SKŁADNIKI: ( 10 porcji po ok 140 g ) 1 porcja = 170 kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto(...)ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. 7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Krem budyniowy: 8. Do garnka wlej 350 ml mleka. 9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj
Atlas Smakówmąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białka 1 łyżeczka(...)śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
Wędrówki po kuchnijuż świeże, nasze polskie owoce. To rabarbar i pierwsze truskawki. Warto upiec właśnie teraz najzwyklejsze ciasto biszkoptowe z owocami, oprószone cukrem pudrem, bo zwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem :-) U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń - czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce - to nie ma znaczenia, ciasto powinno(...)jest wilgotne, to moje odpowiedź brzmi: TAK. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Z czystym sumieniem polecam każdemu, nawet tym, którzy twierdzą, że wypiekać nie umieją. Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami. Składniki na tortownice 24 cm: 4 duże jaja (lub 5 mniejszych) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej
Poezja Smaków - blog kulinarnyKażdy chyba lubi galaretkę. A najbardziej przepadają za nią dzieci. Zapraszam na prawdziwą galaretkę domową. Składniki: 200 g mrożonych truskawek(można użyć świeżych) 1/4 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Truskawki przekładamy do garnka i posypujemy cukrem. Zostawiamy do rozmrożenia-najlepiej poprzedniego dnia wieczorem. Do rozmrożonych truskawek dolewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy(...)ognia. Dodajemy żelatynę do gorących truskawek i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Następnie blendujemy aż galaretka będzie gładka i przelewamy do naczyń w których będziemy ją jeść. Odstawiamy do stężenia. Podajemy z jogurtem naturalnym
słodkie i nie tylko historie kulinarnewykorzystanie kaszy, która została z obiadu dnia poprzedniego Składniki 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej 1 jajko ok 1 szklanki maki ziemniaczanej 500 g truskawek (miałam mrożone ) cukier cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować(...)spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę 3. • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia 4. • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować dodać 1/2 szklanki wody zagotować posłodzić wg uznania ,dodać cukier waniliowy • W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlać na gotujące truskawki zagotować. • Sosem polać ugotowane kluski
W królestwie smaków BeatyZapraszam na lekki deser jogurtowy z sosem ze świeżych truskawek. Deser pięknie się prezentuje, ma mało kalorii i jest pyszny. W sam raz na gorące dni, które już niedługo do nas przyjdą. Deser jogurtowy jest zdrowy i domowy. Jeśli szukacie inspiracji do tworzenia domowych i zdrowych oraz zimnych deserów to zachęcam do zajrzenia do książki Jolanty Naklickiej-Kleser. Oto link(...)książki: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki ksylitolu 1,2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki gorącej wody szklanka świeżych truskawek Przygotowanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy ksylitol i mieszamy aż się rozpuści. Jogurt naturalny mieszamy razem z rozpuszczoną żelatyną i dzielimy na dwie części. Przelewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na pyszny koktajl pełen witamin. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 szkl truskawek 1 banan 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Truskawki kroimy na plasterki i wkładamy do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować. Do truskawek dodajemy pokrojonego banana i miód. Blendujemy na gładki koktajl. Rozlewamy do dwóch szklanek.Podajemy od razu
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki. Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 135 g mąki garść truskawek 250 ml śmietanki 36% małe opakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki(...)tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około 20-25 min. Wystudzone blaty przekładać ubitą śmietanką z mascarpone. Udekorować truskawkami. Artykuł Torcik Brownie z truskawkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkwięc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Temp. pieczenia : 200 C Czas pieczenia : 30 -35 minut Składniki : 2 jajka 100 g masła 7 łyżek cukru 20 łyżek maki 18 łyżek(...)mleka 300 g truskawek Sposób przygotowania : Masło rozpuszczamy w rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi
Różne smaki w kuchniwiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki. Właściwie w każdej formie: świeże, w koktajlach, czy też w ciastach. A teraz dzięki uprzejmości firmy Tarka i miarka mogę się cieszyć również wodą o smaku truskawkowym (nie oszukujmy się, te sklepowe to głównie biały cukier i sztuczny smak truskawek). A to wszystko dzięki poręcznemu bidonowi/butelce firmy Sagaform , który możecie oczywiście nabyć(...)owoce wykorzystać np. w musli lub jogurcie. Butelka mieści dużo napoju, więc można ją również zabrać w góry, czy na rower. Oczywiście nie musicie ograniczać się tutaj do truskawek ;-) Można zrobić sobie wodę z kawałkami cytryny. Dzięki takiej mieszance można schudnąć parę kilo. Dobre na odchudzanie będzie również dodanie ananasa. Poza samymi owocami do wkładu można dodać również lodu
Passions hobbies lifepamięta z dzieciństwa ryżu z truskawkami , chyba każdy z nas jako dziecko zajadało się tym daniem . Dziś ja serdecznie zapraszam do wspominek dzieciństwa , może to nie są jeszcze takie super słodkie truskawki , ale nie mogłam się nim oprzeć , może i wy nabierzecie ochotę na wspomnienia smakowe z dzieciństwa . 10 sztuk średnich truskawek 4 łyżki ksylitolu(...)soli , kiedy woda nam się zagotuje wkładamy torebkę ryżu i gotujemy około 20 minut , a między czasie zajmuję się naszym musem truskawkowym. Do wysokiego naczynia przekładam oczyszczone i umyte truskawki , następnie dodaję ksylitol , oraz jogurt grecki , wszystko razem miksuję na gładką masę , kiedy ryż nam się ugotował , odsączam nadmiar wody z torebki ryżu , następnie przecinam woreczek z ryżem
Mój SmakSkładniki: białka 8 sztuk "L", cukier drobny 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mrożone truskawki 1 opakowanie, tortenguss red 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie zimne białka wlać do misy robota i na dużych obrotach ubić na sztywno, gdy już(...)suszyć 10 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilinowym, śmietan fixem, trochę posmarować wierzch bezy można użyć połowę kisielu w proszku - truskawki wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, tortenguss red wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do truskawek i mieszać do zagęszczenia , wystudzić, zimne
W Mojej Kuchni Lubięprzepisem z bloga Candy Pandas , oczywiście przerobiłam recepturę całkowicie po swojemu i wymieniłam większość produktów na inne, ale głównym składnikiem są tu mimo wszystko bataty. Orzeźwiający akcent wprowadzają truskawki. Dodałam kawałki owoców do kremu i dodatkowo ozdobiłam nimi wierzch ciasta, do tego świeża figa, puder z liofilizowanej żelatyny i torcik gotowy. W sam raz do poczęstowania kolejnych gości urodzinowych(...)starte ziarenko bobu tonka 5 łyżeczek cynamonu 2 średnie bataty 4 duże daktyle świeże bez pestek sok z jednej cytryny pół szklanki soku pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny 7 dużych truskawek 1 świeża figa 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżki pudru z liofilizowanej żurawiny Wykonanie: Jajka ucieramy razem z cukrem na gęstą masę, pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżeczki cynamonu
Quinoa Raz!Nigdy nie jadłam tak wyśmienitych lodów jak podczas tegorocznego urlopu. Najbardziej przypadł mi do gustu smak kokosowo - truskawkowy i postanowiłam odtworzyć go w domu. Lody wyszły idealne! Wykorzystałam pieczone truskawki, w których po odparowaniu wody zostaje więcej smaku i aromatu. Najlepsze domowe lody przygotujemy z użyciem maszynki do lodów, ale można je przygotować również bez takiego sprzętu. Wtedy po przygotowaniu(...)pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki wiórek kokosowych Na masę truskawkową: 500g świeżych lub mrożonych truskawek 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie: Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier i wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier
Smak mojej kuchniciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam! Sernik na zimno z truskawkami Składniki na formę 24x24cm: Na masę serową: 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny(...)twarogu, zmielonego dwukrotnie Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 300 świeżych truskawek Dodatkowo: duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, ćwiartki lub plasterki. Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody
Smak mojej kuchni