truskawka - 16921 przepisów (strona:271/1129)

TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 163

szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto:  1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach(...)Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę  i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 143

łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 100 - 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml mleka 6 łyżek oleju szczypta soli 400 g truskawek bułka tarta - do obtoczenia truskawek  Przygotowanie: Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i olej - wymieszać. Do masy(...)zasadzie by nie mieszać dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Do środka każdej włożyć truskawkę, którą wcześniej obtaczamy w bułce tartej.  Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.  Rada: Sekretem muffinów by były mięciutkie i puszyste w środku, a na zewnątrz lekka

Ciastka - domowe słodkości
Eton Mess 103

Popularny, angielski deser składający się z truskawek, bitej śmietany oraz pokruszonych bez. Znany już w XIX w. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga czasu. Rozkosz dla podniebienia! Polecam ;) Składniki: (na 4 porcje) 400 ml śmietanki kremówki 30% 350 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru pudru kilka pokruszonych bez Przygotowanie: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dalej miksując wsypać przesiany cukier puder. Truskawki(...)umyć, odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do 4 pucharków/ szklanek nakładać naprzemiennie pokruszone bezy, bitą śmietanę oraz pokrojone truskawki. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 225

gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę

Mała Cukierenka
Różany kompot truskawkowy 122

zapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :) Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Wlewamy wodę(...)wodę różaną. Całość gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając. Syrop powinien być dość gęsty. Przecedzamy kompot przez sitko (chyba, że lubimy mieć w nim truskawki) i studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przelewamy do szklanek kompot i uzupełniamy zimną wodą. Dekorujemy miętą

Mango Papaja
Słodkie środy - Muffiny z czekoladą i truskawkami 129

cotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi.  Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.  Do drugiej miski wlewamy ostudzone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 208

gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę

Mała Cukierenka
Babeczki w owocami i bitą śmietaną 239

gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 403

suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku 500 g serka mascarpone Żelatynę zalać(...)szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie rozmrożą (w przypadku zamrożonych). Zmiksować blenderem, zostawiając minimalne kawałki truskawek. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, odstawić. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić

kulinarnyswiatdomi
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 354

miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy (dosłownie tylko do połączenia się składników). Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy nim biszkopt, na każdym krążku z masą układamy pokrojone truskawki. Wierzch również dekorujemy truskawkami

Domowy Smak Jedzenia
Panna cotta z melisą i truskawkami 126

poziomkami   i tak bardzo mi posmakowała, że postanowiłam zrobić ją jeszcze raz, ale tym razem w nieco inne wersji smakowej, czyli dziś panna cotta z melisą i truskawkami. Inspiracja Kucharnia . Panna cotta z melisą i truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Proporcje dla 4 osób Składniki: 440 ml śmietanki 30% 2,5 łyżeczki żelatyny 5  gałązek melisy 1/4 filiżanki(...)cukru 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka cukru    Wykonanie: Listki melisy siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną melisę, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła melisowym smakiem

Kulinarne przygody Gatity
Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala 183

ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka krowiego, a mniej cholesterolu. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej(...)Kupiec, 5 średnich buraków, 200 g truskawek,  3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanego tymianku, oliwa, sól i pieprz do smaku. Do podania: pokrojone truskawki, 2-3 mozzarelle  di bufala porwane na mniejsze kawałki, Do przybrania: jadalne kwiaty i/lub zioła, listki nasturcji lub rukoli, ocet balsamiczny, kilka plastrów buraka. Przygotowanie:  Buraki wyszorować, osuszyć

SzczyptaSmaQ
Dżem truskawkowy - zdrowy i dietetyczny, bez żelatyny :) 129

przesadnie. Kiedy słoiczki przestygną masa w środku staje się gęsta i dżem nie przelewa się w słoiczku. Myślę, że będzie idealny do rozsmarowywania :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, bez szypułek  40 g ksylitolu (ok. 2 łyżki) 2 płaskie łyżeczki agar-agar Przygotowanie: Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj ksylitol. Przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu(...)minutach truskawki puszczą na tyle soku, że będzie można je z łatwością rozgnieść. Możesz to zrobić za pomocą  Teraz gotuj już bez przykrycia, aby zredukować ilość powstałej wody/soku. Gotuj ok. 30-40 minut. W odrobinie gorącej wody rozpuść agar i od razu dodaj szybko do truskawek. Mieszaj energicznie, aby dokładnie go rozprowadzić.  Do przyszykowanych słoiczków nalej gorący dżem

Zdrowie na języku :P
Lekki Sernik na Zimno z Owocami Lata 196

białej czekolady 600 g kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru kryształu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek dżemu malinowego 150 g malin 200 g truskawek 8-10 podłużnych biszkoptów Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Ser, śmietanę i cukier ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)lodówki odwracamy keksówkę, ściągamy folię, biszkopty będą na dole a wierzch dekorujemy owocami i sosem. Sos: 3 łyżki dżemu rozpuszczamy w garnku na małej mocy palnika, dodajemy 6 truskawek. Całość blendujemy. Przecieramy przez sitko. Na wierzch ciasta wykładamy owoce, pozostałe truskawki i maliny. Polewamy sosem. Źródło: bbcgoodfood.com The post Lekki Sernik na Zimno z Owocami Lata appeared first on Made

Made By Mom And Son
Scones orkiszowe 134

Kolejne marzenie blogowe, które zostało zrealizowane w tym roku:  scones i truskawki.  Skorzystałam z przepisu, który pojawił się już na blogu 2 lata temu .  Zmieniłam tylko rodzaj mąki z pszennej na orkiszową i oczywiście dodałam nowo zrobiony dżem truskawkowy, świeże truskawki i .... jogurt grecki.  Tak, wiem, powinna być clotted cream, ale w Polsce jest(...)łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy clotted cream (u mnie jogurt grecki) truskawki   Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.  Dodać masło i wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem.  Szybko zagnieść gotowe ciasto

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania