Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno. Można ją zajadać z ulubionym sosem, oliwą z oliwek, lub pesto. Podałam z pesto z czosnku niedźwiedziego. Składniki: 200 g. ciepłej wody 10 g. drożdży 1/3 łyżeczki cukru 350 g. mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka soli 20 g. oliwy z oliwek Dodatkowo: pomidorki koktajlowe oliwki Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier.&nb... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...