bulion - 9142 przepisów (strona:129/610)

Krem z buraczków 129

Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody* 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania:  śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze

My Culinary Art
Zupa z pieczonej dyni i papryki 278

rozgrzewająca, a do tego ma bardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :) Polecam z ciepłymi, chrupiącymi grzankami!:) Składniki: dynia- około 1200g 2 czerwone papryki cebula  3 ząbki czosnku 2 litry bulionu sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra czosnek granulowany kminek Dynię kroimy na pół i pozbywamy się miąższu ze środka.  Następnie ją obieramy i kroimy na mniejsze części.  Układamy(...)moja papryka miała strasznie cieniutki miąższ i odrywał się razem ze skórką. Po ugotowaniu i zmiksowaniu nie było czuć skórek z papryki, także możecie śmiało użyć paprykę ze skórką. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do bulionu. Następnie do garnka dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy razem 15-20 minut. Blendujemy

Czerwona Porzeczka
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 254

główka kapusty białej 250g  mielonego mięsa ok 250g ryżu 1 jajko 1 cebula do farszu 1 cebula do sosu olej  sól  pieprz  koperek Na sos: bulion  ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy) łyżka mąki koncentrat pomidorowy śmietanka 18%  cukier – szczypta sól, pieprz – do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy(...)Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie. Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę,dodajemy koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką

Walijskie Pichcenie
STROGANOW 262

starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone - 2 średnie cebule - 2 łyżki mąki pszennej - 0.5l bulionu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie - 1/3 szklanki śmietany kremówki - oliwa lub olej do smażenia - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól(...)minuty każdy kawałek, nie wrzucajmy na patelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które  pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 162

pracujących).  Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 4 młode ziemniaki 2 marchewki 1  pietruszka kawałek selera bulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu)  ziele angielskie  liść laurowy sól pieprz pół łyżeczki cukru do smaku ew. maggi jeśli ktoś lubi (ja nie lubię) świeży koperek 1 mała(...)wędzona metka łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie: Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy    umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 241

laurowy           ziele angielskie           sól, pieprz czarny           ostra mielona papryka           bulion Wykonanie: Mięso kroimy w  kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez(...)osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 183

laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu. Czas na sos.  Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.  Pieczarki(...)oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając.  Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem od gotowania pulpetów i gotować  na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wlać śmietanę uprzednio zahartowaną, zagotować, posypać koperkiem lub natką. Podawać z kaszą

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 161

jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :) Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię. Składniki: borowiki (ja miałam suszone) - garść 200g pieczarek bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 1 cebula 400g mielonego z indyka odrobina granulowanego czosnku(...)miałam suszone) moczymy w wodzie  ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy

Walijskie Pichcenie
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 163

domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji... Składniki: op ravioli 250G (u mnie  z mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne) ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula szklanka bulionu sól pieprz cukier odrobina bazylii koperek oliwa łyżka mąki Wykonanie: Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić. Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę(...)smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem

Walijskie Pichcenie
MINI GALARETKI DROBIOWE 180

umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie(...)marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą.  Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo

Walijskie Pichcenie
KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE 199

wodzę fantazji i nasze galaretki finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:) Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać) szynka konserwowa kukurydza marchewka żelatyna bulion Wykonanie: W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy(...)szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam szynkę w małych pojemniczkach, nie mogłam użyć zbyt wielu dodatków. W kubeczki nakładamy nasze pokrojone warzywa, szynkę i zalewamy przestudzonym bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
COMEBACK CZYLI JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM 199

musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany  uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście!  Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki na sos : bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby) Wykonanie:   Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło(...)posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i  kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy na połówki lub ósemki i polewamy ciepłym sosem. Serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 174

pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej śmietana 12% bulion koperek lub szczypiorek Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 270

Pyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso).  Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko(...)osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KARKÓWKI 223

Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki(...)Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. na koniec

Walijskie Pichcenie