Słowackie haluszki – przecierane kluseczki

Słowackie haluszki – przecierane kluseczki

Słowackie haluszki – przecierane kluseczki

Haluszki inaczej przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są to kluski przygotowywane z tartych ziemniaków, które łączy się z tak zwanym krochmalem, czyli gęstą odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe kluseczki palcami i wrzuca do wrzątku. Haluszki można podawać z ciepłym mlekiem, serem lub skw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu ProstePesto.pl

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.