dawka jodu. " Wyczytałam to u M. Tombaka w "Droga do zdrowia" i dzielę się tą wiedzą z Wami. Może warto spróbować i zjadać pesteczki :) Wspaniały dodatek do smażonej ryby . Jeśli kupiliśmy całą dynię , zróbmy sobie z niej sok. Posiada on właściwości moczopędne przy obrzękach spowodowanych przez schorzenia serca i nerek. Wzmacnia wątrobę , pobudza wydzielanie żółci i regeneruje. Uspakaja
Proste PotrawySkładniki : około 1 kg sprawionego łososia sok z cytryny sól, ewentualnie pieprz mąka olej Przygotowanie : Rybę umyć, podzielić na dzwonka, osuszyć i skropić sokiem z cytryny Po około 20 min. rybę ponownie osuszyć i posolić, posypać pieprzem Ja obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Pycha...,smacznego. Robi się szybko i prosto.To zaleta tej potrawy
Proste Potrawygęstą śmietanę, odrobinę cukru i znów ucieram Przechowuję go w szczelnym słoiczku, jest o wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę :) Warto mając chrzan zrobić sobie błyskawiczny sos chrzanowy
Proste Potrawytłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany przepis dla Olimpii W. , może skorzystasz :) ? Polecam do makaronu również sos pieczarkowy
Proste PotrawyPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęsPodróżując widelcem po mapie, w zaledwie kilka sekund przenoszę się zupełnie w inną część świata. Tam, gdzie słońce jako pierwsze pokazuje swe oblicze, a krajobraz to
W kuchni Karmel-itkipodaje się jako pierwsze danie w Boże Narodzenie, a w Nowy Rok z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze... Najbardziej znane są 3 rodzaje Polenty: klasyczna żółta, biała podawana do ryb oraz czarna z kaszy gryczanej. To by było na tyle historii ;) a oto moje osiągniecie na tym polu.... Składniki: 600 ml. bulionu 150 gram kaszki kukurydzianej u mnie średnia
NaKońcuJęzykarobić, aby dostarczyć organizmowi tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób
NaKońcuJęzykaPaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeJak ja się cieszę z ostatnich dni. W prost uwierzyć nie mogę, że wrzesień rozpieszcza nas piękną, słoneczną pogodą. I aż żal, że trzeba się
Przysmaki KarolkiWodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport. Zastosowanie: - do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych - do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków - do marynowania mięs i ryb Jak przygotować ciasto drożdżowe? Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe miejsce. Można umieścić miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy
Moje domowe kucharzenieśrednie kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie: 1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości. 2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. 3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze się połączyły (na tą ilość makreli użyłam prawie cały słoik). Kalorie: Całość
Malowane smakiemKolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki
My Culinary ArtPrzepyszne pieczone pstrągi z bazyliowo- pietruszkowym wkładem, z pieczonymi pomidorami i warzywami. Obiad, który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku! SKŁADNIKI: - 2
SMYKWKUCHNIzapiekanką wprost przepadam! Pozdrawiam. degustatorka 2011/09/21 15:04:11 Fajny pomysł, apetycznie wygląda. ren-ya 2011/09/21 15:27:02 Od wakacji nad morzem, mój mąż zasmakował w rybach, ale serwuje je banalnie obsmażone na patelni... , a wiadomo, że monotonia na talerzu jest gorsza niż... No w każdym razie muszę mu podrzucić Twój przepis; jestem pewna, że wszyscy
Zdrowa Kuchnia Sowy