Naan – indyjskie chlebki

Naan –  indyjskie chlebki

Naan – indyjskie chlebki

Z kuchnią indyjską zetknęłam się kilkukrotnie. To co mnie urzekło to naan. To rodzaj chlebków pieczonych w rozgrzanym piecu tandoori. Temperatura w takim piecu jest zdecydowanie wyższa niż w piekarniku kuchennym i sięga coś koło 500-600 stopni C. Piec tandoori ma kształt dzbana lub beczki a chlebki naan przyklejane są na bokach pieca. Kiedy chlebek jest gotowy albo sam odpada, albo jest zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwyk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mieszam w Garnku

Autor

mieszamWGarnku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, placki, ser, ryż, sosy, potrawka, pomidor, orzechy, przetwory, dania obiadowe, deser, desery, ryby, mięso, szpinak, ryba, zupa, wegetariańska, sos do ryżu, mięsa pieczone, placek z serem, dania na gorąco, lekkie ciasto, ser biały, pomidory z serem, ciasto z orzechami, ryba w ciescie, ryż smażony, ryby smażone

Inne przepisy z Mieszam w Garnku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.