HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje)

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje)

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje)

Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał wystarczyć dla całej rodziny. Wieszało się go wte - dy nad stołem, na którym stała miska z ziemniakami... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bon Appetit Małgorzaty

Warto przeczytać

Dieta śródziemnomorska – przepis na długie i zdrowe życie

Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.

Czytaj dalej...

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Dieta Paleo

Jest to dieta opracowana przez dr Lorena Cordaina, według danych statystycznych jedna z najpopularniejszych na tą chwilę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.