truskawka - 16921 przepisów (strona:264/1129)

Camembert z truskawkami 134

podania tego sera. Camembert z ananasem  lub zapiekany w cieście francuskim Składniki: 2 serki camembert 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany bułka tarta sól olej do smażenia 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka cukru chilli pieprz Wykonanie: Serki przekroić na dwie połówki. Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić. Każdy plaster sera namoczyć w żółtkach ze śmietaną , a następnie(...)bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Truskawki zmiksować na gładko i zagotować. Doprawić cukrem, pieprzem i chilli. Gorący panierowany ser podawać z sosem i truskawkami. camembert z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Sernik z serków homogenizowanych bez pieczenia 109

Sezon na truskawki w pełni i dlatego korzystajmy i cieszmy się tymi owocami. Dzień Matki i ciasto musiało się pojawić. Miły dzień, wspaniałe niespodzianki od dzieci. Chłopaki naprawdę się postarali i sprawili mi wielką radość, a ja zrobiłam im to wspaniałe ciasto. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy 175 g ) 5 łyżek(...)cukru pudru 200 g śmietany kremówki dałam 30% 8 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Serki zmiksować z cukrem pudrem i ze śmietaną. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Dodać do masy serowej stale

O kuchni z uczuciem
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 187

średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Doprawiamy suszoną bazylią (chyba, że macie świeżą ;) ). Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem, ale dla truskawek można zrobić wyjątek. To jedne z najmniej kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna(...)kalorii! Co potrzebujemy? 40 g kaszy jaglanej 100 g serka wiejskiego (1/2 opakowania) 150 g truskawek 15 g wiórków kokosowych miód (opcjonalnie) Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać 1/2 szklanki wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić

Kuchnia Ellie
Pierogi z truskawkami! 114

Pierogi z truskawkami!  Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że mamy sezon w pełni? Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, i jak co roku staram się nimi nasycić do granic możliwości. Niestety sezon jest zawsze za krótki na te małe słodko-kwaśne cudeńka. Truskawki można chyba podawać od śniadania do kolacji, ja mam mnóstwo pomysłów w głowie na ich wykorzystanie(...)Smak dzieciństwa to niewątpliwie pierogi z truskawkami, polane śmietanką i oprószone cukrem.  O Tak! Pamiętam jak siedziało się z talerzem na ławce na podwórku i zajadało ze smakiem, pierogi które babcia wyławiała z dużego garnka, łyżką cedzakową. To były czasy ;-))) Zapraszam ;-) przepis KLIK TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Beza pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 114

koniec piana była tak sztywna, że trudno było ją rozprowadzić na papierze. W piekarniku pięknie wyrosła. Reszta była już prosta - bita śmietana z niewielką ilością cukru waniliowego, dojrzałe truskawki, listki świeżej mięty... efekt możecie podziwiać na zdjęciu! Czy mimo początkowej porażki zrobię ją ponownie? Tak! Tylko tym razem zanim zabiorę się do pracy napiszę sobie na wielkiej kartce(...)pokojowej 1 szklanka (230 g) cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego 330 ml śmietany 30% lub 36% łyżka cukru waniliowego garść dojrzałych truskawek listki mięty Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po kolei po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Po każdej porcji cukru miksować ok. 1,5-2 minuty. To naprawdę

Kulinarne Inspiracje
Jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 198

Rabarbar i truskawki - to na nie czekamy cały rok. Co prawda mamy swoje zamrożone zapasy, ale to nie to samo, co świeże, które przypominają w smaku lato. Jadamy je pod każdą postacią - surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon(...)rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno. Ale nie byle jaki sernik na zimno, bo sernik jogurtowy z musem truskawkowo-rabarbarowym na wierzchu. Co więcej, do musu dodałyśmy kilka listków mięty i melisy, co dało mu niepowtarzalny, letni smak. Taki sernik to doby pomysł na Dzień Matki lub Dzień Dziecka, na pewno sprawi wiele radości :) Czego potrzebujemy

two broke sisters
Słodkie środy - Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami 84

Pachnie truskawkami i rabarbarem na naszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję(...)sztuki, oczywiście zawsze można przygotować ich proporcjonalnie mniej...  Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami  SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 - 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka wiórek kokosowych  125 ml mleczka kokosowego 125 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 szklanki oleju  4 pędy rabarbaru 500 g truskawek  kruszonka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z truskawkamii,fetą, szpinakiem i szparagami 145

ramach poweekendowego sprzątania w lodówce zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :)  SKŁADNIKI  - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku(...)truskawek 50 g fety 20 g orzechów nerkowca 3-4 cienkie zielone szparagi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty świeżo mielony pieprz  PRZYGOTOWANIE  Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 170

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny           Truskawki przekroić

Praktyczna pl
Truskawkowe ciasto z kokosem! 169

Przepyszne ciasto kruche z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Mój K. się w nim zakochał, znika w tempie błyskawicznym. Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jeśli lubisz kokos i truskawki to strzał w dziesiątkę. Myślę, że to super pomysł na deser na weekend. Zapraszam Was serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 2 żółtka - 500 g mąki krupczatki(...)cukier o smaku cytrynowym - 180 g cukru pudru - 2 łyżki maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych) - 200 g wiórek kokosowych - 150 g cukru  Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao. Wyłóż masę z truskawek.   Na wierzch poukładaj kawałki ciasta, rozgniecione

SMYKWKUCHNI
Truskawkowiec na cieście francuskim 113

prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego  * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego  Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować razem z serkiem. Można dosłodzić masę. Ciasto rozłożyć, po nakłuwać widelcem i posypać cukrem, przykryć(...)papierem do pieczenia, obciążyć drugą blaszką i piec 25 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i pokroić na trzy paski. Truskawki pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, ułożyć truskawki i wylać 1/3 masy. I tak do końca składników. Na górę zrobiłam jeszcze galaretkę ze szklanki wrzątku i całość udekorowałam truskawkami

Magiczne Życie Marty
Ciasto czekoladowe z oliwkami 128

gorącej wody, tabliczka czekolady (u mnie biała), 85 g (puszka 200g) hiszpańskich czarnych oliwek   marynata: 500 ml wody, 200 g cukru, 150 ml czerwonego octu winnego, 200 g truskawek lub malin,   sos: 100 g czekolady, 100 g śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik(...)wyjęciu będzie suchy. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić pr zez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem. Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską

królestwo garów
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 174

Uwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam go razem z truskawkami. Truskawki nadały słodszego smaku i poprawiły kolor musu. Wyszedł mi naprawdę pyszny serniczek, który nie tylko świetnie smakował ale także pięknie prezentował się w przekroju. składniki: masa serowa(...)mielonego sera może być z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić

Monia miesza i gotuje
Dzień Flagi. Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką. 166

coś w kolorach narodowych? Rozszerzyć świętowanie, polubić się z Flagą, z kolorami flagi nie tylko w czasie rozgrywek sportowych,ale właśnie w dzień jej święta? Zapraszam na polski deser. Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką. Składniki: na 3 porcje 3 garście truskawek 2 laski rabarbaru mała łyżeczka cukru jeśli lubisz słodkie desery + odrobina masła kruszonka waniliowa: 1 łyżka masła(...)łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki krupczatki Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 1. Truskawki i rabarbar umyj. 2. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. 3. Truskawki oddziel od szypułek. 4.  Posmaruj kokilki masłem. Wrzuć do naczynek owoce. 5. W naczynku połącz ze sobą masło i cukier waniliowy. 6. Dodaj mąkę

Fiolka w kuchni
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem 139

Rabarbar, truskawki, wanilia i kokos... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować! :) Gęsty, domowy kisiel z rabarbaru i truskawek, to bardzo prosty i lekki deser, który w połączeniu z jogurtem naturalnym o kokosowej nucie, może stać się prawdziwą ucztą i dla podniebienia i... oczu- gotowy deser wystarczy oprószyć wiórkami, ozdobić listkami mięty(...)Czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu :) 4 porcje * rabarbar- 4 łodyżki  * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki  * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie

Kraina Miodem Płynąca