pesto - 2741 przepisów (strona:120/183)

Podpłomyki z koperkiem 114

czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki z koperkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej woda 2 szczypty soli 4 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto

Moja smaczna kuchnia
“W słoiku” – recenzja 141

będziemy mogli stać się częścią tego magicznego rytuału. Kasia Marciniewicz, czyli chillibite.pl, dzieli się sprawdzonymi przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety.   Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem

Ugotowane pozamiatane
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 147

tyle popularna, że dotarła do mojego Piaseczna. Liście czosnku niedźwiedziego można jeść na surowo i mi najbardziej zasmakował twarożek z dodatkiem posiekanych listków. Świetnie też sprawdza się w pesto na kanapce lub z makaronem. Ja jednak chciałam zmajstrować coś oryginalniejszego i przygotowałam podwójnie czosnkową zupę o pięknym zielonym kolorze. Dziki czosnek nadaje je wspaniałego aromatu, a ziemniaki kremowości

Chilli Czosnek i Oliwa
Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso) 171

Pesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć

wyzwania kuchenne
Zielona sałatka z quinoą, bobem i pokrzywowym dressingiem 164

komponowania sałatek. Są też takie składniki, które darzę wyjątkową miłością ;) np. młody bób, który można jeść nawet na surowo, albo młodą pokrzywę, z której można wyczarować nie tylko zupę, pesto czy koktajl, ale również ciekawy dressing do sałatki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej. Wy też macie ochotę na sałatkę? Zakładam, że tak, no to do dzieła! Skadniki

Quinoa Raz!
Placki z pieczarkami i suszonymi pomidorami 212

się wytrawnie i ...smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same lub z domowymi dipami, np. czosnkowym, pomidorowym ostrym bądź pesto. Wersja mięsna, inna? - dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną

Zasmakuj Kuchni
Przyprawy do pizzy 133

upieczeniu, zarówno dla osiągnięcia efektu dekoracyjnego, jak i w celu podkreślenia smaku pizzy. Świetnie komponuje się na przykład z pomidorami i mozzarellą. Bywa, że bazylia jest wykorzystywana do pesto, które podaje się jako sos do pizzy. Z kolei oregano do pizzy najczęściej stosowane jest w formie suszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego

Kuchcik gotuje
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 160

orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek 20-23) Przystawka

Qlinarnie i Qlinarnie
“Retrowarzywa” – recenzja 131

dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę

Ugotowane pozamiatane
Zupa z czosnku niedźwiedziego 164

lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny

mojewypiekiinietylko
Jak uprawiać i stosować kolendrę? 117

mło­dymi liśćmi ale rów­nież dodaję je do goto­wa­nia. Świeżą kolen­drę warto dodać do zie­lo­nych sala­tek, a nawet zro­bić z niej pesto . Jak upra­wiać i sto­so­wać kolen­drę? Wyho­do­wa­nie kolen­dry na bal­ko­nie jest bar­dzo pro­ste. Wystar­czy wsiać nasiona

codojedzenia
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 329

półmisek wylewamy połowę sosu, rozkładamy na nim świeżo usmażoną rybę, polewamy pozostałym sosem. Podajemy od razu, gorącą. My zjedliśmy ją z wiosenną sałatką z ziemniaków i fasolką z pesto – perfekcyjny, lekki zestaw! SKŁADNIKI filet z łososia (na zdjęciach 550g) sól pieprz olej ryżowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 3 łyżki masła

Karo in the Kitchen
SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO 506

szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować z innym rodzajem serka może to być np. kremowy serek naturalny lub pesto z rukolą Apetiny. Na początku formowanie pierożków jest trudne - już myślałam, że nic mi z tego nie wyjdzie (pierwszy pierożek bez szans na jakikolwiek sukces ) , ale farsz tak fajny

Moja Książka Kucharska
WEGAŃSKA TARTA NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 135

rarytasów. Po porannym bieganiu mąż zrywa tam torbę pokrzywy na pyszny, odżywczy, uzdrawiający, dotleniający sok. Później podczas spaceru z dziećmi szukamy ładnych okazów czosnku niedźwiedziego, który wykorzystujemy jako składnik pesto, pasty do chleba, zupy czy tej tarty. Te zielone listki o smaku i zapachu czosnku świetnie skomponowały się z ziemniakami, by utworzyć pyszny farsz do naszej wytrawnej tarty

Jeść, by żyć w zdrowiu