poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki z tulipanami w tle, co już o wiośnie przypominają. Składniki na jedną(...)szklanki mleka 2 % 3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Mus truskawkowy: 1 szklanka mrożonych truskawek 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka cukru kokosowego Płatki jaglane gotuję w mleku krowim i kokosowym z dodatkiem skórki pomarańczy do momentu aż płatki wchłoną cały płyn
Mango PapajaKolejny tydzień akcji "Wypiekanie na śniadanie" , tym razem na pierwszym planie miały być truskawki, a za nimi ekspresowe placuszki. U mnie jednak nie było truskawek, ponieważ my co roku jemy tylko swoje owoce, więc na nasze musimy jeszcze zaczekać. Natomiast w zamrażalniku skryły się jeszcze borówki i czerwone porzeczki i to właśnie tych owoców użyłam w ten akcji. Składniki(...)naturalnego - 2 duże jajka - 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli - kilka truskawek Przygotowanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników
Życie zaczyna się w kuchnikanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych(...)szypułek szklanka cukru trzcinowego mała łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: truskawki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, kilka minut przed końcem dodać sok z limonki; gotowa konfiturę układamy do słoiczków, smacznego
Zasmakuj KuchniSernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka(...)proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej płaska łyżka żelatyny ponadto: 0,5 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Wylać na blaszkę
Pysznie & Pięknieprzerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy. S kładniki: o,7 l rumu 1,2 kg truskawek 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek i tak na zmianę....aż skończyć na cukrze. Wlać ostrożnie(...)słojem. Po trzech miesiącach przecedzić likier i zlać do butelek. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po 3 miesiącach likier zlałam i wyszło tyle ile jest na zdjęciu. Mimo, że jest bardzo słodki to truskawki czuć niesamowicie mocno. teraz musi tylko postać kilka tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu i będzie idealny. Czyli udało się
Pysznie & Piękniezakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 200 g truskawek 100 g truskawek drobno pokrojonych Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia(...)mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika
Pysznie & Pięknieznaczeniu. Jej kawałeczki są twarde i trzeba je dobrze pogryźć. Jabłko jest słabo wyczuwalne. W smaku batonik jest słodko-kwaśny. Dobry, smaczny, aczkolwiek nie kupiłabym go w przyszłości . TRUSKAWKA bezglutenowe płatki owsiane (31%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * rodzynki * truskawki * syrop daktylowy Truskawki nie czuć w ogóle(...)zapachu, ani w smaku. Batonik jest praktycznie "nijaki". Trochę owocowy, słodki, niekiedy lekko kwaśny. A smak nie jest konkretnie do zdefiniowania, przynajmniej przeze mnie. Zdecydowanie poprawiałabym udział truskawki, aby była wyczuwalna. Nie zachwycił mnie :/ POMARAŃCZA I GROSZKI CZEKOLADOWE bezglutenowe płatki owsiane (28%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * kawałki czekolady 8% (masa
Zdrowie na języku :Pupiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne. Pyszne(...)także na ciepło. I nawet mi wyszło więc łatwe. Składniki: 500 g obranego rabarbaru 100 g truskawek 175 g miękkiego masła szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowgo 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Rabarbar umyć, pokroić na ukośne
Mama z miastazamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka(...)pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 20 dkg białego sera (najlepiej półtłustego twarogu) 2 łyżki cukru 30 dkg truskawek lub innych owoców Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Ser rozgniatamy widelcem, posypując w trakcie cukrem. Ucieramy na gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem i dodajemy do posłodzonego sera
Mama z miastaCena truskawek poszła w dół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem... Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią (2,5 - 3 słoiczki): 1,5 kg truskawek biała czekolada 150 g 1/2 laski wanilii cukier biały(...)łyżeczka soku z cytryny cukier żelujący 80 g Truskawki umyć i usunąć szypułki, a następnie pokroić na ćwiartki. Zasypać białym cukrem i odstawić na godzinę. Zagotować truskawki. Dodać pokruszone kostki białej czekolady, sok z cytryny i ziarna z laski wanilii oraz cukier żelujący. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Gotować przez 1,5 - 2 godzin. Wlewać wrzący dżem do słoiczków
Karola gotujeNaleśniki które robiłam pierwszy raz i zakochałam się w nich. Delikatne, biszkoptowe z kokosową śmietanką i truskawkami rozpływają się w ustach. Są inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki(...)białek i mieszam już delikatnie łyżką albo mikserem na niskich obrotach dosłownie chwile. Naleśniki smażę na maśle klarowanym. Śmietankę kokosową ubijam mikserem i wstawiam do lodówki żeby stężała. Truskawki obieram, 20 dkg kroję na kawałki przekładam do rondelka, dodaję miód i smażę tak długo aż zrobią się geste i woda odparuje. Zimne naleśniki smaruję śmietanką, układam kawałki truskawek składam
wesoła kuchniasprawą rabarbaru, domowe bez konserwantów. Są szybkie do zrobienia trzeba pamiętać tylko o ich mieszaniu. Na ochłodę idealne. Dzieci i nie tylko będą zachwyceni 200g rabarbaru 250 g truskawek 1 szklanka śmietany 30 % 1 szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Rabarbar obieram kroję na małe kawałki przekładam do rondelka dodaję łyżkę cukru, dodaję dwie łyżki wody i gotuję aż rabarbar(...)zrobi się miękki . Truskawki obieram kroję na kawałki, przekładam do rondelka posypuję łyżką cukru i przesmażam aż truskawki puszczą sok. Rabarbar dodaję do truskawek i miksuję blenderem. Śmietanę ubijam na sztywno dodaję jogurt, masę owocową zimną i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do lodówki. Po dwóch godzinach miksuję mikserem, i potem robię tak co godzinę aż będą gęste. Lody
wesoła kuchniapieczone w górskich rejonach południa Polski. Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami. Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść cały rok. Małdrzyki z truskawkami 1/2 kg twarogu wiejskiego ok 3 dag mąki 1 jajo 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek" kilka łyżek brązowego cukru(...)smażenia Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią. Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos. Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli. Podawaj małdrzyki polane pysznym
Gotuj Sam!Pyszne danie dla tych, którzy lubią wątróbkę. MG przepada za nią, ja tylko lubię i to taką z dużą ilością dodatków. Ta wątróbka smakowała bardzo interesująco. Wątróbka w truskawkach i agreście 600 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej 250 g truskawek garść niedojrzałego agrestu 1 łyżka miodu 2 cebule sól, pieprz do smaku jałowiec liście sałaty rzymskiej 1 łyżka masła(...)sklarowanego Umyj truskawki i agrest. Obierz je. Agrest wsyp do rondelka. Podlej odrobiną wody i dodaj miód. Gdy zacznie się gotować dodaj truskawki i duś kilka minut by owoce zmiękły.Obierz cebule. Pokrój je w piórka i zaszklij na rozgrzanym na patelni maśle.Zdejmij na bok cebulkę po czym przesmaż z obydwu stron oczyszczona i pokrojona
Gotuj Sam!