Bulion warzywny - 2 litry Cebula 1 sztuka Czosnek 5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości Doprawiamy. Zawartość naszej patelni(...)wrzucamy do garnka z bulionem warzywnym i blenderem doprowadzamy do gładkiej masy
Jadło i czytadłokładniki (4 porcje) 250 g ryżu do risotto 1 cebula 150 g mrożonego groszku 1 l bulionu 300 g fileta z kurczaka pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dosypujemy ryż, dodajemy kurkumę i wlewamy część bulion. Pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszając(...)jakiś czas i uzupełniamy bulion. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w kawałki i posolonego i popieprzonego kurczaka. Groszek gotujemy przez 5 minut i dodajemy go wraz z kurczakiem do ryżu. Gotujemy całość przez 2 minuty i podajemy
Jadło i czytadłowykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały(...)przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno. Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. 5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę
Jadło i czytadłoZupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą, tahini i za'atarem inspiracja Smitten Kitchen Składniki (na 4 porcje): zupa marchewkowa: 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki 1 l. bulionu warzywnego 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę) sól, pieprz(...)konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie składniki zupy poza bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu do czasu. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Brytfannę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp
Chilli Czosnek i Oliważeberek wieprzowych ok 700 g obranych ziemniaków ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3 liście laurowe 3-4 łyżki majeranku sól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę, listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć(...)Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęsta należy dolać nieco gorącej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką
Monia miesza i gotujelustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy(...)śmietany 18% ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko wyląduje w szponach blendera. Wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u nich
pieprzny smaczeksię gotuje. Powinny z tego wyjść eleganckie niteczki, ale nie udało mi się osiągnąć tego efektu. Oprócz kwestii wizualnej w niczym to nie przeszkadza. Zachęcam do spróbowania. Składniki 800ml bulionu drobiowego (ja ugotowałam bulion na włoszczyźnie, 2 ćwiartkach kuraczaka i kościach z kaczki) 2 łyżki oleju 1 biała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki wody(...)sojowy, wino ryżowe, pieprz i chilli wsypać/wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć 3 minutę cebulę aż zmięknie. Dodać bulion, pieczarki i kurczaka i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej mieszankę ze słoiczka i mieszać aż zupa delikatnie się zagęści. Na koniec wymieszać jajko w miseczce widelcem
W kuchni wieczorembabka, to dziś żurek. Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 1,5 łyżki startego, suszonego majeranku sól i pieprz(...)smaku ugotowane na twardo jajka Podgrzewam bulion. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez
W kuchni bez szafekostrą papryczkę i w zupełności wysatarczyła jej połowa na taką ilość zupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka(...)curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy
Kulinarne przygody Gatitydziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się(...)chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino 5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać olej z łyżką masła
Gosia gotujeZapraszam na pyszny krem z pieczonych buraków, Jako bulion wykorzysałam płyn z suszonych podgrzybków, które gotowałam na pierogi wigilijne. Do zupy można również dodać zamiast masła słodkiej śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l bulionu(...)zupy na talerzu, resztę przełożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek, obrany starty imbir, (ziele, listki laurowe...umieszczam je w w woreczku przyprawowym, aby potem łatwiej je wyjąć). Zalać bulionem grzybowym i gotować 15-20 minut, aby smaki się połączyły, Na koniec dodać masło. Po tym czasie zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, cukrem
Gosia gotujeDziś polecam zupę ziemniaczano-cebulową, która jest idealna na jutrzejszy dzień (postny piątek). Składniki: 2 główki czosnku 3 cebule 4-5 ziemniaków 600 ml bulionu drobiowego natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła koperek pieprz, sól Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z główek czosnku odciąć ogonki, nalać po łyżce oliwy do środka główek, zawinąć(...)niej upieczone ząbki czosnku. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem dolewając co jakiś czas bulion ( w sumie ok 400 ml). Pod koniec gotowania, czyli po ok, 25 min, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Zmiksować, dolewając resztę bulionu, aż zupa uzyska konsystencję kremu. Podawać z grzankami
Konrad GotujeBiedronka znów się nie popisała... Tak, podkusiło mnie i kupiłam gotową mieszankę z rekinem i łososiem "Smaki Portugalii". Pomyślałam sobie - czemu nie? Wystarczy wrzucić do gara z bulionem, dodać parę składników i zupa gotowa... Nie róbcie tego samego błędu! Strzeżcie się szczególnie, jeśli chcecie uraczyć swoje pociechy taką zupką. Pomyślicie pewnie: ugotowała zupę, smakowało, to czego(...)400g mieszanki ryb morskich (u mnie z Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiplanów wzięła w łeb. Nie znoszę tego. I tyle tytułem wstępu. Wyciszam się w kuchni i robię zupę na dziś. Jak zrobić kluseczki znajdziecie tutaj . Czego nam trzeba? Do bulionu: -porcja z kaczki -szyja indycza -dwa skrzydełka z kurczaka -3 marchewki -2 pietruszki -seler -3 ząbki czosnku -opiekana cebula -kilka listków laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Mięso zalewamy zimną wodą(...)Posiekaną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy sypkie papryki i lubczyk, podlewamy winem, wrzucamy papryki posiekane. Smażymy kilka minut, aż papryki zmiękną. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dolewamy przecedzony bulion (ok 2 litrów), dodajemy miód i marchew z bulionu. Gotujemy około 20 minut i miksujemy blenderem. Zalewamy zupą kluseczki, opcjonalnie dodajemy kleks z gorgonzoli. Moja Żona nie przepada, więc
BaRepasSkładniki, 4 porcje: 2 litry bulionu 150 g serka topionego Emmentaler 150 g serka topionego Maasdamer 5 plasterków żółtego sera 1 duża cebula 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku klika kromek chleba sól i pieprz 2 łyżeczki chili mielonego szczypiorek zioła prowansalskie parmezan Przygotowanie: Do przygotowanego wcześniej bulionu dodać rozdrobniony serek topiony i pokrojony w kostkę(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i razem smażyć. Do bulionu dodać śmietankę, cebulę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chili. Gotować przez 5 min. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zupę podawać posypaną parmezanem, z grzankami
cooklife