czemu. A szkoda, ciekawe i pyszne to danie. Postanowiłam to zmienić i z pomocą wielu blogów, książek kulinarnych zrobiłam swoją wersję tych knedli. A najlepiej smakują gdy połączy się truskawkę, karmel i śmietanę... niepotrzebny jest już cukier. Ahh... Mniam! Składniki: 500 gram ziemniaków 300 gram mąki pszennej 2 jaja szczypta soli i cukru łyżka mąki ziemniaczanej 400 gram truskawek świeżych(...)wody dodatkowa szczypta soli do karmelu Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Mogą być ugotowane w mundurkach. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy sól, cukier, jaja i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Truskawki pozbawiamy szypułek. Z masy ziemniaczanej na knedle robimy wałek, kroimy na części, rozpłaszczamy każdą część na dłoni i wkładamy w środek truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę
Mango Papajaoprzeć jego lekkości I cudownemu smakowi :) Zaczynamy :) Składniki: 1 kg zmielonego sera 500 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 4 czubate łyżeczki żelatyny składniki na mus: 150 gr truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny biszkopty , truskawki I galaretka truskawkowa Wykonanie: Na początek rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody żelatynę. W jednej - pól szkl wody(...)łyżeczki żelatyny , w drugiej 1/3 szkl wody I 1 łyżeczka żelatyny. Mus: Truskawki z cukrem pudrem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy I odkładamy do lodówki. Sernik, dno blaszki wykładamy biszkoptami. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy
Smaki Edytyprawda truskawki powoli już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, łyżka żelatyny, 300g truskawek, galaretka truskawkowa, 4 łyżki cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki
Z miłości do słodkościTruskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:) składniki: 2 kg oczyszczonych truskawek ok 1 kg cukru 2 opakowania środka żelującego Truskawki wsypać do garnka, podgrzać(...)czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut. Jeśli truskawki są bardzo słodkie daje mniej cukru
Monia miesza i gotujepewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki śmietanki 30%, 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 200ml mleka, 3 łyżki cukru pudru. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Mleko
Z miłości do słodkościKorzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt
Słodkości i nie tylkoCiasto kruche z truskawkami powoli kończy sezon na te owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych owoców. Ciasto można przygotować(...)formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele większej (moje zostało upieczone w trochę większej, dlatego spód z ciasta jest cienki, w mniejszej formie będzie nieco grubszy). Ciasto kruche z truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 80g cukru pudru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 350g truskawek mąka ziemniaczana do oprószenia ciasta
Smakołyki BerenikiDziś coś pysznego i słodkiego - dla całej rodziny. Na śniadanie, na obiad lub podwieczorek. Kasza kuskus z truskawkami. Taką kaszkę możemy podawać już rocznemu dziecku, a jeśli pominiemy miód w przepisie to już nawet od 10 miesiąca życia. Podane w przepisie proporcje są dla dziecka. Danie jest bardzo proste do przygotowania. Kasza kuskus z truskawkami i miodem. Składniki(...)porcję: 2 łyżki suchego kuskusu; 4 duże truskawki, 1/2 łyżeczki miodu; Kaszę zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był około 1 cm nad poziomem kaszki. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie kaszkę mieszamy widelcem. Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Truskawki kroimy na drobne kawałki. Do kaszki dodajemy truskawki i miód i mieszamy. Smacznego albo jak mawia
Miksturownikpodwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy – w dodatku mamy pewność, że na prawdę zawiera owoce, a nie sztuczny aromat. Truskawki, jak wiadomo, należą do jednych z najzdrowszych owoców. Budyń wzbogacony o nutkę kardamonu zyskuje jeszcze ciekawszy smak. Jest dobry zarówno na zimno jak i na ciepło – można zrobić więcej(...)resztę na później wstawić do lodówki. Składniki: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka zmiksowanych
Poezja smakuIdealny deser na ochłodę w upalne letnie dni lub do podgrzania atmosfery w zimowy wieczór walentynkowy ;) Deser podajemy od razu po przygotowaniu. Zamrożone truskawki po zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże). Składniki (2 porcje): - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru) - 125 g serka mascarpone(...)likier kokosowy, malibu lub inny likier - cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek) - szklanka mrożonych truskawek Przygotowanie: 1. Do serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku. 2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem
Kraina Tysiąca Smakówwierzyłam, że jest aż tak dobry jak się o nim mówi;) W każdym razie nagle przyszła mi na niego taka ochota, że zrobiłam z mrożonych truskawek, bo na świeże to jeszcze sporo czekania. Składniki na 4 porcje: * 400 g truskawek mrożonych * ok. 400 ml śmietanki 30% * 1 -2 łyżeczki balsamico * trochę fruktozy albo cukru waniliowego do truskawek * kilka(...)mnie ok. 8 średniej wielkości Ilość składników zresztą nie jest taka istotna, każdy niech sobie wypróbuje swoją wersję. Dla mnie mogłoby być zdecydowanie więcej truskawek, a dla mojej córki było ich z kolei za dużo no i tak to jest;) W każdym razie zrobiłam tak: truskawki posypałam fruktozą, polałam balsamico i zostawiłam do rozmrożenia. Jak się rozmroziły pogniotłam
Zdrowa Kuchnia SowyPuszysta, lekka pianka z truskawkami. Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele. Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu ! A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie. Składniki: Na spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek amaretti(...)kruchych ) 80 g masła Pianka: 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy
kolorowotorcikowoistnieje lepsze połączenie niż truskawki i czekolada ? Istnieje ! I jest to ser - truskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie. Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza ! Kruchy kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę i ułożyć truskawki
kolorowotorcikowoUrodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami. Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil. Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku. I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ... Składniki na tortownicę średnicy 20 cm Biszkopt: * 4 jajka * 4 pełne łyżki cukru * 5 pełnych łyżek mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja myć, oddzielić żółtka od białek(...)wrzątku. Śmietanę, mocno schłodzoną ubić na wolnych obrotach. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę wylać na biszkopt. Schłodzić. Ponadto: * 2 galaretki truskawkowe * 250 g truskawek Galaretki rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć. Gdy galaretka wystygnie i powoli zacznie tężeć, wylać około 1/3 na krem śmietankowy, ułożyć truskawki
kolorowotorcikowoJest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie i świeżutkie, a ta chrupiąca beza.... poezja) Mój M powiedział, masz jeden defekt:” nigdy nie robisz tych samych ciast dwa razy”. A jak powtarzać ciasta, jak tyle jeszcze pyszności czeka? Wracając do bezy. Takej(...)surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już! Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 150 g cukru
Mia Cucina Sofieta