Dzień dobry. Śledzie to nasz narodowy przysmak. Przepisów na nie tyle ile kucharek. Ten wyróżnia się efektownym wyglądem i co tu ukrywać-wspaniałym smakiem. Dobrze się przechowują w lodówce. Pod warunkiem, że domownicy o nich zapomną. ☺ Potrzebujemy: 5 filetów z matjasa 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 0,25 szkl oleju 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 większe listki laurowe 1 łyżka gorczycy 2 s... czytaj dalej...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...