bulion - 9142 przepisów (strona:135/610)

Yellow Wheat Stuffed Peppers 224

kurczakiem. Lekka, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam! Papryka faszerowana #3 2 żółte papryki 6 łyżek pszenicy durum 1 pierś kurczaka przyprawy (wedle uznania) szklanka bulionu drobiowego posiekana natka pietruszki Pszenicę zalałam gorącym bulionem i pozostawiłam do napęcznienia. Pierś kurczaka pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Pszenicę połączyłam z kurczakiem i natką, doprawiłam do smaku.  Wydrążone(...)papryki nadziałam farszem. Do naczynia żaroodpornego włożyłam papryki, zalałam bulionem i zapiekłam 30min. w 150st. Powiązane posty: Papryka faszerowana makaronem, kukurydzą i groszkiem Papryka faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

bastalena
Nowe źródło inspiracji i meksykański gorący pies 202

dogi (ilość wg uznania) parówki na hot dogi (tyle ile bułek) czerwona papryka Sos serowy: 1 łyżka masła 1 starty ząbek czosnku  1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz(...)parówkami wsadziłam do piekarnika (100st. na 20min.).  W tym czasie przygotowałam sos serowy. Starty czosnek podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i dobrze mieszając, zalałam bulionem. Gdy bulion lekko zgęstniał dodałam jogurt (wcześniej wymieszany z drobno posiekaną papryczką piri piri oraz przyprawami). Na koniec dodałam ser i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia.  Gotowe bułki wypełniłam parówkami i papryką. Całość polałam

bastalena
Niedzielne przysmaki z Gordonem 214

rodzimej Magdy G. Troszkę musiałam zmodyfikować dzisiejszy przepis, ze względu na brak świeżych ziół. Aha, i nie będę sobie łamała języka francuszczyzną.  Ziemniaczana zapiekanka Gordona 1,5 szklanki bulionu drobiowego 3 ząbki rozgniecionego czosnku zioła prowansalskie (oryginalnie jest rozmaryn i tymianek) 2 cebule 3-4 duże ziemniaki sól, pieprz cytrynowy oliwa do smażenia Bulion zagotowałam.  W międzyczasie obrałam(...)łyżce oliwy. Dodałam zioła.  Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyłam przesmażoną cebulę, a na nią plastry ziemniaków. Każdą ziemniaczaną warstwę oprószyłam solą i pieprzem. Całość zalałam do 2/3 wysokości bulionem, wierzch skropiłam oliwą i zapiekłam przez 40min. w 180- 200st.   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Francuska zapiekanka ziemniaczana Angielska zapiekanka wiejska

bastalena
Risotto z pieczarkami 156

Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki  ryżu 30 dkg  pieczarek  około 1 l bulionu  1 cebula  2 ząbki czosnku  20 dkg szynki oliwa  sól, pieprz  natka pietruszki  Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym  oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz(...)Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać

Moje domowe kucharzenie
Schab duszony w kapuście 188

smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości,  500g kiszonej kapusty,  2 cebule,  1/2 czerwonej papryki,  1 i 1/2 szklanki bulionu,    łyżka miodu,  2 liście laurowe,  3 kulki ziela angielskiego,  3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis),  olej(...)kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut

Z miłości do słodkości
Marokański tadżin z kurczakiem 161

łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½   łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki(...)przyprawy, chwilę podsmażamy aby uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, marchewkę, paprykę i liścia laurowego. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Kurczaka przekładamy do garnka. Następnie wlewamy   bulion. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Przykrywamy garnek i dusimy 10 minut. Pistacje podprażamy na patelni. Następnie odkrywamy pokrywkę, dorzucamy pistacji i gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę

Mania Gotowania
Risotto ze szparagami i kurczakiem 170

pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5  litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie(...)sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę

Mania Gotowania
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 241

zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki(...)chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić

SMYKWKUCHNI
Roladki ze schabu i suszonej śliwki 132

Składniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu  150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno  jedna mała szalotka  szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono drobną papryczkę(...)jalapeno oraz szalotkę. Zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie bulion w większości powinien wyparować a mięso powinno stać się dość kruche. Teraz czas na zwiększenie temperatury do 200 stopni. Mięso pieczemy 10-15 minut, obracamy co jakiś czas. Powinno nabrać koloru i mieć chrupiącą skórkę. Smacznego

Mango Papaja
Prosta zupa krem z kalafiora 194

Bardzo prosta zupka z kalafiora. Wystarczy ugotować i zmiksować i już gotowe a zupka smaczna i pożywna. składniki: 1 średni kalafior 4-5 dużych ziemniaków 1,5 l bulionu kolorowy pieprz Kamis Kalafora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować blenederem na jednlita masę(...)Nalać do miseczek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Na wierzchu można również udekorować kleksem śmietany

Monia miesza i gotuje
Szwedzkie klopsiki. 170

koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie(...)szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję cały. Gdy masa jest gładka zwiększam ogień i doprowadzam

Brzuszki Łakomczuszki
Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami 258

polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki  1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra bulionu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżka cukru (ja zastąpiłam łyżką miodu z racji diety)  świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki(...)marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty

Mango Papaja
Krem z kukurydzy 176

pistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie! Składniki: dwie puszki kukurydzy konserwowej  trzy średnie ziemniaki litr bulionu cztery łyżki śmietany 18% dwie łyżki masła pieprz sól pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki imbiru ćwierć łyżeczki chili w płatkach  dodatki do wyboru: łyżka śmietany, papryczka chili, kilka pistacji(...)oliwa z oliwek Na rozpuszczonym maśle podsmażamy kukurydzę około dwie minuty. Po tym czasie wlewamy bulion. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, chili w płatkach. Gotujemy całość 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy całość na gładki krem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie blenderujemy. Wstawiamy

Mango Papaja
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 184

leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji(...)ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy

Ratunku obiad
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 213

być prawdziwą bombą kalorii, to wcale nie oznacza, że wszystkie muszą być właśnie takie. Mnie zupa kojarzy się raczej z lekkim, zdrowym posiłkiem. Z dużą ilością warzyw i na bulionie z kurczaka. Takie chyba lubię najbardziej. Zabielone małą ilością śmietany lub mleka (to taki mój sposób na odchudzenie wielu potraw) nie będą ogromnym występkiem nawet na diecie. Na pewno(...)Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Kiedy kurczak jest już miękki, wyjmujemy go z bulionu, który następnie przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Do bulionu wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz kukurydzę wraz z zalewą. Całość solimy i ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania