Zazwyczaj robiłam dżem z dodatkiem żelfixu. Tym razem przygotowałam dżem metodą tradycyjną. Składniki: 2 kg truskawek 500- 600g cukru - w zależności od słodkości owoców sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Truskawki odszypułkować i opłukać. Przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Postawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu bez pokrywki przez kilka godzin lub podzielić gotowanie na 3 dni (właśnie tak zrobiłam). 2. Codziennie przez 3 dni gotować po jednej g... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...