Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)czosnku - 3 małe cukinie (po ok.300-350g) - 2 garście szpinaku baby - 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć) - por, kawałek ok.10cm - pęczek natki pietruszki - 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki) - sól i świeżo mielony pieprz - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół) Dodatkowo: - prażone płatki migdałów (na suchej
Smaczne Zdrowedodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki. Składniki: 200 g ryżu do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso 500 ml bulionu drobiowego 150 ml białego półwytrawnego wina Celebro 250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki) 1 średnia cebula sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować(...)rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą
Ala piecze i gotujewędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone(...)żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić
Ala piecze i gotujeBarszcz ukraiński w wersji krem. Bardzo oryginalny i ciekawy smak. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany. Składniki: 1 mrożonka barszcz ukraiński 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie: Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem(...)zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały płatki podprażyć na suchej patelni. Zupę podajemy gorącą i posypujemy płatkami migdałów oraz robimy kleks z bitej śmietany
Ala piecze i gotujekrem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe(...)końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte
Ala piecze i gotujeniego naprawdę wyjątkowe dania. Potrzebujemy : królika a konkretnie jego korpus 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej) kiszonego ogórka kawałek konserwowej papryki pół cebuli ząbek czosnku kawałek boczku kostka rosołowa lub bulion Przygotowanie: Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę w piórka a czosnek ścieram na tarce, wszystko(...)króliku. Całość nakrywam płatami bocznymi królika i obwiązuję nitką. Na rozgrzane masło (może być z margaryną) kładę królika i obsmażam z każdej strony. W między czasie podgrzewam ok litr bulionu. Kiedy mięso jest już obsmażone zalewam je bulionem i duszę ok 45 minut do godziny. Proponuję się nie śpieszyć, kilka minut dłużej na spokojniejszym ogniu wyjdzie tylko na lepsze. Krojenie
Mechanik w kuchnibyły ugotowane ziemniaki. Zupa ze szczawiu jest zupą sezonową, o kwaskowatym, lekko orzeźwiającym smaku. Jej zgniło zielony kolor nie jest zbyt atrakcyjny wizualnie, ale to powód parzenia szczawiu wrzącym bulionem, który z soczyście zielonego koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodatki: kleks śmietany, jajka, oraz ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki(...)też przygotować zupę szczawiową w inny sposób: Zupa szczawiowa z jajkiem Kremowa zupa szczawiowa: Składniki: – 5 ziemniaków – miska o pojemności 1 litra ze szczawiem – 1 litr bulionu lub rosołu – 1 ser mozzarella – kiełbaski frankfurterki – 2 ziarna ziela angielskiego – jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki – sól i pieprz w młynku Przygotowanie: Szczaw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNastępnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy ryż wchłonie cały płyn nalezy go uzupelniać. W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy(...)ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność, czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Ryż na risotto z reguły gotuje się 18/20 min, 5 min przed końcem dodajemy krewetki. Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente
Mia Cucina Sofietaskórkę, oraz zioła i łączymy wszystko z ryżem. Gdy ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać. W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu(...)gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Ryż na risotto z reguły gotuje się 18/20 min. Na pięć minut przed końcem dodajemy namoczone i lekko odciśnięte owoce żurawiny. Risotto będzie gotowe
Mia Cucina SofietaPrzygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200g ryżu długoziarnistego Halina, sól, pieprz(...)zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut
Z miłości do słodkościSzczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki: 1kg miaszu z dyni 300g pora 300g marchwi 4 szklanki bulionu drobiowego 0,5 szklanki chudej smietany sol, bialy pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostke i wkladamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wrzacego bulionu. Warzywa gotujemy(...)przykryciem przez 25 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupelniamy bulion. Nastepnie wszystko miksujemy blenderem. Podgrzewamy przez okolo 2 minuty. Dadajemy smietane, mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Przed podaniem posypujemy parezanem. Do zupy mozna tez podac grzanki. Smacznego
Przysmaki Karolkikurczakiem skladniki: 1 piers kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka suszonego oregano 1 lyzeczka papryki w proszku 1 lyzeczka pieprzu cayenne 2 szklanki bulionu 0,5 szklanki sosu pomidorowego 1 woreczek ryzu 125g 0,5 szklanki zielonego groszku mrozonego sol, pieprz olej do smazenia wykonanie: Czerwona papryke i cebule kroimy w kostke. Siekamy czosnek. Kurczaka(...)kurczaka posiekana papryke, cebule, czosnek i oregano. Podsmazamy przez okolo 5 minut. Nastepnie przyprawiamy papryka w proszku i pieprzem cayenne. Dokladamy ryz, sos pomidorowy i 1 szklanke cieplego bulionu. Zmniejszamy ogien i dusimy wszystko przez okolo 25 minut. W tym czasie ryz powinien zrobic sie miekki. Calosc mieszamy co jakis czas i uzupelniamy odparowane plyny reszta bulionu. Na koniec dorzucamy
Przysmaki Karolkikurczaka z szalwia skladniki 4 male piersi z kurczaka lub indyka 8 plastrow szynki parmenskiej 16 listkow szalwi oliwa z oliwek 1 cebula - drobno posiekana 200ml bialego wina 200ml bulionu drobiowego sol i pieprz wykonanie: Po umyciu mieso rozbic i przekroic wzdluz na pol. Doprawic pieprzem i sola. Na kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki i po dwa listki(...)szalwi. Mieso zrolowac i spiac wykalaczka. Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant. Drugi wariant to dusic roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo 15 minut. W tym czasie sos powinien sie zredukowac. Smacznego
Przysmaki Karolkiradosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki: peczek zielonych szparagow 4 plasterki wedzonego boczku 2 woreczki ryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje w osolonym wrzatku, a nastepnie przecedzam i wkladam do miseczki z zimna woda by nie stracily zielonego(...)koloru. Na patelni podsmazam boczek. Odkladam na bok, a na patelnie wlewam odrobine oliwy oraz ryz. Podsmazam chwile az ryz stanie sie szklisty, a nastepnie podlewam goracym bulionem. Za kazdym razem gdy plyn odparuje uzupelniam brakujaca ilosc az do chwili gdy ryz zrobi sie miekki. Dodaje maslo i szparagi. doprawiam do smaku sola i pieprzem. Podgrzewam calosc jeszcze okolo
Przysmaki Karolkitorebki, a powinnien być świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka ryzu z 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowy mała puszka kukurydzy mała puszka groszku parmesan natka pietruszki 3 łyżki masła Wykonanie: Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę(...)wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu. Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy .... Gdy ryż przyjmnie cały bulion dodajemy pieczarki. Mieszamy. W międzyczasie usmażyłam mini schabowe. Zciągamy z gazu- dodajemy masło, kukurydzę, groszek , natke pietruszki I ok 2-3 łyżek parmezanu. Mieszamy. I gotowe
Smaki Edyty