Dziś jednak przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI: - 300 g mąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę(...)dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny - sól, pieprz
Sajkofanka smakuSkładniki: mix trzech ulubionych sałat 4 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 1/2 ugotowanych na parze brokułów 1/2 słoiczka pesto genovese Sacla cebula Przygotowanie(...)misce sałatkowej układamy liście sałat, różyczki brokułowe i jajko podzielone najlepiej na ćwiartki - Posiekaną cebulę i drobno pokrojoną czerwoną paprykę dodajemy do reszty składników. Przy pomocy łyżeczki nakładamy pesto genovese na brokuły i jajka
Moja smaczna kuchniaPrzygotowanie: (1 porcja) 1/2 bułki ciabatta 2 łyżeczki pesto rosso Sacla 2 plastry sera Capri(...)szczypty suszonego oregano 2 plasterki pomidorka kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciabattę smarujemy pesto rosso, następnie układamy dwa plastry sera Capri, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia, posypujemy oregano, układamy dwa plastry pomidorka, całość posypujemy oregano, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia i doprawiamy. Buon appetito
Moja smaczna kuchniapietruszki mam zagon prawie. Na co b y ją tu wykorzystać? Od razu p rzyszło mi do głowy pesto i pomysł ten mi się spodobał, bo nie robiłam pesto do tej pory, ani klasycznego, ani tym bardziej żadnego innego. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymyślę o lecie, przypomina mi się zapach suszonych na słońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść(...)listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować w robocie. Dodać oliwę w miarę potrzeb, by pesto nie było za suche. Zamiast orzechów można dać migdały. A dla podkreślenia smaku trochę chili, zarówno mielonego, jak i świeżej papryczki
Pasja Smakuowoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym obtoczyć w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej(...)granata wydłubać pestki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata i ziarnami prażonego słonecznika, po czym skropić po wierzchu oliwą
Sajkofanka smakuwersji mojego męża, który wymyślił je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo doskonale. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrwa i trwa - że się nie poddałam i nie przestałam pisać po paru zdaniach. Dziękuję Wam za to że jesteście i czytacie te moje słowa. spaghetti z pietruszkowym pesto Składniki : * natka pietruszki * ząbek czosnku * 3 łyżki pestek słonecznika * 3 łyżki tartego parmezanu * sok z cytryny - ja dałam z połowy cytryny * sól , pieprz * 100ml(...)Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku , parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem pesto
Magiczne Życie Martytkwi z jednym dodatkowym kroku. Mianowicie, upieczone ziemniaki mieszamy w misce z zielonym sosem, przygotowanym trochę na wzór chimichurri. Oryginalnie sos ten robi się z natki pietruszki, ale skoro pesto można zrobić i z liści rzodkiewki i rukoli i szpinaku itp, to dlaczego by nie spróbować chimichurri z rukoli? Wyszło fantastycznie. Koniecznie spróbujcie. około 1 kg ziemniaków
Smaki Na Talerzuwakacje, córa ma więcej czasu niż normalnie więc postanowiła w wolnej chwili przygotować nam obiad. Postawiła na klasyczny, prosty przepis, ktory robi sie w 15 minut. Makaron z pesto, bo o nim mowa wyszedł jej genialnie. Do tej pory jakoś omijałam ten makaron ze względu na "ziemistość" sosu, często zbyt duże dawki oliwy i lekko gorzki posmak
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chrupiąca tortilla z kurczakiem, kremowym awokado, pesto i pomidorkami. To danie, które przygotujecie w zaledwie 30 minut. Smakuje pysznie!! Idealne na lunch do pracy, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Post Burrito z kurczakiem i awokado pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesałatą) II. Rybna (z tuńczykiem, serkiem wiejskim i kukurydzą) III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły) IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk) Składniki: Ciasto: […] Artykuł Mini pizza w 4 smakach
KuchniaWeDwoje.pldługo w zupce, chcemy, bowiem żeby miała biały kolor. Bulion z ugotowanymi ziemniakami i korzeniami pietruszki doprawcie, jeśli to konieczne, i zmiksujcie. Zupkę wylejcie na talerz, dołóżcie zielone pesto, około łyżeczki, i połóżcie pietruszkowe talarki. Teraz wystarczy tylko ruch łyżki i piękny, zielono-biały obraz wymaluje się sam :) Uwaga, pyszna ciekawostka do wypróbowania!!!!! Spalcie kilka talarków, na węgiel
Pichceniomaniaposzukiwaniu nowych smaków postanowiłam ostatnio pokombinować z jarmużem.. Jako sałatka na ciepło nie przypadł mi jednak do gustu... Z tego co mi zostało postanowiłam zrobić pesto. 200g. - jarmuż 100g. - orzeszki nerkowca 100g. - pestki słonecznika 30g. - czosnek ok. 450g. oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku Jarmuż dokładnie umyć, osączyć i posiekać
Lubię to gotuję