dwie duże garście natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren dyni 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 szkl oliwy 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić. Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki aż do zużycia. Gdyby zaszła potrzeba dodać jeszcze oliwy. Na koniec dodać parmezan, sól i pieprz do smaku. Pesto można zamrozić w małych ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...