truskawka - 16921 przepisów (strona:282/1129)

Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 176

aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii(...)oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki: Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała garstka słonecznika 5 g startego parmezanu starta skórka z cytryny 1 łyżka 2 duże truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki  Przygotowanie:  Pesto

KreatywnePiny
Makaron z serem i truskawkami + film 185

Ulubione danie dla naszych dzieci czyli makaron z serem i truskawkami to moja propozycja dzisiejszego dnia. Przygotowuje się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy. składniki na 2 porcje 250 g makaronu świderki 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego ( po 200 g) torebka cukru waniliowego 30 g 1/2 szklanki śmietany 18% 40 dag truskawek przepis Makaron gotujemy według przepisu(...)opakowaniu a następnie odcedzamy. Do miski wkładamy serek homogenizowany, dodajemy cukier puder i śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Opłukane truskawki kroimy na połówki. Na talerz kładziemy porcję makaronu i polewamy sosem z serka i śmietany a  wierzch posypujemy truskawkami

Smakowite Dania
Deser lodowy z truskawkami i ciastkami + film 137

Dzisiaj zapraszam na przepyszny deser lodowy z truskawkami posypany ciasteczkami kakaowymi. Idealny dla dzieci i dorosłych na upalne dni . Chłodzi, orzeźwia , poprawia nastrój po prostu"niebo w gębie ". składniki na formę keksową deseru 2 szklanki śmietany 30 % puszka mleka skondensowanego słodzonego 40 dag truskawek 10 ciastek kakaowych przepis Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ale nie na sztywno tylko(...)żeby miała lejącą konsystencję. W trakcie ubijania wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, a na koniec wrzucamy umyte i osuszone truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser

Smakowite Dania
Tarta z kremem waniliowym i truskawkami 282

Tarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)żółtka szklanka mleka 50 g cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 500 g truskawek                     2-3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Ciągle mieszając wlewać powoli

wyzwania kuchenne
Truskawkowa kostka 2339

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze  mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę

Monia miesza i gotuje
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 203

Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier(...)waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka 800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły

Smakowy Raj
Truskawkowe twisty 123

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru(...)truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Domowa cukiernia Ewy
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 175

takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych  1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem(...)truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną.  Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.  Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser red velvet 159

siebie czas. Chociaż 5 minut, abyście mogły się zrelaksować i z nową energią zdobywać świat.  Jeśli z poprzedniego deseru zostały Wam przypadkiem zniszczone babeczki, trochę kremu i truskawki, możecie zrobić pyszny deser dla siebie i swojej drugiej połówki. Wystarczą długie szklanki lub szklaneczki do irish cream. Potrzebne nam (na 2 osoby): - jedna babeczka pokruszona tak, by powstały małe okruszki(...)truskawek - 12 czubatych łyżeczek kremu śmietanowego Przygotowanie: Połowę okruchów podzielić między dwa pucharki, następnie do każdego włożyć pokrojone drobno truskawki (po 1,5 sztuki) i wycisnąć na nie połowę kremu. Podobnie postąpić z drugą warstwą pozostawiając odrobinę okruchów do posypania wierzchu deseru. Ostatnią truskawkę pociąć na cienkie plastry i foremką do małych ciasteczek wyciąć z nich serduszka. Udekorować wierzch deseru

W poszukiwaniu inspiracji
Jaglana panna cotta, giełda staroci i antyków 143

smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj(...)Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj, znów doprowadź do wrzenia, nieco ostudź i zblenduj. Sos jest dość gęsty. Komu się nie chce robić takiej wersji, może po prostu zmiksować dowolną

Qlinarnie i Qlinarnie
Truskawki na 3 sposoby, stary Rzeszów na okrągłej kładce 172

Wersja dla najbardziej leniwych – świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową . Szybka i zdrowsza alternatywa dla zwykłej śmietany. Po prostu ubij gęste mleko kokosowe z cukrem i polej nim świeże truskawki. Smakują rewelacyjnie! 2.    Wersja dla średnio leniwych – jaglany pudding z truskawkami . Przygotujemy jak pannę cottę , ale bez wanilii i przed wylaniem masy jaglanej, wykładamy boki formy silikonowej pokrojonymi(...)truskawkami. Można deser polać sosem truskawkowym lub innym. Nie wymaga dużo pracy, ale trzeba trochę poczekać.  3 .    Wersja dla pracusiów: pyszny dżem truskawkowo-bananowy lub truskawkowy . Jeśli użyjemy żelfixu (np. Dr. Oetkera na bazie pektyny), pracy nie jest tak dużo, a dzięki bardzo krótkiemu czasowi gotowania, owoce zachowują dużo witamin. Zimą będzie jak znalazł, np. do porannych

Qlinarnie i Qlinarnie
Crumble truskawkowe z amarantusem. 149

Kolejny ,ekspresowy deser z truskawką w roli głównej .Crumble czyli chrupiąca kruszonka migdałowo – amarantusowa z truskawkami .Koniecznie podawać na gorąco!. Składniki: na 3 kokilki 200 g truskawek ,pokroić na większe kawałki 3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki poppingu z amarantusa Masło łączymy z mąką migdałową ,krupczatką ,amarantusem(...)cukrem . Na dno kokilek wkładamy truskawki do połowy wysokości , wierzch posypujemy kruszonką ,czym więcej ,tym lepiej!. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut .Podajemy gorące

Ladylaura.
Kompot z truskawek na zimę. Wspomnienie lata. Domowe przetwory. 144

dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki 4 kg - cukier 1 kg - woda 3 litry Wykonanie Truskawki myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem(...)cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości

Kuchnia z widokiem na ogród
Wiosenna sałatka z truskawkami 175

oknem znów pochmurno, wije mocno wiatr... Dlatego choć w mojej kuchni staram się, aby było bardziej wiosennie i pozytywnie. Dziś zapraszam Was na pyszną i szybką sałatką z soczystymi truskawkami. Składniki: mix sałat z rukolą 8 truskawek 3/4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 0% (lub inny jogurt naturalny) Przygotowanie: Sałatę układamy na talerzu. Jedną lub dwie truskawki lekko podgrzewamy(...)mikrofali lub garnku) i mieszamy z jogurtem tworząc sos do naszej sałatki. Resztę truskawek kroimy na pół (lub na mniejsze kawałki) i układamy na naszej sałacie. Dodajemy sos. Smacznego

Słodkie okruszki
Szybki deser truskawkowy 176

składniki na 2 porcje pół jogurtu greckiego 3 łyżki słonecznika 200 g truskawek 2 łyżeczki konfitury truskawkowej 2 kopiaste łyżki musli bakaliowego Truskawki rozmrozić w kąpieli wodnej posypując je odrobiną cukru , następnie rozdusić widelcem- powstał sos z kawałkami truskawek. Słonecznik prażyć na suchej patelni. Do pucharka układamy jogurt ,musli, konfiturę, jogurt , zalewamy truskawkami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego

Cukier&Puder