Dżem truskawkowy z płatkami róży jadalnej to nowość w tym roku i nigdy wcześniej nie próbowałam robić domowych przetworów z dodatkiem tych kwiatów. Pewnie wyszłoby dużo lepiej, gdyby moja róża jadalna mocniej zakwitła, ale i tak smak jest nowy i trochę odświeżony Róża jest delikatnie wyczuwalna, a kolor dżemu mocno czerwony. Do wykonania użyłam oczywiście naturalnej pektyny zamiast popularnych środków żelujących, a posłodziłam erytrytolem, więc jest to dżem bez białego cukru. Oczywiście możecie też użyć ksylit... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...