sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: p ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości(...)minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w steki widelca, aby nie spowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy
Walijskie Pichcenierozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam! Scroll down for recipe in English Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem (6-8 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę(...)łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek) 1 szklanka śmietanki 30% 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
karmelowyzupę gulaszowo-meksykańską, z przewagą Meksyku ;) teraz pomyślałam, że idealnie (zamiast chleba) sprawdziłyby się chipsy Nachosy, ale wykorzystam to następnym razem ;) Składniki : 300g mięsa wołowego 400ml bulionu ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 ziemniaki 1 papryka czerwone + 1 papryka żółta 1/3 paczki « mieszanki(...)Warzywa myjemy, kroimy. 2. Mięso podsmażamy na czosnku i cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione. 3. Gotujemy bulion. 4. Do bulionu wrzucamy mięso, paprykę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 5. Po 10minutach dodajemy resztę warzyw
Kitchens Alphabetkolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem z brokułami Proporcje(...)osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą
Kulinarne przygody Gatityzwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*. Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy: Składniki 2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki ) 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 2 łyżeczki suchecho czosnku 3-4 łyżki oliwy(...)łyżeczka rozmarynu ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne sól, 2 łyżki masła Wykonanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu na bulionie kurczakowym, gdy bulion wyparuje dodajemy wodę. Myjemy wątróbkę i osuszamy recznikami papierowymi. Kroimy wątróbke na kawałki. Rozbijamy jajko, maczamy wątróbkę i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzany olej smażymy z obu stron na średnim gazie około
Smaki Edytyzatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka mąki świeżo mielony pieprz bulion, 200 ml Wykonanie: Grzyby czyścimy z runa leśnego. Kroimy w cząstki wedle uznania (plasterki, ćwiartki,...). Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz odrobinę masła. Wstawiamy na mały ogień i dusimy(...)przykryciem. Po ok 15 minutach, dodajemy bulion. Jeśli nie macie naturalnego bulionu, możecie użyć kostki rosołowej rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe
Taste Of My DayPrzepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna. Składniki (na 5-6osób) : 1 kg cebuli 50g masła 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami(...)obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka. W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku. Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz
Mechanik w kuchniZupa śniadaniowa pochodząca z kuchni Tunezyjskiej. Jest wegetariańska, ale za to bardzo syta oraz pożywna, jak na poranne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :) Lablabi SKŁADNIKI(...)szklanki ugotowanej cieciorki - 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego - 2-3 łyżki kaparów - 2 łyżki harrisy - mały pęczek natki z pietruszki - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów - ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej - 1 łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy przez
Zainspiruj się kuchniąprzygotowywałam było lepsze (smak 8/10 pkt) dziś straciło 1 pkt ale nadal jest bardzo dobre. Składniki: 100 g piersi z kurczaka 50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli 1 łyżeczka (10 g) śmietany 18% 1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś(...)cmx1cm) i gotujemy 5 min w parowarze. 2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy, razem dusimy na maśle pod przykryciem. Dodajemy soli, pieprzu. 3. Do garnka z bulionem (pół szklanki) dodajemy uduszone pieczarki, wlewamy także wodę którą puściły. 4. Gotujemy przez pewien czas, ja robiłam to ok. pół godziny na małym ogniu. 5. W szklance mieszamy
Malowane smakiemaromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Mam nadzieję, że moje eksperymenty nikogo nie obrażą ;) Składniki: 2 szklanki kaszy kuskus 3 szklanki wrzącego bulionu 1/2 cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona(...)feta, papryka , ogórek Przygotowanie : Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone/poszatkowane warzywa. Nie mają być ani przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion
Kitchens AlphabetObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki: 2 puszki pomidorów 3-4 świeże pomidory 100 ml koncentratu(...)pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowego garść świeżej bazylii 200 ml gęstej śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min. Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy
Smaki Edytywersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki 2 średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka Prymat por sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18% mąka (2 łyżki) siekany koperek do posypania przed podaniem(...)przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy. W między czasie powinniśmy przygotować sobie bulion ( może być z kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy bulion będzie gotowy dodajemy do niego całość przygotowaną na patelni. Dusimy
Kuchnia moimi oczamiZapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę(...)pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli
Anioły w kuchnirazem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich cudowny aromat... Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 100 g świeżych grzybów 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1/2 cebuli czosnek 5 łyżek masła 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina garść natki pietruszki sól morska, pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki startego parmezanu Grzyby pokroić(...)łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę bulionu i poczekać aż odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Powtarzać wlewanie bulionu, aż ryż wchłonie całość i będzie z zewnątrz miękki a w środku al dente. Trwa to około
wyzwania kuchennełososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić(...)cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty dodać pomidory i wino, poczekać aż lekko odparuje. Następnie do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje
Pasja Smaku