ryby - 22566 przepisów (strona:1220/1505)

Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 263

Idą, idą, ale coś takie w tym roku szare. A gdzie śnieg? Oby spadł do Wigilii. Nie wyobrażam sobie braku białego puchu, lekkich mokrych płatków, przylepiających

W kuchni Karmel-itki
Ahoj, marynarzu! Pieczone kotleciki z tuńczyka. 175

zawsze się śmieje, głośno i donośnie. Przybiwszy do brzegu, rozprostowałabym swoje zmęczone kończyny. Bosymi stopami biegałabym po ciepłym piasku. Wieczorem ognisko pod gołym niebem, skwierczące nad paleniskiem świeżo złowione ryby. Wesoły śmiech, brzmiące szanty, rozdzierające ciszę panującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka. Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA. (autorskie;) 2 puszki tuńczyka

W kuchni Karmel-itki
Truskawka, co przegoni deszcz. MAKARON Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI. 232

roku szkolnym lekcji. Ze smutkiem spoglądam w okno. Strugi deszczu leją się z nieba, groźnego, pochmurnego. Czyżby humor nie dopisywał? Ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby, Mokre niebo się opuszcza coraz niżej, żeby przejrzeć się w marszczonej deszczem wodzie. A ja? A ja chodzę desperacko i na przekór wszystkim moknę, Patrzę w niebo, chwytam

W kuchni Karmel-itki
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 182

sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem i kokosowe z malibu

W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie pomarańczowej. Życzenia świąteczne. 425

różnych rozmaitości. Postanowiłam wprowadzić kilka zmian. Między innymi poniższy karp. KARP W GALARECIE POMARAŃCZOWEJ. /przepis autorski;/   1kg karpia klarowane masło mąka sok z 1/2 cytryny przyprawa do ryb 1 litr soku pomarańczowego (u mnie z 8 pomarańczy) 1 paczka żelatyny 1 sparzona pomarańcza Karpia myję, pozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 254

nych iskier rozjaśniający ch noc...         Kochani, pragnę więc życzyć Wam.. samych wspaniałości w Nowym Roku. Niech będzie zdecydowanie lepszy od poprzedniego. Bądźcie zdrowi jak ryby, szczęśliwi jak w raju! Dużo miłości, radości i uśmiechu na twarzy! Samych sukcesów, samych powodzeń, a o niepowodzeniach zapominajcie jak najprędzej, jakby ich w ogóle nie było. Szczęśliwego Nowego

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 168

alergików - hipoalergiczna, dla chorujących na celiakię - bez glutenu, bez cholesterolu. Pozbawiona całkowicie smaku. Importuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 193

wymyślny. Ostatnio, z przyczyn technicznych i wielu innych, zupełnie nie mam czasu na gotowanie, a nawet i warunków. Postawiłam więc na prostotę, szybkość przygotowania, przy jednoczesnym skosztowaniu interesującego połączenia ryby ze słodko-ostrym, wyrazistym smakiem piekącego w język chutneya. Jakość produktu jest naprawdę dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 175

Dzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 249

Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1963

A dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z niąna warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 150

szklanki kaparów Fileta z łososia dzielę na 2 - 3 kawałki, uprzednio ściągając skórę. W naczyniu żaroodpornym na dnie układam plasterki masła, gałązki koperku, a na tym kładę kawałki ryby. Następnie na wierzch układam znów plasterki masła, posypuję kaparami. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wkładam naczynie, nie zamykając  go żadną pokrywą szklaną i piekę przez 30 minut. Podaję

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. 237

prezent? Całujesz czule w usta i tulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 401

Zapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 718

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen

W kuchni Karmel-itki