mało czasu. Dobrze, że mimo wszystko odnajduję chwilę na przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejszy przepis jest idealny na początek sezonu letniego. Początek czerwca kojarzy mi się z przesytem truskawek, co w tym roku widać idealnie, gdy na każdym kroku można natknąć się na sprzedawców z tymi soczystymi owocami. Dzięki czemu, ich cena jest wyjątkowo niska. Powiem nawet więcej, są na tyle(...)przygotowywane na przełomie lipca/sierpnia. Które robicie częściej? Ja chyba właśnie malinowe, choć i truskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda się własnie owy, malinowy sok, świeże truskawki i czekolada. Wszystko idealnie ze sobą współgra i łączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Jestem pewna, że polubicie ten przepis! Składniki : 5 żółtek 100 g cukru
Słodkie Przyjemnościklasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się w niecałej godzinie(...)sądzicie? Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 żółtka 100 g cukru 100 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6 dużych białek 250 g cukru 300 g truskawek 100 ml sok truskawkowy słoik dżemu truskawkowego (weck) Sposób przygotowania: Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania
Słodkie Przyjemnościlata - Krem truskawkowy z czereśniami i wiórkami białej czekolady. Jest prosty, szybki i bardzo owocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie? Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny szklanka czereśni wiórki z białej(...)czekolady Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do truskawek razem z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w łyżeczce wody. Śmietankę ubijamy gdy będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i miksujemy jeszcze chwilę. Ostudzone truskawki dodajemy do ubitej śmietanki i lekko mieszamy
Słodkie PrzyjemnościDomowy twaróg (metoda szybka) / 12. Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) ) 1. Wykwintna beza z truskawkami / 2. Pączki z ciasta parzonego / 3. Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4. Makaron boloński / 5. Czekoladowa babka bez jajek / 6. Fish & chips(...)Sernik z kaszą manną i truskawkami Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku : Tartaletki z domowym twarogiem i malinami / 2. Szyszki z żurawina / 3. Tarta ptysiowa z kremem patissiere / 4. Truskawkowo-czeresniowe ciasto z bezą / 5. Krem z koglu-moglu z truskawkami / 6. Lodowy tort z owocow leśnych / 7. Beziki z truskawkami
Słodkie PrzyjemnościWarstwa ciasta jest cienka, co sprawia, że bardziej czuć owoce, a zapach truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania. składniki(...)duże jajka * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 proszku do pieczenia * 1 kostka margaryny (250 g) * 2 łyżki wody * 3/4 szklanki cukru * 500 g truskawek * 2-3 łodygi rabarbaru kruszonka * 3/4 szklanki mąki krupczatki * 75 g margaryny * 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Rabarbar obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, zasypać 2 łyżeczkami cukru i odstawić
Mix smakuCzym przywitać wiosnę, jak nie koktajlem. Truskawkowy wirek – pełen witamin, smaków, zapachów… i nie tylko. Może być uzupełnieniem śniadania, obiadu, czy kolacji. Składniki: - 400g truskawek - 400 ml mleka kokosowego - do słodzenia: cukier lub stewia - łyżeczka soku z limonki Samo przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Więcej czasu zajmuje jego podanie, a właściwie sposób podania. Odkładamy kilka dorodnych(...)umytych i pozbawionych szypułek truskawek. Pozostałe miksujemy w blenderze z dodatkiem cukru lub stewii (ilość według gustu). Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego. Do pozostałej części wlewamy mleko kokosowe (zostawiamy trochę do ozdoby wierzchu koktajlu) – miksujemy i wciskamy 1 łyżeczkę soku z limonki (wyostrzy kolor i smak). Ponownie miksujemy z mlekiem i sokiem. Pozostawione truskawki kroimy na cienkie
mojewypiekiinietylkogotowana śmietana Składniki: 1 duży jogurt naturalny pół kilograma truskawek 1,5 - 2 łyżeczki żelatyny około 2 łyżki cukru listki świeżej mięty Truskawki umyć, pozbawić szypułek, odłożyć parę do dekoracji a resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem cukry. Jogurt wymieszać z 1 łyżką musu z truskawek oraz z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Panna cottę rozlać do małych salaterek(...)wstawić do lodówki do stężania. Podawać z musem truskawkowym, truskawkami i świeżą miętą. Jogurtowa panna cotta
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 4 pucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce(...)przy pomocy tłuczka. Do pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną, owocami i czekoladą. Szybkie i pyszne :) Truskawkowy sernik na zimno w formie deseru
Bon Appetit Małgorzatyzrobienia chociaż kilku małych słoiczków :)Uwierzcie, że ten sklepowy jest DUŻO gorszy od domowego, robionego własnoręcznie i z sercem :)Aaa, i ten cudowny zapach rozchodzący się po całym domu...* truskawki- 2 kg* cukier trzcinowy- 1 kg** cytryna- sok z 1* wanilia- 1 laska* pestki cytryny- ok 15 szt**Umyte, odszypułkowane truskawki, przełożyć do garnka/dużej patelni (na patelni smaży się(...)szybciej), zmiksować (jeżeli lubicie czuć kawałki truskawki, to można zmielić 'niedokładnie' lub poprostu pokroić na kawałki), i dodać resztę składników.Smażyć na średnim ogniu ok 30-40 min. (dzięki Ilonko:)) lub do uzyskania wymaganej przez Was konsystencji***Z podanych proporcji wyszło mi ok 2 litry dżemu.Pasteryzacja****:Jeżeli chcecie mieć dżem na jesienno-zimowy okres radzę Wam go zapasteryzować
Kraina Miodem Płynącasklepu po białą czekoladę i resztę potrzebnych składników :) Sernik: * twaróg- 200 g * kremówka- 200 ml * biała czekolada- 300 g * żelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wody Sos truskawkowy: * truskawki- pół szklanki * skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody * cukier- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżeczka Sos truskawkowy: Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut(...)Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować. Skrobię wymieszać z wodą i kiedy już truskawki zaczną bulgotać wlać mieszankę i mieszać, aż całość zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia. Sernik: Twaróg dwukrotnie zmielić, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Twaróg połączyć
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej25 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniaSkładniki na krem śmietanowy:500 ml śmietany kremówki 30%75 g cukru pudru2 opakowania Śmietan-Fix400 g truskawek50 g wiórków kokosowychDodatkowo:kilka truskawek w całościkokosowe kulki (np. Rafaello)łyżka cukru Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta(...)wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką (fot.3).Śmietanę ubić z 75 g cukru pudru oraz Śmietan-Fixem. Dodać 50 g wiórków kokosowych.Ciasto rozwinąć, posmarować 3/4 ubitej śmietany. Ułożyć pokrojone truskawki (fot.4) i zrolować. Wierch posmarować resztą śmietany, udekorować truskawkami i przekrojonymi na pół kulkami Rafaello
Świat Ciastabiałka z dużych jajek150 g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sezon truskawkowy w pełni. Więc z wielką przyjemnością siedzę sobie przed komputerkiem i wyszukuję nowych, cudownych przepisów z wykorzystaniem truskawek. Najbardziej lubię przełączyć sobie wyszukiwarkę na opcję "grafika" i przeglądać zdjęcia, z nadzieją, że wypatrzę taki przepis, że zakocham się w nim od pierwszego wejrzenia :) (swoją drogą... jestem chyba bardzo(...)cukru, bo beza może się nie udać). Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Truskawki dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać z proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną.Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3), wyłożyć pianę z białek
Świat CiastaPora na drożdżówki z owocami. Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki. Składniki: -20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich -15 dkg jagód -3 dojrzałe nektarynki -ok. 200 ml dżemu truskawkowego -3 łyżki cukru -10 dkg drożdży -1/2 l ciepłego mleka -6 jajek -1 kg mąki pszennej -15 dkg margaryny lub masła -szczypta soli -aromat śmietankowy Nektarynki(...)kroimy w kostkę. Jagody mieszamy z dżemem. Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością cukru. Przygotowujemy też kruszonkę: -10 dkg mąki -5 dkg cukru -5-7 dkg margaryny Wszystkie składniki skruszamy palcami. Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami cukru, dolewamy szklankę mleka, dosypujemy szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy
Maminek kulinarnywersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki cukru owoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy : Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)ubijając. Białka zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista. Łączymy masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem
Smakowity Blog Kulinarnyblogu Moje wypieki znalazłam je w sierpniu, kiedy wyjeżdżaliśmy na wakacje. Akurat miałam trzy białka (nie pamiętam już nawet, po czym zostały), i oczywiście boskie, pachnące latem truskawki... Babeczki okazały się rozwiązaniem idealnym. C. zakochał się w nich od pierwszego kęsa, a i mi bardzo posmakowały. Delikatne, ale stosunkowo sycące, cudnie pachnące migdałami, z chrupiącymi płatkami na wierzchu(...)soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności. Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie oświeciło - te figi, które miały wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam na babeczkach. Okazało się to strzałem
Pożeraczka, czyli raz adobrze