Sezon na truskawki "chyba" powoli się kończy, trzeba więc to wykorzystać i zrobić pyszną nalewkę na zimę. Dziś coś z cyklu "na chłodne, zimowe wieczory" Przepis zaczerpnięty z tej strony. Polecam :) Nalewka z truskawek Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 1/2 l spirytusu 1/2 l wódki 45% 1/2 kg cukru 1 szkl. wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego(...)Sposób wykonania: Truskawki umyć i obrać. Wsypać do szerokiego dużego słoja. Zalać je wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Przygotować syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumować. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić
Smaki NataliiDzisiaj będzie prawdziwy rarytas dla fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów to jest to pozycja obowiązkowa. Na kanapki, do naleśników, omletów na słodko, czy po prostu jako dodatek do wszelakich deserów, ciast, ciasteczek. Czyli albo samodzielny dżem, albo baza do dalszej obróbki. Jednym słowem: warto(...)mieć pod ręką. Tym bardziej, ze jest naprawdę smaczne. 1 kg truskawek cukier żelujący (dawkowanie według zaleceń producenta) sok z 1 cytryny 100 g mlecznej czekolady Lista składników krótka i przygotowanie banalne: truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka razem z cukrem żelującym i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu
Marder&Marder Manufacturesycące i dodają kopa na cały poranek. Zamiast cukru używam do nich dojrzałego banana. Cała reszta to sezonowe owoce i dodatki, które mam akurat pod ręką. Dziś padło na truskawki i szpinak z orzechami włoskimi. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Szpinak dla niewtajemniczonych jest właściwie niewyczuwalny. Orzechy dobrze smakują z bananem i dodają charakteru jego(...)połączeniu z truskawką. Składniki na 1 porcję: garść szpinaku dojrzały banan 2 łyżki otrąb owsianych woda do rozcieńczenia 100g truskawek parę orzechów włoskich Szpinak, banana,otręby blendujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Wlewamy do szklanki lub kubka. Truskawki blendujemy z orzechami i wlewamy na warstwę zieloną. Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie na stronie http://naturalniezdrowe.com.pl
Wrzosowa Polanapożałuje :) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje(...)dzielimy na około 10 części. Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego truskawki. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy drożdżówki. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Kokosowe drożdżówki z truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPrzepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów truskawkowych jakie miałam okazję jeść. Można je nawet nazwać luksusowymi, podobnie jak produkty dostępne na stronie http://ardeko24.pl/ . Firma zajmująca się aranżacją wnętrz. Doskonały wybór zapewnia bogaty asortyment sklepu, znajdziecie tam elementy dekoracyjne na okna, ściany, podłogi(...)zapewnia także pomoc w aranżacji wnętrz . Ja jestem zachwycona ich wnętrzami, chętnie wykorzystam kilka pomysłów u siebie, gdy wreszcie będę mogła urządzać swoje pięterko :) Bardzo polecam! :) Składniki: 750 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki cukru 550 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki przekroić na pół, większe na ćwiartki. W dużym naczyniu żaroodpornym wyłożyć truskawki, wymieszać
Domowa cukiernia Ewysernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 700 g twarogu z wiaderka 250 ml kremówki 30% 150 g cukru pudru 350 g truskawek 4 łyżki żelatyny ale -raj 100 ml mleka 2 galaretki truskawkowe 800 ml wody 400 g truskawek Przygotowanie: Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć(...)dnie papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy
Ala piecze i gotujeDostępny jest prawie w każdym sklepie, a na pewno dostaniecie je w aptece. Składniki: 2-3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 15 truskawek około 400 ml wody Przygotowanie: Siemię lniane zalej wodą i gotuj przez około 10-15 minut mieszając co jakiś czas. Truskawki umyj, obierz z szypułek i rozgnieć(...)pomocą widelca, zalej je miodem lub syropem klonowym. Kiedy siemię będzie już miało odpowiednią konsystencję, zdejmij z palnika, chwilę ostudź, dodaj truskawki i wymieszaj. Kisiel przelej do miseczek i udekoruj truskawkami. Smacznego
Kukuleczkikońcu postanowiłam zrobić sama...szpinak pięknie wyrósł u mojej mamy...u mnie w sumie też, ale jeszcze troszkę mały..No i zapomniałam o granacie hihi...więc wykorzystałam końcówkę truskawek..same malutkie zostały..za sucho i nie rosną już..Moje ciacho pięknie wyrosło, więc przecięłam je na 3 części..Polecam..wypróbujcie, bo jest smaczne..moje było z truskawkami..ale następnym razem(...)Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać cały czas miksując, ciepłą żelatynę.Połowę kremu wyłożyć na ciasto w tortownicy , ułożyć kilka przeciętych truskawek, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Moje domowe kucharzeniekoniec sezonu truskawkowego, zapraszam na pyszną łagodna nalewkę o wspaniałym aromacie truskawek i mleka. Składniki: • 700 dag truskawek • 330 ml śmietany 30% • 3/4 szklanki cukru • 1 biała czekolada 100 g (miałam z milki ) • 4 łyżki mleka w proszku • 0,5 l wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem. W garnku do gotowania mleka z podwójnym(...)dnem ,wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę,mleko w proszku i zmiksowane truskawki. Zagotować. Cały czas mieszać. Zmiksować wszystko razem blenderem. Zostawić powstały krem do ostygnięcia. 2. Po ostudzeniu wymieszać z wódką rozlać do butelek. Nalewka idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe, np. na urodziny ;) Z okazji 3. jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool chciałabym życzyć Wam: Sukcesu, wielu
W królestwie smaków BeatyPrzepyszny dżem truskawkowy o pięknym aromacie anyżu Składniki: • 3 kg truskawek • 1,5 kg cukru • 1 l wody • 2 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej
W królestwie smaków BeatySezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze! Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 1 łyżka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego(...)banana, karob, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie blendujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch układamy truskawki lekko je wpychając. Ciasto pieczemy przez 40-4 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszna wersja lodów dla dzieci i dorosłych to kolorowe sorbety z owoców. Można je z robić z truskawek, kiwi, moreli, malin, jeżyn, jagód czy porzeczek. Mieszanka wody, owoców i cukru jest idealnym deserem, dla osób dbających o linię. Są przepyszne i proste w wykonaniu, idealne na upalne dni. składniki na 6 lodów 2 kiwi 8 moreli lub 3 brzoskwinie(...)truskawek 6 – 7 łyżek wody 4 łyżki cukru pojemniczki na lody opcjonalnie kubeczki po jogurtach + patyczki przepis Cukier z wodą gotujemy w rondelku na małym ogniu około 5 minut, po czym odstawiamy z ognia i studzimy. Truskawki kroimy na połówki, przekładamy do miseczki i blendujemy na jednolitą masę. Tak samo postępujemy z kiwi oraz morelami, przy czym każdy owoc
Smakowite Daniagęstego jogurtu (użyłam greckiego) – w temperaturze pokojowej ok. 100 ml mleka 16 g żelatyny ok. 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: ok. 250-300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Miętowa masa jogurtowa: Do garnuszka wlewamy mleko oraz posiekaną miętę. Całość podgrzewamy przez kilka minut (nie doprowadzając do wrzenia). Gdy mięta puści(...)średnicy ok. 25 cm) układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Przykrywamy je miętową masą jogurtową i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, a w tym czasie myjemy truskawki, odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Truskawki układamy na wierzchu masy jogurtowej. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę truskawkową: galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej wody
MyCookBook.plPyzy z truskawkami to pyszne, słodkie, ziemniaczano - owocowe danie. Podane na ciepło ze śmietaną i cukrem smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1.5 kg ziemniaków(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 jako 300 g truskawek śmietana do polania cukier do posypania PRZYGOTOWANIE : Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej
Kulinarne Fantazje MarioliCiastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)SKŁADNIKI : 200 g margaryny lub masła 250 g twarogu w kostce 100 g cukru 1 jajko 300 g mąki pszennej 200 g świeżych truskawek cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioli