Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej suszony majeranek W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę
Bon Appetit Małgorzatyimprowizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 kaszanek z kaszy gryczanej suszony majeranek Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju(...)bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. barszcz z kaszanką
Bon Appetit Małgorzatyzimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę. 2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy(...)cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla. 5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!!! Źródło: Marta w kuchni /* Style
Kuchnia domowa AniPrzepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 papryka 2 marchewki 50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu) sól, pieprz tymianek (u mnie suszony) świeży rozmaryn Sposób przygotowania(...)pokroić w plastry. 3. Paprykę pokroić w paski. 4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki. 5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem. 6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę
Kuchnia domowa AniSkładniki: 60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki) 1 cebula 1 sucha kajzerka suszony majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć(...)oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron. 4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody
Kuchnia domowa Aniwiem jak u Was ale u nas rosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu(...)przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję
Smaczne Zdrowekurczaka 100 g krewetek tygrysich 250 g mrożonych owoców morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1/2 papryki czerwonej 1/2 szklanki mrożonego groszku ok. 1,5 l bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy kilka nitek szafranu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta ostrej czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Do kurczaka dosypujemy przyprawy: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, szczyptę ostrej(...)dalej używać tej samej patelni (o ile jest naprawdę duża). Rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy na nią surowy ryż na ok. 1 minutę ciągle mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion i mieszamy. Bulion mamy ciągle pod ręką tak, by móc dolewać co jakiś czas aby ryż nam się nie przykleił do patelni i nie przypalił. Dodajemy szafran. Po kilku minutach
Zakręcony Wideleczupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką składniki (na 4 osoby) 1 kg bobu 1 l bulionu 80 ml oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek posiekanej kolendry świeża mięta parę plasterków chorizo sól przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić(...)Dodać chorizo , podsmażyć przez 5 minut, wlać 1 l bulionu i dodać bób. gotować ok 30 - 40 min aż bób będzie miękki. W razie potrzeby uzupełnić bulion. Dodać kolendrę , miętę , chwilę pogotować . Doprawić solą i oliwą
Stare GaryZupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia. składniki (4 osoby) duży pęczek świeżej kolendry 600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw 1 grubo posiekana mała cebula 1-2 posiekane ząbki czosnku skórka starta z 1 małej cytryny + sok sól, pieprz 300g jogurtu greckiego przygotowanie(...)kolendry oberwać listki, łodygi grubo posiekać. Listki pociąć drobniej i odłożyć na bok. Do garnka wlać bulion. Wrzucić posiekane łodygi, cebulę , czosnek,skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać sok z cytryny i jogurt. Podgrzewać ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa
Stare Garywina 1 szklanka octu balsamicznego 2 łyżki kaparów 3/4 szklanki oliwek bez pestek 4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski 3 fileciki anchovies 2 łyżki pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu z kurczaka sól , pieprz do smaku 2 pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej) + 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznego przygotowanie: Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję(...)dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octem Moje uwagi
Stare Garyokazji Składniki: 8-9 małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek(...)dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Można podawać z grzankami
Stare Garykoncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka suszonej mięty sól olej do smażenia 1,5 l wody lub bulionu przygotowanie Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając(...)momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć. Dołożyć kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion, dodać soczewicę i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta. Uwagi: W oryginalnym
Stare GaryZupa którą robię od lat, nie potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu , domowemu bulionowi. składniki 1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego wina gałka muszkatołowa 2 żółtka 1/3 szklanki śmietany sól pieprz bułka na grzanki , najlepiej czerstwa dowolne(...)zioła do podania - szczypiorek, kolendra przygotowanie Bulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami. Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Bułkę pokroić w kostkę
Stare GaryPyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. przepis ze strony Leites Culinaria składniki 1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę(...)ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej 6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 8 szklanek (2000 ml) zimnej wody lub bulionu drobiowego 500 g jarmużu biały pieprz ( może być czarny) sól przygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście, pokroić na bardzo cieniutkie paski. Podgrzać
Stare Garybardzo kwaśna) 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę kilka suszonych grzybów 1500 ml bulionu mięsnego 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu po kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego olej do smażenia przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni(...)samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low i nie zaglądać przez 8 - 10 godzin. Smacznego
Stare Gary