pesto - 3241 przepisów (strona:126/217)

Grzanki z rukolowym pesto, z szynką prosciutto crudo, pomdorkami i mozzarellą 193

Zgodnie z obietnicą Beaty, mojej kumpel,i publikuję recepturę na pyszne włoskie grzanki :) Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego! Składniki: długa razowa bagietka, kilka łyżek rukolowo-cytrynowego pesto 100 g szynki prosciutto crudo(...)mozzarella mini pomidory koktajlowe czarne oliwki suszone zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz olej do wysmarowania blaszki Bagietkę pokroić w kromki grubości 1-1,5 cm, posmarować pesto z rukolą, wyłożyć szynkę, pokrojone w cienkie plastry pomidory, pokrojone w pasterki oliwki i przekrojone na pół kuleczki mozzarelli. Posypać ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wysmarować olejem

Czerwień i błękit
Kurczak z chrupiącą skórką z zielonym pesto 164

pesto. Bardzo aromatyczny kurczak podany z surówką lub tak jak u mnie z czipsami z jarmużu będzie pysznym obiadem. Zapraszam do próbowania. Kurczak z chrupiącą skórką i zielonym pesto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 193

najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami do aktualnych badań dotyczących niemowląt i małych dzieci. Pietruszkowe pesto pęczek natki z pietruszki pół ząbka czosnku garść zmielonych płatków migdałowych, pestek dyni i sezamu oliwa z oliwek/olej lniany odrobina soku z cytryny pieprz ziołowy serek śmietankowy makaron Natkę(...)młynka, dodać czosnek, migdały, pestki dyni i sezam, oliwę bądź olej, sok z cytryny i pieprz ziołowy. Dokładnie zblendować. Ugotować makaron, o dowolnym kształcie, i zmieszać go z gotowym pesto. Podawać z kapką serka śmietankowego. Serek nie jest konieczny, ale nasz czosnek okazał się na tyle mocny, że trzeba go było czymś złagodzić. Można też z wierzchu dodatkowo posypać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kolorowy makaron z pesto, pieczarkami, kurczakiem.... 145

gdzie jestem i zapraszam Was na makaron w moim wydaniu. Kto wypróbuje?       Składniki; 20 dag makaronu (smakowego - trójkolorowego) 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżeczki pesto bazyliowego 20 dag pieczarek pół czerwonej papryki olej do smazenia 2 łyzki świeżego koperku masło do smazenia sól, pieprz   Do marynaty; sól, pieprz, garam masala , oliwa   Przygotowanie(...)Smaże  na maśle, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Fileta kroję w kostke dodaje do pieczarek i papryki na patelnie, chwile podgrzewam, dodaje odcedzony makaron i pesto. Wszystko delikatnie mieszam. Posypuję koperkiem i podaje na ciepło.   Gotowe!   W sam raz jako danie obiadowe albo na ciepła kolacje.         Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Włoska kanapka na gorąco 111

plasterki 1 łyżka zielonego pesto z bazylii sól i pieprz do smaku Na jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno posiekana cebulka, oliwki i wszystko polać pesto. Przyprawić do smaku. Zapiekamy w opiekaczu, lub w tosterze w specjalnych torebeczkach do robienia kanapek. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Makaron pełnoziarnisty z sosem brokułowym 160

innym wydaniu? Zapraszam na penne z sosem brokułowym. Idealne na chłodne dni! Składniki: Dla dwóch osób: 300g makaronu pełnoziarnistego penne 2/3 brokuła 6 pomidorków suszonych 3 łyżki bazyliowego pesto 5 dkg sera salami wędzonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Sposób przygotowania: 1. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy(...)siekamy lub przepuszczamy przez praskę i smażymy na oliwie z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy posiekane na mniejsze cząstki pomidory i podgotowanego brokuła. 2. Do wcześniejszych składników dodajemy pesto, całość mieszamy. Brokuła delikatnie rozgniatamy. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z naszym brokułowym sosem. Posypujemy startym serem. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
36 pysznych dań z pomidorami 157

śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli(...)pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami  Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej

Moja smaczna kuchnia
Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową 182

Kalafior ma nieograniczone możliwości, a ja właśnie odkryłam kolejną z nich :) Muffiny z kalafiora i twarogu z dodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby(...)muffinów. Składniki: 1 duży kalafior 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki czerwonego pesto 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i zmielić w maszynce razem z twarogiem (można do tego

Trzeci talerz
Flan pomidorowy z parmezanem 172

jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli  pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko pesto bazyliowe gotowe lub własnej roboty  Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Posiekałam. Na oliwie z oliwek (ok 1 łyżka)  usmażyłam rozgnieciony czosnek, dodałam pokrojone pomidory. Po kilku(...)dodałam pozostałe składniki - jaja lekko ubijając. Do wysmarowanych olejem kokilek wlałam masę. Zapiekałam w kąpieli wodnej 45 minut w 190 stopniach, ostatnie 10 minut w 200.  Podałam z pesto bazyliowym

AZgotuj!
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 165

Już zgrillowane plastry zdejmujemy na talerz, smarujemy pastą – u mnie to mieszanka suszonych pomidorów, czosnku, kaparów, oliwek i ziół i ostrych przypraw z twardym serem. Jeśli używacie czerwonego pesto z suszonych pomidorów, nie zaszkodzi odrobina soli i papryczki chili żeby zaostrzyć smak.   Sos robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym(...)jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób. To jak, Wasze patelnie już rozgrzane? SKŁADNIKI mały bakłażan o wadze 250-350g 200ml zsiadłego mleka/kefiru/jogurtu łyżka stołowa czerwonego pesto lub pikantnej pasty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju mały ząbek czosnku łyżeczka mieszanki suszonych ziół, u mnie zioła dalmatyńskie 8-10 większych listków mięty ½ łyżeczki

Karo in the Kitchen
Pomidorki z ricottą i zielonym pesto 108

Składniki: 12 pomidorków koktajlowych, 12 zielonych oliwek, 2 łyżki serka ricotta, 2 łyżki zielonego pesto, bazylia do dekoracji. Sposób przygotowania : Pomidorki ścinamy delikatnie z jednej strony(...)żeby się nie przewracały na talerzu i ładnie stały. Następnie ucinamy wierzch na wysokości 2/3 pomidorków. Wydrążamy nożem środek, pozbywając się miąższu ze środka. W miseczce mieszamy ricottę z pesto. Masą nadziewamy pomidorki. Na wierzch każdego kładziemy oliwkę. Ozdabiamy listkami bazylii

Pobite gary Barbary
Schlützkrapfen inaczej 141

mojej receptury. Składniki na ciasto 1/2 kg mąki pszennej ciepła woda Składniki na farsz 200g jarmużu ser mozzarella z zalewy, ok 150g 1 ugotowany ziemniak 2 łyżeczki zielonego pesto 1-2 ząbki czosnku sól Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika(...)odrobiną oleju i dusimy. Ważne by usunąć wszystkie łodygi, które mogą się zawieruszyć w takiej gotowej paczce. Gotowy jarmuż przekładamy do wysokiego naczynia lub garnka. Dokładamy czosnek, ziemniaka, mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki

Karczma Honorietty
Penne z pesto z czerwonej kapusty 152

warsztatach z chłopakami z Gdyńskiego bistro  Feed My Soul , które odbyły się podczas See Bloggers . Krzysztof Szczęsny zdradził nam swój sekretny (od teraz trochę mniej) przepis na pesto z czerwonej kapusty. Tak, tak, dobrze czytacie. Nasza poczciwa modra kapusta niejedno ma imię i okazuje się, że można z niej wyczarować coś zupełnie niezwykłego! Tylko popatrzcie na ten kolor(...)kapusty wraz z czosnkiem. Zmiksuj ponownie. Wlej sok z cytryny oraz oliwę, połącz i dopraw solą do smaku. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, połącz z pesto i podawaj

Food Square
Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fusion w kolorach #omnomnom 168

dostałam kulinarną paczkę - makarony omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną(...)orzechową nutą ;). Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM Składniki: - makaron farfalle - 1 pęczki natki pietruszki - 50 gram orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - 125 mililitrów masła - 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 193

minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już sam sposób podania zniechęca swoją niedbałością. Plastry buraka(...)ogóle była to brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą w środku. Nie ratowało dania nawet pesto z pokrzywy - całkiem smaczne. Danie w Marcello, jako jedyne zostało w większości na talerzu. Okiem Kesji: Twardy królik bez smaku, twarde kiszone buraki i placki z brukwi… Ładnie wyglądało

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania