki poukładać starannie na warstwie śmietanowej zalać tężejącą galaretką truskawkową Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami i uwagami proszę

Kuchnia Beaty
Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką 161

Robiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami , z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody(...)połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 1h Truskawki umyć i pokroić w plasterki Po 1h wyjąć sernik z lodówki i ułożyć na nim truskawki w "dachówkę" - jeden plasterek na drugi Zalać gęstniejącą galaretką Smacznego :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
torcik z truskawkami na dobry początek 114

często zaglądać do notesu kulinarnego Figa. Od ponad roku umieszczam przepisy na facebooku, ale postanowiłam publikować je także tutaj. Także na powitanie zapraszam po przepis na torcik śmietanowy z truskawkami. Świeżutkie truskawki i czereśnie pachnące latem to co uwielbiam najbardziej. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam coś z tego wyczarować. Biszkopt ( składniki na 1 biszkopt, potrzeba upiec 2) 5 jajek(...)miksujemy. Gdy masa będzie gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami

noteskulinarnyfiga
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 106

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany(...)Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na spód wykładamy serową masę i przykrywamy górną częścią ciasta. Teraz czas na przygotowanie musu truskawkowego. Składniki na mus: 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa pół szklanki wody 2 łyżki cukru pudru Truskawki miksujemy na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem , czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy

noteskulinarnyfiga
Koktajl truskawkowy 153

dobrze posiadać trochę zamrożonych truskawek! przydają się w zimie :) Składniki: (na 2 porcje) -250-300 g truskawek (mogą być mrożone) -500 ml kefiru -ewentualnie do posłodzenia 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity mus. Dodajemy kefir i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Można ozdobić owocami :). Smacznego! Aby napój był orzeźwiający, do truskawek można dodać kilka listków mięty. Całość

KasiekGotuje
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 145

Niecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta(...)soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła 1/2 kg truskawek 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder do posypania  Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia masła. Do roztopionego masła wlewamy mleko i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - koktajl truskawkowo - warzywny 225

poza marchewkowym, to też długo zbierałam się do zrobienia tego koktajlu. Pomysł ten już jakiś czas temu powstał, ale dopiero teraz stwierdziłam że zrobię bo niedługo skończą się świeże truskawki w dobrej cenie i będzie mi szkoda. Połączenie owoców i warzyw dało gęsty, sycący, bardzo zdrowy i o dziwo... pyszny koktajl.  Jego smak jest dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem(...)Fakt, że dominującym smakiem w nim są truskawki, ale daje się również wyczuć orzeźwiającą nutę ogórka. Kto jeszcze nie próbował, to polecam to połączenie smaków!! Koktajl truskwkowo - warzywny     SKŁADNIKI: 1/2 ogórka zielonego 10 łodyżek z botwinki 300 g truskawek 1/2 cytryny 250 ml jogurtu naturalnego mięta do dekoracji     PRZYGOTOWANIE: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Łodyżki botwinki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - budyń z musem truskawkowym 129

Dzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na różne sposoby. Wczoraj udało mi się jeszcze zakupić łubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci(...)Budyń z musem truskawkowym SKŁADNIKI: 1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy) 250 g truskawek 1/2 l mleka 1 łyżka cukru pudru mięta lub melisa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu czyli mieszamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy mieszając chwilkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dwie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Truskawki - smak lata. 117

Truskawki - smak lata.   Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Świeże są bogatsze w witaminę C,mrożone za to zawierają dziesięciokrotnie więcej substancji antyrakowych.  Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie(...)zlepianiu się czerwonych krwinek. Te pachnące owoce mają własności przeciwbakteryjne i mogą likwidować stany zapalne w jamie ustnej. Wybielają też zęby,a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść na czczo, wtedy organizm lepiej przyswaja zawarte w nich witaminy. Doskonałe na soki,dżemy,kompoty i ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Sok z truskawek na zimę. 115

Składniki : 5 kg truskawek cukier kryształ kwasek cytrynowy Sposób wykonania :   Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę(...)soku i opadną.  Następnie uzupełnić truskawkami każdy słoik, wyczyścić brzegi słoika, zakręcić czystymi wieczkami. Pasteryzować przez 15-20 minut. Przestudzone słoiki odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie, najlepiej do piwnicy lub spiżarni.    W zimie otwieramy słoik z naszym truskawkowym sokiem, nalewamy 1/3 szklanki soku, dodajemy do pełna czystej wody i pijemy nasz soczek. Jest pyszny, robię

Przepisy i porady kulinarne
Kompot truskawkowo - agrestowy na zimę i nie tylko. 102

Składniki : 5 kg truskawek 3 kg zielonego twardego agrestu cukier woda Sposób wykonania :   Agrest obrać z ogonków i zaschniętych kwiatów, opłukać . Napełnić nim czyste litrowe słoiki lub weki do 1/3 wysokości. Truskawki umyć, obrać z szypułek ( można to zrobić za pomocą małej łyżeczki do herbaty ). Napełnić truskawkami słoiki do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać 6 łyżek cukru, zalać(...)Pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 C. Przestudzić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Kompot można też zrobić do bezpośredniego spożycia, wystarczy wsypać do większego garnka trochę agrestu i truskawek, zalać je wodą , dosłodzić do smaku i zagotować. Podawać z chłodzony w letnie upalne dni. Smakuje wyśmienicie

Przepisy i porady kulinarne