Wiosna i latem zimne owocowe koktajle z powodzeniem mogą zastąpić posiłek. Pełen smaku i aromatu koktajl z truskawek z nutą cytryny i wyrazistymi kwiatkami bzu to kwintesencja wiosny. Składniki: 500g truskawek sok z ½ cytryny 2-3 baldachy bzu czarnego miód/syrop z agawy/cukier do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny ... czytaj dalej...
Coraz częściej mówi się o szerokim zastosowaniu czarnego bzu.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...