truskawka - 16921 przepisów (strona:294/1129)

Wianuszki z truskawkami 155

Pyszne wianuszki z truskawkami (lub innymi owocami, które dacie). Wyglądają przeuroczo! Są niezwykle proste do zrobienia (jak większość moich przepisów), a jakie efektowne! Składniki na 10 wianuszków: 550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa) 80 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka(...)roztopionego masła 5 dużych truskawek + jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłego (nie wrzącego) mleka z jedną łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki

Czarnawisienka
TARTA Z KREMEM JOGURTOWYM I OWOCAMI LATA 114

Maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem(...)owocami. Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję! Polecam! Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs! Spróbujcie! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka KREM JOGURTOWY: * jogurt grecki

Ostra na Słodko
Ciasto TRIO 884

się nam trochę we znaki swoją zimną aurą... Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami 😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego).   Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób(...)galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.   Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych z 3 łyżkami cukru 2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki i żelatynę. Lekko studzimy.   Składniki

Domowe ciasta
Frużelina truskawkowa - do gofrów, naleśników, placuszków 92

wyglądu przypomina kisiel, ponieważ frużelina jest rzadka i po pasteryzacji nadal zachowuje swoją płynną konsystencję. Zachęcam do przygotowania.  Składniki na 6 słoików po 250 ml: 1 kg obranych truskawek 2 szklanki zwykłego cukru (400 g) 1,5 szklanki wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki (z lekkim czubkiem) mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody Truskawki pokroić na połówki, ćwiartki(...)nich wodę (1,5 szklanki) i wsypać cukier oraz kwasek cytrynowy. Całość zagotować i gotować kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody. Do lekko miękkich truskawek wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty (masa wyraźnie się zagęści) . Gotową, gorącą frużelinę przelać do czystych słoiczków. Zakręcić pokrywki i słoiki pasteryzować (10 minut - czas

Ugotować
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 154

malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon na soczyste arbuzy. Okres ich łatwej dostępności trwa aż do końca wakacji. Owoce te doskonale gaszą pragnienie, ponieważ nawet w 92 proc. składają się(...)soki. Wewnątrz owoców znajdują się pestki, które najlepiej usunąć specjalną drylownicą. Czereśnie zyskują wówczas odpowiednią konsystencję i są łatwiejsze w obróbce. Do najmocniej wyczekiwanych owoców w Polsce należą także truskawki. W ogródkach działkowych pojawiają się w czerwcu i dostępne są do połowy lipca. Truskawki można w tym czasie zjadać na surowo lub uzupełniać nimi desery i koktajle. Stosunkowo krótki sezon

Kulinarne Przeboje
Kwiatek – proste i przepyszne ciasto bez pieczenia! 187

lekko kwaskowaty, uzupełniony chrupkim, słodkim i czekoladowym spodem. Niebo w ustach!     Składniki: Spód ciasta: 230g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka jogurtowo-truskawkowa: 0,5 kg truskawek 500ml gęstego jogurtu naturalnego 3 galaretki truskawkowe +3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju – do wysmarowania pojemniczków opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru Wierzch: 0,5 szklanki mleka(...)zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) *** *** Truskawki miksujemy na gładki mus *** *** Do truskawek dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową z miseczki i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy gęsty jogurt naturalny i ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby mus możemy dosłodzić cukrem pudrem

Blog z Apetytem
Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym. 175

drugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami każdy będzie zachwycony. U mnie szybciej znikały niż były smażone. Polecam, zróbcie koniecznie. Zaskoczcie rodzinę pysznym drugim śniadaniem. Smacznych inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta(...)soli 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła 250 ml zimnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Na mus: 25 dag świeżych truskawek cukier do smaku Dodatkowo: margaryna do smażenia bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Wykonanie pysznych placuszków śniadaniowych: 1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki miksujemy w misce

Izabelawkuchni
Jogurt kozi z truskawkami i nasionami bazylii – lekki deser bez cukru 81

dzisiaj coś fajnego, prostego i szybkiego dla miłośników truskawek, którzy unikają mleka krowiego i szukają inspiracji na deser albo śniadanie. Robi się go dosłownie chwilę, a smakuje doskonale. Oto jogurt kozi z truskawkami i nasionami bazylii. Możecie też użyć zamiast nich nasion chia lub Read More Artykuł Jogurt kozi z truskawkami i nasionami bazylii – lekki deser bez cukru pochodzi

Flymetothespoon
Dżem truskawkowy z agar agar 240

dżem truskawkowy z agar-agar jest błyskawiczny do przygotowania. Warto dodać, że po pasteryzacji (po wystudzeniu) będzie miał zwartą konsystencję. Zachęcam do przygotowania.   Składniki: 2 kg obranych truskawek 0,5 kg zwykłego cukru (2 czubate szklanki) sok z 1 cytryny 10 łyżeczek agar-agar* *uwaga: na opakowaniu agar-agar przeczytajcie instrukcję jak należy przygotować oraz ile należy wsypać(...)agaru. U mnie na 1 szklankę soku należało wsypać 1 płaską łyżeczkę agaru, a z dwóch kilogramów truskawek powstało 2,5 l płynnej masy, stąd do masy dodałam 10 łyżeczek agaru.  Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przesypać do garnka, dodać do nich cukier i sok z cytryny. Gotować, aż do ich miękkości. Na sam koniec

Ugotować
Tartaletki owsiane z kremem czekoladowym z awokado i truskawkami 174

Owsiane spody z masłem orzechowym, aksamitny krem czekoladowy z awokado i świeże truskawki do dekoracji. Brzmi smacznie? Mam nadzieję, że tak! To tartaletki na legalu- bez białego cukru i mąki. Jestem przekonana, że nie tylko "fitnesiary" będą zadowolone. Skorzystajcie! Składniki: (na 6 sztuk) Owsiane spody: 150 g płatków owsianych górskich 50 g masła orzechowego 30 g miodu 30 g oleju(...)naturalnego kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 spora łyżka miodu 50 g gorzkiej czekolady 70% (u mnie z miętą) Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego do wysmarowania foremek 3 duże dorodne truskawki do dekoracji Przygotowanie: Owsiane spody:  Żurawinę zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody i zmiksować blenderem do gładkości. Płatki owsiane zmielić

Nastoletnie Wypiekanie
Kubeczkowe Ciasto Z Truskawkami I Białą Czekoladą 182

gęstego 2 jajka kl L 1 nie pełny kubeczek cukru  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne kubeczki mąki pszennej 1/2 kubeczka oleju kilka kropel esencji waniliowej truskawki przekrojone na połówki 50 g białej czekolady cukier puder Składniki mają mieć temperaturę pokojową ! 1. Do miski wbijamy jajka. 2. Dodajemy cały kubeczek jogurtu. Kubek myjemy. 3. Dodajemy olej oraz(...)ciasto wyższe weźmy jeszcze mniejszą blaszkę np o boku 20 cm. Ja wolałam mieć mniej ciasta, a więcej owoców. 6. Wykładamy ciasto do blaszki, a na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy w 190 stop. przez 40-45 minut do suchego patyczka (patyczek wbity tam gdzie nie ma truskawek musi być suchy!) Po upieczeniu ciasto możemy posypać jeszcze cukrem pudrem

Gotowanie...to proste !
ciasto grysikowe z truskawkami 274

Delikatny biszkopt połączony z lekką waniliową masą i galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Pyszny, orzeźwiający i zdrowy. *** Dieta lekkostrawna zaleca ograniczenie tłuszczu, dlatego masę grysikową do mojego mannowca przygotowałam na chudym mleku bez dodatku masła.   składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)spirytusu (ewentualnie octu) 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

babka w formie
Pierogi z truskawkami 70

sezonie letnim pierogi z truskawkami a potem jeszcze z jagodami to standard w moim domu. Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle ze śliwkami czy pampuchy z jagodami. Lato bez tych smakołyków nie byłoby pełne. Pamiętam jak moje córki były małe jechaliśmy najpierw do lasu na jagody a potem mimo upałów siedziałam w kuchni i lepiłam mnóstwo(...)pierogów a buzie wszystkich się cieszyły. Zapraszam zatem na pyszny obiad, w roli głównej: truskawki. Pierogi z truskawkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Biszkopt z masą jogurtową z truskawkami 133

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli Dodatkowo 400ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 2 galaretki truskawkowe  500 ml wrzącej wody truskawki Rozgrzać piekarnik do temp. 180°.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek(...)przekroić wzdłuż na pół.Galaretki rozpuścić osobno w 250 ml wody. Gdy będzie zimna i zacznie powoli tężeć, zmiksować na piankę z jogurtem i łyżką cukru. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy lub obręczy, naponczować wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Wylać masę jogurtową,przykryć drugą warstwą biszkoptu, docisnąć.Na wierzch ułożyć pokrojone

Moje domowe kucharzenie
Lody truskawkowo – kokosowe na patyku 89

Lody truskawkowo – kokosowe na patyku to jedne z najprostszych lodów do przygotowania. Wystarczy wszystko zmiksować, przelać do pojemniczków i zamrozić. Idealne na upalne dni Składniki: 500 g truskawek 200 g mleka kokosowego (użyłam puszki o zawartości 86 % kokosa) około 4 łyżek cukru pudru Dodatkowo: pojemniki na lody Przygotowanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać mleko(...)lody i wstawić do zamrażarki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Koktajl bananowo – truskawkowy → Lody kokosowe z nutellą → Semifreddo dyniowo – pomarańczowe → Raffaello z truskawkami → Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki

Oryginalny smak