Sezon truskawkowy trwa więc trzeba korzystać ile się da. Na upalne dni polecam koktajl z truskawek z dodatkiem orzeźwiającej mięty. składniki: 600 g truskawek kilka listków świeżej mięty 8 łyżek jogurtu naturalnego cukier do smaku Truskawki umyć i obrać ze szypułek. Do kielicha blendera przełożyć przygotowane truskawki. Zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, cukier (jeśli potrzeba) oraz listki mięty. Ilość mięty
Monia miesza i gotujekuchni ... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orzeźwiającą nutką mięty. Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący... Składniki: (na około 450 ml syropu) 2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek) 3/4 szklanki wody 1 gałązka świeżej mięty 1 szklanka cukru 1/2 dużej cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych części truskawki. Zalewamy je wodą i gotujemy(...)około 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odstawiamy na 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko. Truskawki ostrożnie dociskamy, by otrzymać więcej soku (uważajmy, aby zrobić to delikatnie, by nasz syrop nie był mętny). Następnie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia
Słodkie okruszkiPyszny deser Creme Brulee zapiekany z brązowym cukrem i całymi owocami truskawek. Pyszności! Trzeba na niego długo czekać ale definitywnie warto. Niebawem na blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru(...)truskawek na kokilkę Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu. 2.Po tym czasie, zdjąć z ognia i przestudzić 3. Żółtka ubić na gładko, ale nie na bardzo puszysto 4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu 5. Przelać powstałą masę do kokilek
KreatywnePinyPyszny serniczek na kakaowym biszkopcie z truskawkami i galaretkę do kawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy(...)opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml Owoce do ułożenia truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt: Odzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę
Kuchnia DanusiPrzed wczoraj dostałem zamówienie na ciasto. Pomyślałem sobie, że skoro mamy sezon na truskawki, to będzie kołacz z truskawkami. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Zostawiłem niestety moją blaszkę do pieczenia u znajomych i byłem zmuszony do przygotowania go w tortownicy. Wyrósł wysoki, troszkę za wysoki...ale równie smaczny. Czego potrzeba? -5 jaj; oddzielamy jajka i żółtka -2 i 1/3 tradycyjnej(...)wystudzenia dodajemy ubijając delikatnie do masy jajecznej i łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki. Posypka: -duża łyżka masła twardego posiekanego -duża garść cukru -garść mąki pszennej TYP550 -garść płatków owsianych -garść zmielonych orzechów laskowych Wszystkie składniki zagniatamy na sypko i wykładamy na truskawki. Wkładamy
BaRepasśrodku pracującego tygodnia gości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców zabraknąć nie może. Dzisiaj zapraszamy Was na wspaniałe muffiny z truskawkami przygotowane na maślance. Upieczone zostały z wszystkim dobrze znaną kruszonką, która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora aby nie skusić się jednego dnia na zbyt wiele(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 135 ml maślanki 2 małe jajka 65 ml oleju dodatkowo: około 200-250 g świeżych truskawek kruszonka: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 25 g twardego masła PRZYGOTOWANIE : Do większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszny koktajl, w sam raz na upalne dni. truskawki z miętą dają uczucie przyjemnego orzeźwienia i są bardzo zdrowe! W sezonie warto truskawki jeść jak najczęściej i jak najwięcej, bo zawierają bogactwo witamin i minerałów! Składniki: 1 miska truskawek (o poj. około 2,5 litra) 2-3 gałązki świeżej mięty 1 duży jogurt naturalny 0% 2 płaskie łyżki cukru (opcjonalnie(...)Sposób przygotowania: Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do kielicha blendera. Gałązki świeżej mięty dokładnie myjemy. Dodajemy opłukane listki mięty i cukier (można pominąć), wlewamy jogurt naturalny. Całość miksujemy aż do uzyskania konsystencji koktajlu. Podajemy od razu lub po schłodzeniu
Kolorowy Przepisownikłosoś i trochę niskoglikemicznych wypieków, między innymi ten przepyszny i cudnej urody tofurnik! Pierwszy raz robiłam tofurnik na zimno, musiałam więc posiłkować się przepisem z Jadłonomii. Pyyycha! Miałam zamrożone truskawki z lata, przepysznie skomponowały się z lekko cytrynowym "serkiem". Nie mogę jeść cukru więc zastąpiłam go stewią i odrobiną syropu z agawy. Ilość dodanej stewii mocno zależy(...)lodówce 1/3 szklanki soku z cytryny 5 łyżek syropu z agawy szczypta stewii laska wanilii skórka starta z 1 cytryny 3 łyżeczki agaru Masa truskawkowa: około 20 truskawek 4-5 g agaru niecałe 100 ml wody Przygotowanie: Spód: Migdały i morele namoczyć około 15 minut. Dobrze odsączyć i zmiksować na klejącą masę. Wylepić masą spód tortownicy i odstawić w chłodne
pyszne zdrowościowocowe. Nie potrzebujecie maszynki do robienia lodów by zrobić samemu pyszne lody. Potrzebna jest za to cierpliwość i odrobina zaangażowania! Do dzieła! Składniki: (na 2 porcje) 300 g truskawek 200 g śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 6 godzin, co około 30 minut mieszając masę 2. Zamrożone truskawki blendujemy 3. Śmietanę mieszamy(...)cukrem 4. Do śmietany dodajemy zamrożone, zblendowane truskawki. 5. Mrozimy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji- uważając by nie wytworzyły się kryształki lodu. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy mikserem przez moment. Mrozić od 1 do 6 godzin. 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów Smacznego
KreatywnePinySkładniki : Truskawki ( z 5 kg otrzymamy koło 3,75 l soku ) Cukier ( zależy od słodkości owoców zwykle na caly pojemnik koło 1 kg przy mniej słodkich ) Wykonanie : Sposób I : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy do sokownika na przemian z cukrem Sokownik napełniony wodą u podstawy stawiany na źródle ciepła Czekamy koło dwudziestu minut(...)wężyku zaczyna gromadzić się sok czekamy jeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem po chwili kolejny itd do skończenia Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku na noc , a rano mamy jeszcze około 1 słoika soku ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętruskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie słońce i nieskazitelny błękit, na stopach lekkie baletki, na ciele zwiewna sukienka. Sesja sesją, ale nie potrafię odmówić sobie wykorzystania sezonowych darów natury. Rzucam książki i zamykam się w czterech przytulnych ścianach ciasnej kuchni w rodzinnym domu. Weekendzie(...)trwaj! BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM /własny;/ beza: 4 duże białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Białka ubijam na sztywną pianę uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier, intensywnie ubijając po każdym dodaniu cukru do białek. Na końcu wlewam
W kuchni Karmel-itkiNadszedł wspaniały czas truskawkobrania! dlatego też nasza inauguracja sezonu w tej odsłonie! proste, szybkie, syte danie z truskawkami w roli głównej, zajadajmy się tymi owocami, gdyż sezon na nie tak szybko się kończy... Składniki: 1/2 kg makaronu Farfalle (kokardki) 1 kg truskawek świeżych 1 mała śmietana kwaśna 18 % 1 łyżeczka soku z limonki cukier perlisty Wykonanie: Makaron gotujemy według(...)przepisu na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, delikatnie miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Przekładamy truskawki do rondla podgrzewamy na wolnym ogniu wraz z sokiem z limonki. Podgrzane owoce wykładamy na makaron, dodajemy śmietanę, posypujemy cukrem perlistym, dekorujemy cząstką limonki Smacznego
kgwjanczewociąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego pięknie się prezentuje. Niecodzienne połączenie kremowych serków, truskawek i cynamonu wieńczy nuta czekolady i świeżej mięty... zaczynamy :) Składniki: Warstwa sorbetowa: 300 g zamrożonych zblendowanych truskawek- w tym 5-6 łyżek gotowego sorbetu należy odłożyć do warstwy truskawkowej Warstwa(...)naturalnego Apetina 125 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody Dodatkowo: 20 g startej grubo czekolady gorzkiej bądź deserowej Dekoracja: 4-6 sztuk truskawek listki świeżej mięty- opcjonalnie mięty cytrynowej Ponadto potrzebne będą: Jako foremka- dowolne opakowanie po lodach, u mnie opakowanie o wymiarach: długość- 18,5 cm szerokość- 12 cm głębokość
KreatywnePinyużytym do ciasta jogurcie- fajne, prawda?! :) Ciasto jest mega proste, gdyż całość wystarczy wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (podobnie jak w Wilgotnym cieście na kremowym serku z truskawkami )- bez zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :) Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne(...)Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka- 2 kubeczki * cukier- 1/2 kubeczka * olej- 1/3 kubeczka * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * aromat waniliowy- kilka kropli * truskawki- około 200 g Dodatkowo: * czekolada- 60 g * mleko- 1 łyżka Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jogurt przelać do miski (kubeczek wymyć), dodać jajka, odmierzony kubeczkiem cukier oraz olej
Kraina Miodem PłynącaZapraszam Wszystkich na orzeźwiający napój ziołowo- owocowy z miodem, doskonały na upalne dni. Warto go przygotować. SKŁADNIKI: 2 grejpfruty, 250 ml naparu "Melisa z truskawką" POSTI, 10 dag truskawek, 1 łyżeczka soku z limonki, 1/2 łyżki miodu, kostki lodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Z grejpfrutów wyciskam sok. Truskawki obieram z szypułek, przekładam do blendera i miksuję. 2. Do zmiksowanych truskawek
Tradycyjna kuchnia Kasi