Rozpoczął się sezon przetworów..., czyli mój najlepszy czas :) Kocham zapach, jaki wtedy panuje w kuchni :) Soki, dżemy, kiszone ogóreczki... i wiele innych pyszności. Tegoroczny sezon zainaugurowała konfitura z truskawek, bo cóż może być lepszego na jesienną czy zimową chandrę od świeżo upieczonej bułeczki z własnej roboty dżemem truskawkowym :) Składniki: 3 kg truskawek, 1,5 kg cukru, 3 godziny wolnego czasu, Nie uznaję i nie stosuję żadnych żel-fiksów - uważam, że jak już robić własną kon... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...hallo asiu,jestem jak ty zakochana w zapachach i tych wszystkich czynnosciach zeby przygotowac konfitury.Nazywam te czynnosci terapia truskawkowa albo wisniowa w zaleznosci od owocu jaki przerabiam:)robie prawie wszystko tak samo tylko na koncu jak garnek z ognia sciagne wciskam 1-2 cytryny,doda to do konfitury taki niezapomniany posmaczek a i utrwali kolor,POLECAM.Aha i jeszcze jedno ja juz nie pasteryzuje tych sloikow i sie nie psuja.:)
Dopiero odkryłam Twój blog a już przejrzałam cały... Biorę sie za konfiturę. Pytanko jak wygotowywujesz słoiki?
Nie wygotowuję słoików, jedynie dobrze myję i wysuszam :) pozdrawiam
Ta konfitura musi być pycha!!! Ślicznie ubrane słoiczki kochana!!! Ja równiez uwielbiam zapach jaki panuje w domu kiedy robi sie przetwory! Buziaczki ślę