truskawka - 16921 przepisów (strona:266/1129)

łatwy i pyszny sernik na zimno bez jajek... 136

Składniki: SERNIK: twaróg zmielony 1/2 kg/wiaderko, śmietana 30 % 250 ml/zimna, aromat waniliowy 4 krople, cukier 5 łyżek, żelatyna 3 łyżki DODATKI: biszkopty okrągłe 200 gram, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, zimną śmietanę 30% ubic mikserem razem z wystudzoną żelatyną, dodać ser z wiaderka, aromat waniliowy i zmiksować na małych(...)obrotach krótko, tortownica 24 cm - na dnie rozłożyć biszkopty i dać połowę sernika do sernika wcisnąć całe truskawki i dać resztę sernika na serniku ułożyć gęsto plastry truskawek i schować do lodówki na do stężenia galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na truskawki, schować do lodówki najlepiej na całą noc sernik jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z serem, truskawkami i kokosową kruszonką 175

pyszne  i proste ciasto-czyli tak jak lubię-polecam puki jeszcze są truskawki-Kasia składniki: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru + 2 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarogu 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka(...)budyniu waniliowego w proszku 250 g truskawek 4-5 łyżek wiórków kokosowych przygotowanie: w misce mieszamy 150 g mąki ze 100g cukru,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia,następnie dodać 2 jajka,60 ml mleka i 100g roztopionego masła,wymieszać na gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem

Swojskie jedzonko
Deser truskawkowy 156

Bardzo lubię romantyczne, lekkie desery. Takie na jeden kęs w towarzystwie lampki wina i dobrego filmu. W związku z tym postanowiłam zrobić coś z zawartością zamrażarki, czyli truskawkami i wykombinować jakiś pyszny deserek. Ostatecznie uzyskałam coś niezwykle prostego i przesmacznego. Najlepiej smakuje po godzinnej sesji na basenie, taki wysiłek bardzo zaostrza apetyt na smakołyki. Dodam jeszcze, że taki deser spełnia(...)rolę wspaniałego afrodyzjaku. Deser truskawkowy 250 ml śmietany 30% 0,5 kg mrożonych truskawek 4 łyżeczki cukru pudru Truskawki wrzucić do rondelka i na średnim ogniu podgrzewać aż większość z nich będzie w miarę miękka. Zdjąć rondelek z ognia i za pomocą blendera zmiksować truskawki na delikatny mus. Jeśli nie są dostatecznie słodkie, można dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta lato z truskawkami. 69

łyzki zimnej wody jogurt grecki (200g) twarożek  (180g) ale jeśli będzie kilka gram więcej nc sięnie stanie 10 dag cukru pudru kilka listków mięty 30 - 40 dag truskawek czekolada w młynku do dekoracji Przygotowanie; Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy a następnie wykładamy forme do tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem(...)papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki myjemy i odsączamy na sitku. Kiedy spód już nam przestygnie robimy mase - w misce mieszamy ze sobą jogurt, serek i cukier. Cukier najlepiej przesiać przez sitko aby nie było grudek

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 183

jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo.  Mniejsze kwadraty, które wyjdą(...)wykorzystać do zawijania jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami. 1.  Z budyniem i truskawkami - Budyń przygotować jak na opakowaniu jest podane. Boki wyciętych kwadracików zawinąć, w środek dać małą łyżeczkę budyniu i truskawkę.  Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie. 2.  Z jabłkiem i cynamonem - jabłko obrać i pokroić w kostkę

W kuchni u Moniki
Kaktajl truskawkowy i truskawkowo -bananowy 213

nadchodzi pora na truskawki, przypominam sobie o pysznych koktajlach. W upalne dni najlepiej smakują schłodzone. Przepis: Ilość składników na cztery średnie koktajle - tak jak na zdjęciu. 1 i 1/2 banana, 400g truskawek, duży jogurt naturalny 1,5% cukier i cukier puder. Przygotowanie:  Cukier i cukier puder dodajemy w zależności od tego jak słodkie są owoce jak również od własnego(...)upodobania do słodkiego. Ja miksuję blenderem. Kolejno układać warstwy , ale delikatnie by się nie zmieszały. Warstwy nakładać wedle własnego pomysłu bądź jak na zdjęciu. 1. Truskawki podzielić na pół, dwie zostawić do dekoracji. 2. Jedną połowę truskawek zmiksować z samym cukrem. 3. Drugą połowę zmiksować z kilkoma łyżkami jogurtu i cukrem. 4. Banana podzielić na mniejsze części i zmiksować

W kuchni u Moniki
Smoothie bananowo truskawkowe. 213

Jednak nie da się nic nie przygotować w kuchni. Także na szybkiego zrobiłam proste i smaczne smoothie bananowo truskawkowe. Porcja dla dwojga. Składniki: półtora banana - reszta do dekoracji, kilka truskawek (ok.6 + 4 +2), pół szklanki mleka, kilka kostek lodu, miłośnicy słodszych napoi mogą dać cukier. Przygotowanie: 6 truskawek, półtora banana, pół szklanki mleka i kilka kostek lodu zblenderować. Przelać(...)szklanek. 4 truskawki zblenderować i dolać do szklanek na górę smoothie. Dekorować według gustu. U mnie były to dwa plasterki cytryny, dwa plasterki banana i 2 truskawki

W kuchni u Moniki
Czekoladowe serce z truskawkami. 212

Składniki: 3-4 gorzkie czekolady, w zależności od wielkości serca i od ilości truskawek, truskawki, biała czekolada. Przygotowanie: Przygotować plastikowy pojemnik  w kształcie serca - najlepiej by plastik był miękki i by można było go lekko ponacinać w razie gdyby serce nie chciało wyjść.  Gdy nie posiada się takiego pojemnika, można zrobić serce z folii aluminiowej - zrobić(...)Ostrożnie odchylać boki formy i oddzielać od czekolady. Gdy boki będą już luźnie, wypchnąć serce od spodu - delikatnie i ostrożnie. W razie potrzeby można nacinać plastik by sobie ułatwić. Truskawki posmarować czekoladą, lub zanurzyć w niej i pozostawić do zastygnięcia. Rozpuścić białą czekoladę i przestudzić (ciepła rozpuści ciemną czekoladę i może zniszczyć serce). Udekorować serce i truskawki.   Na zdjęciu

W kuchni u Moniki
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 500

16cm Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Masa truskawkowa: 250g mrożonych truskawek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 galaretka truskawkowa Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru kryształu 2 galaretki pomarańczowe Masa mascarpone: 1 duża śmietana 30% (330g) 2 serki mascarpone (500g(...)szklanki cukru pudru sok z 1 limonki Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru i nadal ubijamy. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Tarta jogurtowo- truskawkowa 144

żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron   Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać(...)mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane

Kuchnia w czekoladzie
Lody truskawkowo-jogurtowe z kawałkami owoców 117

Sezon na truskawki w pełni, więc postanowiłam skorzystać i wypróbować mój nowy sprzęt, jakim jest maszynka do lodów. Tym bardziej że pozostało mi troszkę kremu do tarty. Nigdy nie jadłam u kogoś domowych lodów, więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :) Składniki: Na 6 porcji: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone(...)25ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml gęstego jogurtu naturalnego 6 wafelków do lodów - można więcej, ale wtedy porcje będą mniejsze:) Sposób przygotowania: Ok 220g truskawek rozgniatamy i stawiamy na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, a gdy zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 136

300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lody truskawkowe: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 4 łyżki cukru pudru 1 serek śmietankowy (typu Almette) 250g zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej(...)wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 2.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 148

się bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwróconego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki(...)roztopionego masła  • 1 szklanka jogurtu greckiego Rabarbar : • 3 łodygi rabarbaru • 5 łyżek cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • kilka truskawek • skórka pomarańczowa suszona lub świeżo starta Wykonanie :   Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący

cucinare
Biszkopt truskawki pianką 178

śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody   dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego    Wykonanie :   Biszkopt(...)papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.   Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę

cucinare
Torcik truskawkowy 156

jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa   Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy(...)papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania