Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki (4 porcje) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę 600 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte 200 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej ok 150 ml śmietany sól, pieprz grzanki do podania(...)zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować na ustawieniu high
Stare Garysię znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania i zastanawiania się czemu to tak długo trwa, cebula była miękka, brązowa i gotowa do zalania bulionem! Nic nie przywarło, nic się nie przypiekło. składniki (na 8 porcji) ok 1 kg cebul, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki 1/4 szklanki roztopionego masła(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku 5 łyżek mąki uniwersalnej 3/4 szklanki wytrawnego sherry 1/4 szklanki wody 1 litr bulionu wołowego (4 szklanki) po 2 kromki bagietki na osobę(około 10 oz) ser Gruyere lub Chedar starty lub w plasterkach Świeże liście tymianku, do przyprania przygotowanie Wolnowar
Stare Garypuszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki(...)mieszając, dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin. Do zupy
Stare Garyoliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 150 g kiełbaski chorizo, pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 - 3 gałązki tymianku 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 375 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona sól, pieprz posiekana zielona pietruszka lub tymianek do podania przygotowanie Rozgrzać(...)patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Wmieszać paprykę, tymianek, bulion, przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć ziemniaki i ciecierzycę. Wlać gorący bulion z dodatkami,przykryć i gotować na programie
Stare GaryInspiracją do powstania tej zupy był przepis Piotra Bikonta . Trochę go zmodyfikowałam, dodałam bulion, ziemniaki i cebulę. Pierwszego dnia zupa była niezła, ale tak na prawdę smaczna zrobiła się po nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam! składniki ( 4 spore porcje) 400 g filetów z ulubionej ryby(...)użyłam dorsza atlantyckiego) 3 - 4 łodygi selera naciowego 2 x 400 g pomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny 1 spory ziemniak natka pietruszki do przyprawienia koper włoski ostra papryka przygotowanie Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku
Stare Garybulgurl, 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 - 2 łyżeczki mięty do polania 450 ml bulionu (użyłam baraniego, ale może być wołowy) puszka krojonych pomidorów płatki chili lub pasta paprykowa sól, pieprz. przygotowanie Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć(...)przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku
Stare Garyząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1 l bulionu przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać(...)minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać z grzankami, śmietaną lub kleksem pesto lub szałwią usmażoną na oliwie. Smacznego
Stare Garypestek i drobno posiekana 3 -4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka mielonego kminu 1 łyżeczka cukru 1 puszka pomidorów 2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu 1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu(...)podsmażać aż zmiękną, 5 do 7 minut. Dodać czosnek, chili w proszku, kmin i cukier, smażyć mieszając aż zacznie pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru. Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez
Stare Garyświeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutaj składniki 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki 1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony(...)czarny pieprz 1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka 4 szklanki bulionu z kurczaka ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówki ok 350 g ziaren kukurydzy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 liść laurowy przygotowanie Jeżeli używamy
Stare Garyczosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczki mielonego imbiru 1 papryczka chili - posiekana 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1 l bulionu 1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie przygotowanie cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie Do cebuli dodać pomidory, dodać posiekany czosnek i posiekaną papryczkę(...)przyprawy, obsmażać chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. Podawać z grzankami i świeżą kolendrą. Można dodać
Stare Garyobiad gotowy! składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka 1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g makaronu sól i świeżo zmielony pieprz jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą świeżo starty parmezan(...)spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania. Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić
Stare Garycebula- 1 duża * ogórek kiszony- 1 duży * papryka żółta- 1 mała * papryczka chili- 1/2 szt. * przyprawy: ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy- 1 szt. czosnek- 1 ząbek, sól, pieprz * bulion- 2/3 szklanki * oliwa do smażenia Umyte plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość max. 1cm, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z dwóch stron (po 3 minuty(...)samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić. Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem. Kiedy bulion zacznie wrzeć, wrzucić przyprawy i całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (u mnie około 35 minut- w razie potrzeby poddusić nieco dłużej). Smacznego
Kraina Miodem Płynącaszybkich', jednak w jej przypadku nie warto iść na skróty, gdyż dobrze i odpowiednio przygotowana ma fantastyczny i bogaty smak. Polecam, jest naprawdę pyszna! :) Zupa: * cebula biała- 1 kg * bulion- 700 ml* * białe wino- 200 ml * masło klarowane- 90 g * odrobina tymianku( świeży lub suszony) * natka pietruszki- do posypania Kluseczki: * parmezan tarty- 40 g * kasza manna- 40 g Zupa: Cebulę(...)ogniu- mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 30 minut). Pod koniec smażenia dodać posiekany tymianek. Po tym czasie wlać białe wino i gotować, aż prawie całe odparuje. Wlać bulion i gotować przez około 10 minut. Kluseczki: Posolić i zagotować wodę w garnku. Tarty parmezan dokładnie wymieszać z kaszą manną. Z masy uformować grubsze kluseczki i wrzucać do wrzącej wody
Kraina Miodem Płynącanaciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek) 1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej) 600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza(...)smaku oliwa Przygotowanie: Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj
Chilli Czosnek i Oliwaskóry (po 500 g każda) 700 g dyni, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich sól i pieprz 1 1/4 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki cydru 2 łyżki mąki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem(...)takcie pieczenia. W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz
karmelowy