bulion - 9142 przepisów (strona:117/610)

Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym 139

chciałam zaprosić Was na błyskawiczną zupę serową.  Jest ona prosta i smaczna, w sam raz na piątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego  2 duże serki topione - śmietankowe  2 ząbki czosnku  natka pietruszki szczypiorek  groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE:  Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione i dodajemy(...)wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek i zagotowujemy.  W tym czasie siekamy zieleninę.  Do miseczek nalewamy zupkę, posypujemy obficie szczypiorkiem i natką, dodajemy groszek ptysiowy i podajemy na gorąco. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z makaronem 196

makaronami i tym samym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI:  1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki(...)sól i pieprz do smaku 5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki  PRZYGOTOWANIE:  Bulion zagotowujemy, paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory z puszki (ja je zblendowałam przez 10 sekund), gotujemy 10 minut. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 176

jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać(...)pieprzu. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 25 pulpecików.  Wywar z gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem.  Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić

Stare Gary
Pęczak z grzybami leśnymi 170

niej przygotować wiele smacznych, zdrowych i szybkich posiłków. Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki pęczaku 2 garście mrożonych grzybów leśnych, w sezonie świeżych 1 cebula 3 szklanki bulionu Sól Pieprz olej Przygotowanie: Grzyby wyjmij z zamrażalki ok. 30 minut przed przygotowaniem. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę. Usmaż na odrobinie oleju. Posól i popieprz.  Wsyp kaszę, chwilę podsmaż(...)ziarna zostały oblepione tłuszczem. Podlej bulionem. Gotuj ok. 25-30 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gdyby bulion wyparował, podlać nim dodatkowo kaszę. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa krem z batatów z tahini 175

przed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) – pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki(...)przed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry

Poezja smaku
Zupa krem brokułowo-cebulowa 141

takiej ilości słodyczy:) Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić cebulową czy brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny. SKŁADNIKI: 3 szkl bulionu 1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g) brokuła mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić(...)łyżce masła. 2. Bulion zagotować, wrzucić brokuł, a gdy ponownie się zagotuje dodać cebulę i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. 3. Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika

Kto ugości moich gości?
Zupa miso z wakame i tofu 178

składniki   * 3-4 łyżki pasty miso * 1 saszetka bulionu dashi bonito (1 łyżka) * 1 opakowanie sera tofu twardego * 1 łyżka glonów wakame * 1-2 łyżki prażonego sezamu Sposób wykonania Glony wakame namoczyć według przepisu na opakowaniu. Zagotować 1 l wody, wsypać bulion dashi, oraz tofu pokrojone w kostkę, chwilę pogotować na delikatnym ogniu. Zestawić garnek z ognia, rozmieszać(...)szklance pastę miso z gorącym bulionem, wlać do garnka i wymieszać. Do miseczek wsypać po trochu sezamu, dodać namoczone i pocięte glony wakame, a następnie wlać zupę miso z tofu

Mix smaku
Ryba po grecku 226

filetów rybnych (np. mintaj, dorsz) 4 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki 1/2 malutkiego selera 2 duże cebule 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu (lub wody) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka masła olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę rozmrozić, osuszyć papierowymi ręcznikami i każdy filet pokroić na 3-4 części. Następnie posolić(...)której smażyła się ryba) rozgrzać olej z masłem i zrumienić posiekaną cebulę. Wrzucić starte na dużych oczkach warzywa, dodać ziele angielskie, liście laurowe i chwilę podsmażać. Dolać bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na półmisku

Oryginalny smak
Zupa krem pieczarkowo-orzechowa 128

byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki 2 łyżki masła orzechowego do dekoracji: gęsta, kwaśna śmietana orzechy ziemne natka pietruszki Sposób przygotowania Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze(...)kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek w plasterki przesmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka

Pyry na Gaz
Szybka pomidorowa na rosole 120

Czasami nie ma czasu, żeby ugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik  200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru(...)odlanym bulionem i śmietaną. Taka mieszankę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Resztę przecieru dodajemy bezpośrednio do garnka. Całość zagotowujemy i można zajadać :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik   A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga -   klik

Kolejny blog o gotowaniu
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 163

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę i imbir. Smażymy około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy

ClauditteMissCooking
Wołowina po mojemu 118

Składniki: 500g mięsa wołowego ( najlepiej udziec ) 2 marchewki 1 duża cebula ząbek czosnku 1l bulionu warzywnego 50ml wina czerwonego wytrawnego sól, pieprz szczypta tymianku, liść laurowy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon natka pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Rozgrzać olej na patelni i dobrze podsmażyć ( pamiętamy zawsze olej jest(...)Wlać wino i poczekać,aż odparuje. Pokroić w większe kawałki cebulę i marchewkę wrzucić na patelnię . Dodałam jeszcz e parę gałązek pietruszki. Smażyć jeszcze 2min. Przełożyć do garnka, wlać bulion ( żeby nie przykrył całkiem mięsa ) i gotować na małym ogniu.Sprawdzać, mieszać i w miarę potrzeby dolewać bulion ( jak się skończy może być woda ) Nie ma potrzeby dodawać mąki

Gaździnka warzy
Roladki wołowe 83

Składniki: mięso wołowe kilka plasterków szynki, sera zółtego 3 ogórki kiszone natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz szczypta imbiru, tymianku 4 łyżki oleju 1 l bulionu warzywnego parę kropel maggi Przygotowanie: Mięso rozklepać skropić olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę(...)siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ).  Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu z 20min ( przykryć ). Przełożyć do szybkowara i gotować jeszcze z 20 min. Jeśli chcemy bardziej zawiesisty sos to do bulionu dodać śmietanę lub mąkę i ........... Smacznego

Gaździnka warzy
Ryż z groszkiem 94

Składniki: 100g ryżu 50g boczku wędzonego 50g groszku mrożonego 1 cebula 1l bulionu warzywnego kilka różyczek brokóła 1 łyżka masła Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na łyżce masła podsmażyć boczek, dodać cebulę. Wsypać ryż i chwilkę smażyć ( tak żeby nie przypalić ). Wlewać po chochelce bulionu, mieszać. Wlać resztę bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować

Gaździnka warzy