Składniki : cukier żelujący 2:1 1 kg umytych truskawek Konfiturę przygotowałam wg przepisu jaki znalazłam na opakowaniu cukru. Przygotowanie : Umyte truskawki osączyć na sicie, potem przełożyć do garnka i pokroić Owoce zasypać cukrem i dokładnie wymieszać, garnek przykryć pokrywką i pozostawić na 3-4 godz. aż owoce puszczą sok ( często mieszać by cukier się rozpuścił) Po tym czasie garnek postawić na gazie i gotować masę przez 3 min. cały czas mieszając Do umytych, wyparzonych słoiczków nalewać wrzącą masę... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula