Któż z nas nie lubi truskawek? Na pewno znajdzie się kilka takich osób, ale jestem pewna, że truskawcożercy przeważają :) Moja propozycja to szybki koktajl sojowo-truskawkowy, który może nie zaspokoi pragnienia, ale świetnie zastąpi słodką przekąskę :) Składniki: szklanka truskawek szklanka napoju sojowego o smaku waniliowym łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - mnie tyle wystarczyło Wykonanie: Truskawki umyłam, osączyłam, odszypułkowałam. Przełożyłam(...)blendera. Dodałam dobrze schłodzony napój sojowy i cukier trzcinowy. Miksowałam kilkanaście sekund. Koktajl ładnie wygląda w szklance przybranej truskawką z nieoderwaną szypułką nabitą na jej krawędź, ale ja z rozpędu nie zostawiłam sobie ani jednej
Kuchenne zapiski Edytyciasto z mąki kokosowej z truskawkami (większość w środku) i fińską ciemną czekoladą~ W końcu i ja mam świeże polskie truskawki! ♥ Mówcie co chcecie, ale nic nie jest w stanie zastąpić tego smaku (i zapachu)! Co prawda cena jeszcze nie zachwyca i nie zachęca do kupowania hurtowych ilości, ale nie mogłam się powstrzymać! Teraz tylko czekać na pełnie sezonu! Chociaż(...)mnie - sezon rozpoczął się właśnie wczoraj, kiedy to wcinałam truskawkę za truskawką bez opamiętania :D Okeeeej, potem pomyślałam, że fajnie by było coś zostawić na śniadanie i jednak się opamiętałam ^^ Pogoda jest ekstra (tfutfu), mamy długi weekend (niby w sobotę praktyki, ale ja je sobie odpuszczam :)) - czego chcieć więcej? ;) W dodatku na mnie czekają dwie imprezy więc będzie ciekawie! Tylko
breakfast of dreamsmąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż będzie błyszcząca piana. Dodajemy(...)gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu, ostrożnie mieszając tak, aby masa się nie zważyła. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce nutelli. Galaretkę rozrabiamy wg zaleceń na opakowaniu. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Mleko mieszamy z zapachem rumowym. Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy
ChilliJemyJeszcze przez chwilę będziemy mieli świeże truskawki. Warto jeszcze z tego skorzystać :) Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze robię naleśniki "na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka(...)łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku ok 2łyżeczek cynamonu Mus: ok 20dag truskawek cukier waniliowy 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy
ChilliJemyDnia Dziecka wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego. Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone(...)Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka w temp. 180 stopni. 2. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Jedną
Kuchnia u BietkiOdkąd są nasze polskie truskawki to piję codziennie taki koktajl na śniadanie ;) Niedługo truskawki już się skończą, więc zamroziłam sobie kilka woreczków na kolejne śniadania ;) Składniki: 1 szklanka truskawek, 1/2 szklanki kefiru 1,5%, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka siemienia lnianego. Przygotowanie: Z truskawek obrywamy szypułki i myję je dokładnie. Następnie dolewamy do nich schłodzony kefir, dodajemy miód (jeśli wolicie
Aga w kuchniSezon na truskawki w pełni. Jem je kilogramami! Dosłownie, ciągle podjadam je pomiędzy posiłkami, bo oczywiście owoce mają wartościowe kalorie, które świetnie wpływają na organizm. Upały znowu nadchodzą, więc dla ochłody polecam sorbet z truskawek. ;-) Składniki: 2 garście truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu naturalnego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy świeże, umyte i obrane truskawki. Delikatnie blendujemy je blenderem
Truskawkowa Fiestaupalne dni. Ten smaczny koktajl polecam szczególnie dzieciom, doskonale orzeźwia, gasi pragnienie i chłodzi, warto pokusić się o jego przygotowanie. składniki na 3 porcje 30 dag truskawek 200 ml jogurtu naturalnego 250 ml lodów waniliowych 3 łyżki cukru przepis Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części. Do wysokiej miski wrzucamy pokrojone owoce wsypujemy cukier(...)całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do truskawek dodajemy jogurt oraz lody i jeszcze raz wszystko miksujemy. Gotowy koktajl wlewamy do szklanek, dekorujemy truskawkami oraz miętą i od razu podajemy
Smakowite Daniamogę ale średnio mi się to udaje. Postanowiłam zatem przypomnieć zarówno Wam jak i sobie smaki moich kolonijnych obiadów z czasów podstawówki czy też gimnazjum. Jako dziecko makaron z truskawkami jadałam w trochę innej wersji- bo z porcją bitej śmietany, dzisiaj jednak postanowiłam troszkę go odchudzić. Zapraszam;) Składniki: 1 kg truskawek szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru brązowego(...)makaron typu nitki sól Wykonanie: Truskawki wymyć, obrać z szypułek i umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować na puree. Dodać jogurt, cukier, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie- tak jak zawsze. Wyłożyć porcję makaronu, polać sosem i udekorować całymi owocami. Smacznego
Krakowskie smaki Anijest pieczywo, oliwa, czosnek oraz pomidory z dodatkiem bazylii. Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta(...)bagietka- 1 szt. * truskawki- 10 szt. * pomidorki koktajlowe- 5 szt. * feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku). W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry
Kraina Miodem Płynącałyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt(...)proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry w równych rzędach. Pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Po upieczeniu ostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaUpiekłam bardzo smaczne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi. Bardzo długo utrzymuje wilgotność i bardzo fajnie wygląda. I ma jedną wielką zaletę. Jak każde ucierane ciasto zawsze się udaje. Można go upiec z wiśniami, rabarbarem, malinami..... Składniki: 300 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych drobnych + 2 łyżki grubych(...)płatków owsianych 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka rumu lub wódki 2 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki truskawek cukier puder Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Płatki owsiane drobne wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i ucierając stopniowo dodawać do ciasta. Wlać rum, dodać skórkę z cytryny
O kuchni z uczuciemRock Radio . Chia stanowi bogate źródło kwasów Omega 3 i Omega 6 ,zapewnia uczucie sytości nic tylko jeść :-) Zapraszam !!! Składniki: 250 ml mleka sojowego 250 ml zmiksowanych truskawek 4 łyżki nasion chia łyżka cukru trzcinowego kilka truskawek do dekoracji Sposób przyrządzenia: Nasiona wsypać do naczynia, dodać mleko sojowe i energicznie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie dodać(...)zmiksowane truskawki i łyżkę cukru trzcinowego.Ponownie wymieszać, przelać do szklaneczek, udekorować truskawki mi wstawić na ok. 3 h do lodówki. Nasiona chia mają właściwości żelujące, w związku z tym po tym czasie będziemy mięć przepyszny, gęsty wręcz galaretkowy pudding. Wspaniałe :-))) W sam raz na dzisiejszą temperaturę. MIŁEGO WEEKENDU
pieprzny smaczekLikier, w którym się zakochałam od pierwszej kropelki. Słodki, intensywnie truskawkowy. I pachnie i smakuje tymi owocami. Ten likier zrobiłam zeszłego lata, przepis podaję już teraz, póki truskawki są w tak dobrej cenie :) Tegoroczny już dojrzewa! :) Składniki: 1 kg truskawek 500 g cukru skórka starta z 1 cytryny 6 goździków 1/2 laski cynamonu 250 ml wódki 250 ml spirytusu Truskawki(...)umyć, usunąć szypułki i przełożyć do dużego słoja. Zasypać je cukrem i odstawić na około 2 dni, mieszając kilka razy dziennie. Po tym czasie truskawki zalać wódką i spirytusem, dodać skórkę z cytryny, goździki i laskę cynamonu. Likier odstawić na około 5-6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Gotowy likier przecedzić przez gazę , mocno odcisnąć owoce, by zebrać
Domowa cukiernia EwySernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki(...)szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy
Smakowite Dania