papierze do pieczenia, dlatego boki nie są takie idealne. Po prostu blaszka ma już swój wiek i zanim doczekam się nowej, wolałam nic na niej bezpośrednio nie przyrządzać.😀 Ilość truskawek miała być ok 400 g, ale mi zostało tylko tyle, bo resztę mi zjedli.😆 Możecie dać ich więcej i poukładać ciasno jedna koło drugiej. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło(...)kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸ 2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta masa do lepienia. Wylepiamy nią spód tarty
zdrowo i aktywnieskropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki. Wystudzony biszkopt posmarować kremem z owocami i zawinąć w roladę za pomocą ściereczki. Ścisnąć(...)wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie usunąć ściereczkę i udekorować cukrem pudrem, truskawkami lub bitą śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyminut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty. Nasączenie :3 łyżki czekolady w proszku + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody Truskawki + galaretka: 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe na pół litra wody Pianka mascarpone: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: biszkopt + nasączenie pianka truskawki + galaretka herbatniki + polewa Smacznego
Domowe ciastaMuffinki serowe z agrestem i truskawkami to doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli. Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia oraz poeksperymentujcie z innymi dodatkami. Polecam! (około 9 sztuk) 100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka(...)łyżki oleju 3 łyżki miodu 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 1 garść agrestu 3 truskawki (średnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej dokładnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód. Następnie suche składniki należy połączyć z mokrymi. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio pokrojone truskawki i agrest. Foremki
Di gotujeTarta z truskawkami i mascarpone to dość szybkie i mało pracochłonne ciasto, które zadowoli podniebienie każdego! :) Podane składniki dotyczą formy na tartę o średnicy 25cm. Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki: Składniki The post Tarta z truskawkami i mascarpone appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePlacki jogurtowe z truskawkami sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie, kolacja, podwieczorek, a nawet słodki piątkowy obiad ;) Więc jeśli nie macie pomysłu, co upichcić dziś na obiad, to może właśnie takie placuszki? Póki sezon na truskawki trwa The post Placki jogurtowe z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKompot z rabarbaru i truskawek – znakomity kompot w tym sezonie – po schłodzeniu idealny na upalne dni jako alternatywa dla tradycyjnej lemoniady. Nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać p The post Kompot z rabarbaru i truskawek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeJedni lubią truskawki, inni maliny, a jeszcze inni borówki. Dlatego postanowiłam się tym razem nie ograniczać i zastosowałam zasadę - "im więcej, tym lepiej" ;) A co lepsze...dotyczy ona głównie czekolady ;) Składniki: 3/4 szklanki gorzkiej połamanej w kostki czekolady 3 jajka 3/4 szklanki pokrojonego masła 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mąki pszennej Dodatkowo: szklanka borówek i malin (łącznie) 75 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji (około 20 sztuk) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Kiedy wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową , rozpuszczamy w małym rondelku masło z gorzką czekoladą. Studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą jasną pianę. Powoli wlewamy masę
ChilliJemyPyszne wianuszki z truskawkami (lub innymi owocami, które dacie). Wyglądają przeuroczo! Są niezwykle proste do zrobienia (jak większość moich przepisów), a jakie efektowne! Składniki na 10 wianuszków: 550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa) 80 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka(...)roztopionego masła 5 dużych truskawek + jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłego (nie wrzącego) mleka z jedną łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki
CzarnawisienkaMaliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem(...)owocami. Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję! Polecam! Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs! Spróbujcie! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka KREM JOGURTOWY: * jogurt grecki
Ostra na Słodkosię nam trochę we znaki swoją zimną aurą... Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami 😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego). Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób(...)galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy. Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych z 3 łyżkami cukru 2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki i żelatynę. Lekko studzimy. Składniki
Domowe ciastawyglądu przypomina kisiel, ponieważ frużelina jest rzadka i po pasteryzacji nadal zachowuje swoją płynną konsystencję. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 6 słoików po 250 ml: 1 kg obranych truskawek 2 szklanki zwykłego cukru (400 g) 1,5 szklanki wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki (z lekkim czubkiem) mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody Truskawki pokroić na połówki, ćwiartki(...)nich wodę (1,5 szklanki) i wsypać cukier oraz kwasek cytrynowy. Całość zagotować i gotować kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody. Do lekko miękkich truskawek wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty (masa wyraźnie się zagęści) . Gotową, gorącą frużelinę przelać do czystych słoiczków. Zakręcić pokrywki i słoiki pasteryzować (10 minut - czas
Ugotowaćmalinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon na soczyste arbuzy. Okres ich łatwej dostępności trwa aż do końca wakacji. Owoce te doskonale gaszą pragnienie, ponieważ nawet w 92 proc. składają się(...)soki. Wewnątrz owoców znajdują się pestki, które najlepiej usunąć specjalną drylownicą. Czereśnie zyskują wówczas odpowiednią konsystencję i są łatwiejsze w obróbce. Do najmocniej wyczekiwanych owoców w Polsce należą także truskawki. W ogródkach działkowych pojawiają się w czerwcu i dostępne są do połowy lipca. Truskawki można w tym czasie zjadać na surowo lub uzupełniać nimi desery i koktajle. Stosunkowo krótki sezon
Kulinarne Przebojelekko kwaskowaty, uzupełniony chrupkim, słodkim i czekoladowym spodem. Niebo w ustach! Składniki: Spód ciasta: 230g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka jogurtowo-truskawkowa: 0,5 kg truskawek 500ml gęstego jogurtu naturalnego 3 galaretki truskawkowe +3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju – do wysmarowania pojemniczków opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru Wierzch: 0,5 szklanki mleka(...)zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) *** *** Truskawki miksujemy na gładki mus *** *** Do truskawek dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową z miseczki i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy gęsty jogurt naturalny i ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby mus możemy dosłodzić cukrem pudrem
Blog z Apetytem