Tradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych(...)mundurkach - pychotka ;-) Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus... Składniki: - wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie) - 1 duża cebula - 1-2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - śmietana kwaśna 18% ( lub inna
Smaczne ZdroweŚledziowa klasyka. Pyszna i szybka w wykonaniu przystawka, w sam raz na świąteczny stół. Chociaż bez śledzi nie obędzie się żadna, zwłaszcza zakrapiana alkoholem impreza. Składniki: 1 jabłko 1 średnia cebula 10 filetów śledziowych matjasów 400 g śmietany sól, pieprz 1 łyżka octu(...)jabłkowego 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Jabłka i cebulę pokroić w kostkę, a śledzie w kawałki. Pokrojone składniki zalać śmietaną, dodać ocet, cukier, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Śledzie w śmietanie wyłożyć na półmisek i udekorować. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę
Pasja SmakuŚledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :) ~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~ Składniki: 350g matiasów 400g gęstego
Kuchenny Skrawek Niebaśledź matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem
Kulinarny karnet Christopheratemacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju , z kawiorem , po kaszubsku , rolmopsy . Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne śledziki w śmietanie w domowym wydaniu. Ich przygotowanie jest bardzo proste jednak musimy odczekać aż wszystkie smaki się przegryzą. składniki: 10 filetów śledziowych solonych 1
Monia miesza i gotujeskłada się z bardzo prostych składników, może smakować wyjątkowo, jeśli będą one bardzo dobrej jakości. Zadbajmy zatem aby nasz śledź w śmietanie nie był śledziem tylko z nazwy. Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem Składniki: płaty śledziowe: ok. 300 g cebula cukrowa: 1 szt. jabłko duże: 1 szt. posiekany koperek: 1 łyżka gęsta śmietana(...)doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie są gotowe do podania, ale najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Polecamy również inne nasze przepisy min. na pyszne śledzie z cebulką i żurawiną , doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym , oraz śledzie po japońsku . Życzymy smacznego! Artykuł Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia Na WypasieŚledzie to prawdziwe morskie skarby. Zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, fosforu, cynku, potasu, jodu, witamin A,D,E. Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w
Przepisy AleksandryNiezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym! SKŁADNIKI: - 10 filetów śledzi - 2 jabłka szara reneta - 150 ml śmietany 18% - 150 ml jogurtu greckiego - pietruszka Śledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli. Kroimy na kawałeczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą. Marynujemy w lodówce przez noc. Gotowe
SMYKWKUCHNIjeśli już uda nam się je dostać to są dość drogie. Matiasy to tak zwane “śledzie dziewicze”, czyli śledzie które są przed pierwszym tarłem. Mają bardzo delikatne mięso, są mniej słone i nieco bardziej tłuste. Do przygotowania śledzi w śmietanie najlepsze będą sole śledzie. Jeśli jednak takowych nie macie można oczywiście(...)użyć zarówno śledzia w oleju jak i śledzia w occie. Śledzia w oleju zalecałabym przetrzeć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar oleju. W przypadku śledzia w occie wymoczyłabym go w wodzie, aby nieco złagodzić smak śledzia. Przygotowane w ten sposób śledzie podawać można również na rodzinnych imprezach oraz jako danie obiadowe. Ja dość często serwuję śledzie w śmietanie z dodatkiem ugotowanych
MeCooksgotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy(...)wodzie, a później na 2h w mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół
Kolizje Smakówśmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć w święta na naszym domu. Przepis na śledzie zna chyba każdy, ale też niemal każdy robi je "po swojemu". Nasz przepis na klasyczne śledzie w śmietanie należy do tych najprostszych. Wystarczą zaledwie cztery składniki i przyprawy, aby na stole pojawiło(...)smaki się wymieszają. Czym się różnią matiasy od śledzi a'la matias Matiasy to bardzo młode, mniej więcej roczne śledzie. Często używana jest też nazwa tzw. śledzie dziewicze (maagenharing) ponieważ są jeszcze przed pierwszym tarłem. Matiasy mają bardzo delikatne różowe mięso i więcej tłuszczu niż starsze śledzie. Prawdziwe matiasy w Polsce są niemal niedostępne.można kupić jedynie
Cztery Fajerystół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem . Składniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 2 kwaśne jabłka 1 cebula kwaśna śmietana 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku. 2. Jabłka obrać, zetrzeć
Kuchnia domowa Ani