Najczęściej knedle kojarzą mi się z nadzieniem śliwkowym. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać truskawki, które mają właśnie swoje 5 minut :-) Do nadziewania knedli truskawki nadają się bardzo dobrze. Gdy nasze knedle są już gotowe, wystarczy tylko posypać je cukrem i pachnącym cynamonem, położyć łyżkę śmietany - lub też nie- i lekkie danie gotowe :-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 250 gram twarogu tłustego(...)półtłustego - 50 gram miękkiego masła - 1 jajo - 75 gram kaszki mannej - 175 gram mąki - truskawki - śmietana do polania - cukier i cynamon do posypania Łączę ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam, aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Z gotowego ciasta odrywam po niewielkim kawałku, tworzę z każdego mały placuszek, podobny do krążka na pierogi, na środek
Wielopokolenioworyneczkach, jednak jeszcze ich nie spotkałam. Marzą mi się domowe jagodzianki ale przecież zawsze zamiast jagodowego wnętrza można zrobić inne nadzienie. Sprawdzą się tutaj maliny, borówki amerykańskie czy truskawki których aktualnie mamy środek sezonu. Polecam te bułeczki podane z kubkiem ciepłego kakao! :-) Składniki na 16 truskawianek: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 7 g suchych drożdży 75 g roztopionego(...)chłodnego już masła 250 ml letniego mleka 1 jajo pół szklanki cukru szczypta soli farsz: 400 g truskawek 4 łyżki cukru lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie : Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne ciasto i dopiero teraz na końcu dodać jeszcze
Poezja Smaków - blog kulinarnynajlepsze są najprostsze przepisy. I tak właśnie jest z tym ciastem, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu, albo goście zapowiedzieli się niespodziewanie. Jest bardzo delikatne, puszyste z truskawką i kokosową nutą, wspaniale pasuje do popołudniowej kawy i na weekendowy piknik. Zatem do dzieła :) Składniki: 3/4 kostki masła 3 jaja 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy rozpuszczone masło, wsypujemy mąki i proszek i miksujemy całość. Pianka kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok 1 kg truskawek Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy do niej budyń i wiórki i mieszamy całość delikatnie. Blaszkę (moja miała 23x33 cm) wykładamy p apierem do pieczenia, wylewamy ciasto
Cynamonowe szczęściezdrowy deser, śniadanie, przekąskę lub na wynos. Jaglanka znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami – z konfiturą, syropem klonowym, świeżymi owocami albo po prostu z cynamonem. Dzisiejsza wersja - z truskawkami :) Jeśli przygotowując potrawy świadomie wybierasz składniki w 100% naturalne i zdrowe, zajrzyj do sklepu www.naturalniezdrowe.com.pl , który równocześnie jest polskim producentem zdrowej żywności, a oferuje nam produkty prosto z natury. Składniki(...)budyń jaglany: ½ szklanki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 2 szklanki mleka kokosowego (sojowego lub zwykłego) 2 łyżeczki ksylitolu Mus truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżeczka ksylitolu Wykonanie: Wszystkie składniki na budyń umieść w rondelku. Gotuj, co jakiś czas mieszając, jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień i często mieszaj , aby nie przypalić budyniu. Gotuj około 15 min, aż kasza będzie miękka. Truskawki
Kulinarna (nie)codziennośćSłodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo(...)truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy
VioletoweKucharzenieNaleśniki z masłem czekoladowym i truskawkami świetnie sprawdzą się jako podwieczorek bądź jako danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * ciasto na naleśniki (przepis tutaj) * masło czekoladowe * truskawki * cukier puder do posypania Wykonanie: Usmażyć naleśniki.Truskawki oczyścić i umyć, przekroić na pół. Zimnego naleśnika posmarować do połowy masłem czekoladowym, na to położyć połówki truskawek. Zwinąć w trójkąt, posypać
Zrób to smacznieskładniki: 100 g makaronu wstążki 500 ml mleka 2 garstki płatków migdałowych parę truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy na małą patelnię, dodajemy cukier oraz sok z cytryny do smaku i dusimy do uzyskania konfitury. Makaron gotujemy al dente lub w uznania w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy do dwóch(...)talerzy. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim makaron. Na wierzch dajemy usmażoną konfiturę oraz parę świeżych truskawek przekrojonych. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy na gorąco. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaOstatnio walczę z kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie(...)królował w naszym domu zamiast kremów na bazie budyniu czy bitej śmietany. Jest nie do zepsucia, znosi ciepło dłużej niż większość kremów, a przy tym idealnie pasuje do truskawek, dżemu i herbatników. Zachęcam do przygotowania, bo ciacho jest łatwe i pyszne. Składniki na blaszkę 25 x 30 cm: herbatniki - około 30 dag (tyle by starczyło na trzy warstwy
Poezja Smaków - blog kulinarnySmoothie to ulubiony deser mój i mojej córki w letnich miesiącach. A mango i truskawki kochamy najbardziej! Zimny koktajl to pyszny sposób na ochłodę i poprawę nastroju. Spróbujcie sami :) Składniki: 1 dojrzałe mango 1 szklanka truskawek 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki kostek lodu Przygotowanie: Mango obrać, oddzielić od pestki, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować, umyć(...)kielichu miksera umieścić mango, połowę jogurtu, połowę kostek lodu i pół łyżki cukru. Zmiksować. To samo zrobić z truskawkami. Wlać smoothie do szklanek i podawać od razu
Cakes By Kejtczubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny – zimnej 1 cukier waniliowy 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany – gęstej 1 jajko nadzienie : 0,5 kg truskawek 2 łyżki cukru Składniki na ciasto muszą być zimne – prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy(...)się porozklejać – jak plastelina ) . Blaszkę z ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut . Wyjmujemy , układamy na nim, dość grubą warstwą , przecięte na pół truskawki, sypiemy cukrem ( z punktu -nadzienie ) i przykrywamy rwanym w małe kawałeczki , pozostałym ciastem . Wkładamy z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej
Ogrodnik w podróżySezon na truskawki w pełni, więc czas na słodki obiad. Tym razem pyszne i proste knedle serowe, które można podawać ze śmietanką i cukrem lub smażoną bułką tartą. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego 2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około 24 ładne(...)duże truskawki Truskawki umyć, osuszyć i szypułkować. Ser rozgnieść na miazgę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Do twarogu dodać jajka, mąkę i sól. Całość zagnieść na gładką masę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść
talerz przyjemnościJest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca z silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy(...)dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia. 2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę. 4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę
Szefowa kuchniprzebojowości i kreatywności, a przede wszystkim rozwoju i sukcesu! I aby zawsze było tak smacznie jak dzisiaj u mnie heheh ;-))) PUSZYSTE DESERY URODZINOWE SKŁADNIKI: - 1 szklanka zmiksowanych słodkich, wiejskich truskawek najlepiej odmiany: marmolada - 100 g serka mascarpone - 2 krople aromatu różanego - 1 łyżeczka cukru pudru - 10 g żelatyny deserowej-fix Serek mascarpone, ubij na puch za pomocą trzepaczki, dodawaj(...)malutku zmiksowane truskawki, połącz na gładką masę z cukrem i aromatem. Żelatynę zalej 35-40 ml wrzątku, dokładnie wmieszaj i dodaj do masy. Bardzo dokładnie wymieszaj, wlej do naczynek i wstaw na godzinę do lodówki. - 100 g sera białego półtłustego - 100 g jogurtu greckiego 10% tłuszczu - 1/2 laski wanilii (nożem wyjmij ziarenka) - 1 łyżka cukru pudru - 12 g żelatyny deserowej
SMYKWKUCHNIpodpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka(...)jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy
Kuchnia Bazyliiowocowych, podobnie jak gzika , jak mówi to koszmar jego dzieciństwa, ale ja zrobiłam mu swoją wersję, gdyż temu daniu warto dać drugą szansę! Jak przygotować chłodnik truskawkowy ? Składniki: 500g truskawek 100 ml wody ok. 1 łyżka miodu (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny makaron kokardki listki mięty, jogurt do dekoracji Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek zostawiamy(...)soku z cytryny, aby zrównoważyć jej smak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do miseczek wlewamy schłodzoną zupę truskawkową, układamy kokardki z makaronu, dekorujemy gęstym jogurtem, listkami mięty i cząstkami truskawek. Smacznego! The post Chłodnik truskawkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię