Wspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! -1 kostka margaryny (250 g) - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej, szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem
Z Kuchni Do KuchniPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę zróbmy pyszne szybkie ciacho...Na upały idealny lodowiec Składniki: opakowanie biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 4 budynie smietankowe 1/2 kg truskawek 1 szkl.cukru margaryna 1l mleka Wykonanie: W garnuszku zagotowujemy mleko(odlewamy 1/3 szkl.),dodajemy(...)układamy warstwę biszkoptów maczanych w rozpuszczonej galaretce truskawkowej..Wykładamy połowę masy budyniowej.Wykładamy kolejne biszkopty rzedem blizej brzegu tortownicy,bliżej srodka układamy truskawki.Nastepnie dajemy resztę masy budyniowej.Obkładamy pokrojonymi truskawkami na wierzch.Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wody,wylewamy na ciasto.Studzimy
Z Majeczką w kuchniZapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu
Anioły w kuchniOgromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:) Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie; Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się(...)Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanili. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki...smacznego:) Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie
Anioły w kuchniracji ,że sezon na truskawki się kończy , nie czekałam aż mąż zrobi zdjęcie i dodałam swoje z telefonu:) Z chwilą gdy dojdzie do konsumpcji dżemu, dodam inne;) Smak boski...przepis od Agnieszki, która właśnie zrealizowała swoje marzenie i przeniosła sie do Warszawy:) Składniki; 1 kg truskawek. 3 banany, łyżeczka imbiru , żelfix (3:1), 60 dkg cukru Polecamy przyprawy SKWORCU(...)Wykonanie: Umyte truskawki bez szypułek wsypujemy do rondla. Rozgniatamy drewnianym tłuczkiem.Banany obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do truskawek.Do owocow dodajemy imbir oraz żelfix, mieszamy i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Przekładamy gorący dżem do słoików.Pasteryzujemy 20 minut
Anioły w kuchnidodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko? Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko. Idealne na ciepłe dni, galaretka i truskawki świetnie orzeźwiają. Składniki: 1 i 3/4 opakowania jogurtu greckiego (700g) 100 g cukru 2 opakowania budyniu, jeden waniliowy, jeden śmietankowy (razem 80 g) 3 jajka (białka i żółtka osobno(...)truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu zdejmujemy folię
Czarnawisienkastrawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną(...)ubijać do rozpuszczenia. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.około 25-30minut. Przygotować mus. Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki
Kulinarny karnet Christopheradeserki i kosztują 6 zł. Dodam, że deser bardzo mi smakował i był to jeden z lepszych deserów jakie ostatnio jadłam. Składniki: 1 sojowy krem waniliowy, 70 g truskawek, 1 łyżeczka cukru pudru, płatki kokosa. Przygotowanie: Deser w wykonaniu jest banalnie prosty. Postanowiłam wykorzystać w nim - sojowy krem waniliowy . Truskawki miksujemy blenderem z cukrem pudrem. Do przezroczystych szklanek(...)wkładamy na zmianę trochę sojowego kremu waniliowego i przygotowanego sosu z truskawek. Na sam koniec deser posypujemy płatkami kokosa. Proporcje składników są podane do przygotowania jednego deseru. Sojowy krem waniliowy nie zawiera laktozy. Obfituje w cenne składniki odżywcze płynące z ziaren soi - pełnowartościowe białko oraz cenne mikroelementy. Zawarte w soi izoflawony wzmacniają układ kostny, zaś fitosterole pomagają skutecznie obniżyć
Aga w kuchniBardzo prosty, smaczny i jakie efektowny deser :) Składniki: 300 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, ok. 20 truskawek, 1 opakowanie otrębów granulowanych z truskawkami Kupiec. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Truskawki myjemy, przebieramy, wycinamy szypułki i miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy
Aga w kuchnisernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej kuchni nowy sernik z musem truskawkowym - pysznym musem truskawkowym :) Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 paczki biszkoptów okrągłych, 2 żelatyny fix do deserów Dr. Oetker, 1/2 kg truskawek(...)deserów, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny fix, przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy mus truskawkowy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy ciasto będzie już gotowe, dekorujemy
Aga w kuchniTruskawek coraz więcej, ale niestety z powodu braku słońca nie są jeszcze takie dorodne i słodkie, jak być powinny... Ale i tak nie mogłam się oprzeć i powstał szybki niskokaloryczny koktajl. Najprostszy koktajl truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 500 ml zimnego mleka 4 kopiaste łyżki cukru pudru 5 listków mięty Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do blendera
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odsłona smoothie: truskawka i melon. Zaryzykowałam taki duet i powiem, że było warto :-))) Smoothie truskawkowo-melonowe Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 30 dag truskawek 1/2 żółtego melona 5 łyżek cukru Wykonanie: Truskawki obieramy, melona również obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy przez
Kulinarne przygody GatityTruskawkowe serniczki na zimno Składniki: 4 serki homogenizowane, po 200 g każdy, o smaku waniliowym 100 ml cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 1,5 łyżki żelatyny truskawki do przybrania Wykonanie: 1 galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, również odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy serki(...)mału dolewamy tężejącą galaretkę, nie przestając mieszać. Na dno foremek lub miseczek, w których będziemy robić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki galaretki i układamy jedną truskawkę przeciętą na pół. Czekamy aż galaretka stężeje. Następnie delikatnie wylewamy na nią tężejącą masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem serniczków na talerzyk zanurzam
Kulinarne przygody GatityDeser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru(...)pudru 200 g zimnej śmietanki 30% Wykonanie: Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę
Kulinarne przygody Gatityblogu Pieczarka Mysia . Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru(...)truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 wrzącej wody. Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30-45 minut. Później podgrzewamy go powoli, żeby puścił sok, a cukier się
Kulinarne przygody Gatity