Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką

Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką

Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką

Przepis na : deser

Panna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka.  Wśród nich są ananas, kiwi, mango i papaja.  Jeśli więc będziecie chcieli zrobić np. ananasową gal... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W SMAK

Warto przeczytać

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.