lodówce- ziemniaki, marchew, szpinak. A jakbym nie zjadła dzisiaj zupy, to chyba bym pękła. Więc sami widzicie, że nie mogła się nie udać ;) Shrek Zupa 1,5 l bulionu drobiowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone w krążki 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane żółtko sól, pieprz trochę Vegety Bulion ugotowałam na udkach kurczaka(...)gotowego bulionu dorzuciłam ziemniaki i marchewkę. Ugotowałam do miękkości. Następnie dodałam szpinak i poczekałam, że się rozleci w zupie. Do miseczki z żółtkiem starłam ząbek czosnku, wymieszałam z 2 łyżkami zupy i wlałam do garnka. Wszystko dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i Vegetą. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Shrek Soup 1,5l chicken broth 3 potatoes, chop into
bastalenakurczakiem. Lekka, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam! Papryka faszerowana #3 2 żółte papryki 6 łyżek pszenicy durum 1 pierś kurczaka przyprawy (wedle uznania) szklanka bulionu drobiowego posiekana natka pietruszki Pszenicę zalałam gorącym bulionem i pozostawiłam do napęcznienia. Pierś kurczaka pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Pszenicę połączyłam z kurczakiem i natką, doprawiłam do smaku. Wydrążone(...)papryki nadziałam farszem. Do naczynia żaroodpornego włożyłam papryki, zalałam bulionem i zapiekłam 30min. w 150st. Powiązane posty: Papryka faszerowana makaronem, kukurydzą i groszkiem Papryka faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
bastalenadogi (ilość wg uznania) parówki na hot dogi (tyle ile bułek) czerwona papryka Sos serowy: 1 łyżka masła 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz(...)parówkami wsadziłam do piekarnika (100st. na 20min.). W tym czasie przygotowałam sos serowy. Starty czosnek podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i dobrze mieszając, zalałam bulionem. Gdy bulion lekko zgęstniał dodałam jogurt (wcześniej wymieszany z drobno posiekaną papryczką piri piri oraz przyprawami). Na koniec dodałam ser i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe bułki wypełniłam parówkami i papryką. Całość polałam
bastalenarodzimej Magdy G. Troszkę musiałam zmodyfikować dzisiejszy przepis, ze względu na brak świeżych ziół. Aha, i nie będę sobie łamała języka francuszczyzną. Ziemniaczana zapiekanka Gordona 1,5 szklanki bulionu drobiowego 3 ząbki rozgniecionego czosnku zioła prowansalskie (oryginalnie jest rozmaryn i tymianek) 2 cebule 3-4 duże ziemniaki sól, pieprz cytrynowy oliwa do smażenia Bulion zagotowałam. W międzyczasie obrałam(...)łyżce oliwy. Dodałam zioła. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyłam przesmażoną cebulę, a na nią plastry ziemniaków. Każdą ziemniaczaną warstwę oprószyłam solą i pieprzem. Całość zalałam do 2/3 wysokości bulionem, wierzch skropiłam oliwą i zapiekłam przez 40min. w 180- 200st. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Francuska zapiekanka ziemniaczana Angielska zapiekanka wiejska
bastalenaOstatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg szynki oliwa sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz(...)Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać
Moje domowe kucharzeniesmakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości, 500g kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 czerwonej papryki, 1 i 1/2 szklanki bulionu, łyżka miodu, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis), olej(...)kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut
Z miłości do słodkościłyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki(...)przyprawy, chwilę podsmażamy aby uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, marchewkę, paprykę i liścia laurowego. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Kurczaka przekładamy do garnka. Następnie wlewamy bulion. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Przykrywamy garnek i dusimy 10 minut. Pistacje podprażamy na patelni. Następnie odkrywamy pokrywkę, dorzucamy pistacji i gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę
Mania Gotowaniapojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie(...)sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę
Mania Gotowaniazrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki(...)chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić
SMYKWKUCHNISkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono drobną papryczkę(...)jalapeno oraz szalotkę. Zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie bulion w większości powinien wyparować a mięso powinno stać się dość kruche. Teraz czas na zwiększenie temperatury do 200 stopni. Mięso pieczemy 10-15 minut, obracamy co jakiś czas. Powinno nabrać koloru i mieć chrupiącą skórkę. Smacznego
Mango PapajaBardzo prosta zupka z kalafiora. Wystarczy ugotować i zmiksować i już gotowe a zupka smaczna i pożywna. składniki: 1 średni kalafior 4-5 dużych ziemniaków 1,5 l bulionu kolorowy pieprz Kamis Kalafora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować blenederem na jednlita masę(...)Nalać do miseczek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Na wierzchu można również udekorować kleksem śmietany
Monia miesza i gotujekoperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie(...)szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję cały. Gdy masa jest gładka zwiększam ogień i doprowadzam
Brzuszki Łakomczuszkipolecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra bulionu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżka cukru (ja zastąpiłam łyżką miodu z racji diety) świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki(...)marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty
Mango Papajapistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie! Składniki: dwie puszki kukurydzy konserwowej trzy średnie ziemniaki litr bulionu cztery łyżki śmietany 18% dwie łyżki masła pieprz sól pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki imbiru ćwierć łyżeczki chili w płatkach dodatki do wyboru: łyżka śmietany, papryczka chili, kilka pistacji(...)oliwa z oliwek Na rozpuszczonym maśle podsmażamy kukurydzę około dwie minuty. Po tym czasie wlewamy bulion. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, chili w płatkach. Gotujemy całość 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy całość na gładki krem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie blenderujemy. Wstawiamy
Mango Papajaleśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji(...)ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy
Ratunku obiad