ziela angielskiego 5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach 4 gwiazdki anyżowe szczypta soli Dodatkowo: 100 g opłukanych suszonych śliwek 250 ml porto 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki pszennej(...)minimum 3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc. 2. Mięso odsączamy z marynaty, wyrzucamy liście laurowe, anyż i ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wrzucamy mięso partiami i smażymy na złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok. 3. Zmniejszamy
My Culinary Artduszony jako dodatek do drugiego dania: Skladniki :2 pory z zielonymi czesciami 1/2 szklanka bulionu warzywnego,bez glutaminiani itp. 3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany,plaska lyzeczka maki(...)lyzki masla klarowanego Pora dokladnie umyc.Calego,razem z zielonym( ta czesc jest najzdrowsza) pokroic w krazki,Wrzucic do duzego,plaskiego rondla i mieszajac obsmazyc ,az wyraznie zmniejszy objetosc.Dolac goracy bulion oraz dolozyc jogurt.Mieszajac zagotowujac pora z bulionem i smietana.Zagesic lyzeczka maki.Doprawic sola,pieprzem i galka muszkatalowa do smaku.Na koniec dodac posiekana pietruszke.Nie przedluzac za bardzo duszenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie. Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie z kleksem jogurtu greckiego.Zupe przygotowalam na bulionie warzywnym ,takze idealnie nadaje sie rowniez dla wegetarian. Skladniki na 6 porcji: 2 kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego sie) 2 lyzki masla ghee(...)lodyzka lubczyku duzo koperku 2 lyzki posiekanych listkow selera 1 lyzka jogurt greckiego 2 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu i konserwantow,u mnie Alnatura) sol,pieprz WYKONANIE: Warzywa obrac.Kalarepke i marchew pokroic w kostke. .W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozpuscic maslo ghee.Wrzucic pokrojone w koste warzywa i podsmazyc.Nie powinny sie zbrazowic.Wrzucic takze czesc koperku.W
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszki 40 g suszonych pomidorow (z zalewy ze sloiczka) 200 g mieszanego miesa mielonego 2 lyzki posiekanych migdalow 1 lyzeczka suszonego majeranku ( dodalam jeszcze swiezy) sol,pieprz 100 ml bulionu warzywnego 100 ml smietanki kremowki 50 g startego sera wloskiego np.Grana Padano Wykonanie: Obciac pietki z cukinii i podzielic kazda na 4 czesci.Wyjac srodek z kazdego kawalka.Najlepiej zrobic ta mala(...)lyzeczka. 1/3 wyjetego miazszu z cukinii pokroic w drobna kostke i wymieszac z posiekana pietruszka i miesem. Przyprawionym nadzieniem miesnym napelnic wydrazone cukinie. Bulion wymieszac ze smietana.Nastepnie posolic i dodac pieprzu. Cukinie ulozyc w naczyniu ,w ktorym bedziemy ja zapiekac.Na dno wlac przygotowany bulion z kremowka i posypac cukiniowe rollo obficie startym serem. Piec w piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe. Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora oczywiscie(...)wzmocni chrupiaca posypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe. Skladniki 4 na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu) 2 ziemniaki 0.5 l bulionu warzywnego mala puszka mleka kokosowego lub 1/2 duzej 1 cebula 2 zabki czosnku 1/3 lyzeczki ziarenek anyzku 1/2 lyzeczki miodu skorka z 1 cytryny sol,pieprz garstka chrupiacych ciasteczek amarettini
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieso bedzie samo odchodzic od kosci. Mieso wylowic i odlozyc do wstudzenia.Odlozyc takze 2 marchewki. Zelatyne namoczyc w malej ilosci zimnej wody.Powinno jej byc dwa razy wiecej niz zelatyny. Bulion przecedzic przez sitko.Do przecedzonego bulionu wrzucic 2 obrane i naciete zabki czosnku i ewentualnie doprawic do smaku.Bulion powinien miec intensywny smak.Przed rozlaniem rosolu do filizanek czosnek usunac.Namoczona zelatyne polaczyc(...)niewielka iloscia goracego bulionu i dokladnie wymieszac,nastepnie wlac do reszty rosolu dokladnie calosc mieszajac. Wystudzone mieso pokroic w kostke. 8-10 miseczek lub filizanek oplukac zimna woda,nalozyc po kilka plasterkow marchewki,natke pietruszki i pokrojone mieso.Zalac wywarem.Wstawic do lodowki do stezenia. Podawac z plasterkami cytryny lub octem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne. Skladniki: 2-3 pory 3 ziemniaki 1 cebula 2 lyzki masla ghee 1 listek laurowy 0,75-1 l bulionu warzywnego sol bulion warzywny szczypiorek Wykonanie: Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej czesci kawalek dlugosci okolo(...)woda i odlozyc na bok. Pozostaly por drobno pokroic. Ziemniaki obrac,pokroic w kostke. W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy i ewentualnie sol. Gotowac 20 minut. Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem. Zupe rozlac do miseczek. Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic(...)drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku i odsaczona dodac do cebuli.Razem przesmazyc.Dodac przyprawy,zalac bulionem i gotowac 15 minut,az soczewica wchlonie caly bulion. Wylozyc do miseczki i wystudzic. Wymieszac z platkami owsianymi i jogurtem.Dodac przyprawy i posiekana zielona piertuszke.Mase odstawic na 5-10 minut . Nabierac kopiasta lyzeczke masy i w zwilzonych dloniach formowac kotleciki.Obtaczac w sezamie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bylyby pewnie jeszcze lepsze.Swietne danie takze dla wegetarian. Skladniki: 1 biala kapusta 1 kg ziemniakow 200 g drobnej kaszy jeczniennej 2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub oleju bulion warzywny 1 jajko 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz 2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie: Luzno zwinieta glowke kapusty-po wycieciu glaba- wlozyc do duzego garnka ,zalac(...)ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi liscmi kapusty.Nie zwijac golabkow zbyt scisle,poniewaz surowa kasza specznieje jeszcze w trakcie gotowania.Golabki zalac bulionem warzywnym (wtedy dolozyc listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego) lub bulionem ze smietana.Przykryc reszta pozostalych lisci i dusic pod przykryciem okolo 1 godziny. Podawac z dowolnym ulubionym sosem.Do przygotowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puchaty i rozplywajacy sie w ustach.I wlasciwie nie wiem,czy to sprawil dodatek beszamelu czy kokosa.Warto w kazdym razie wyprobowac.Naprawde polecam. Skladniki : 4 papryki 1/2 szklanka ryzu 1 szklanka bulionu warzywnego 1 marchewka 1/3 pora 1 cebula zielona pietruszka kawalek zoltego sera ( np.bergkäse,parmigiano riggiano) Skladniki na beszamelowy sos kokosowy: 1/2 szklanki gestego mleka kokosowego 1/2 szklanka wody(...)Wykonanie: ryz oplukac w zimnej wodzie na sitku.Ugotowac wg wskazan na opakowaniu,lecz na bulionie warzywnym zamiast wody papryki przekroic wzdluz, usunac gniazda nasienne.Marchewke obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki.Por umyc i pokroic w cienkie polkrazki.Cebule obrac i pokroic w kostke. w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku. Składniki(...)średni ziemniak 1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru 2 łyżki masła ghee sól,pieprz z młynka szczypta cukru 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego 200-300 ml mleka 3,5% Wykonanie: marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki: 4 spore plastry schabu 150 ml bulionu warzywnego sól,pieprz z młynka 150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand) 2-3 łyżki chrzanu 1 listek laurowy 2 łyżki mąki mało ghee do smażenia Wykonanie: schab pokroić(...)plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gulasz wołowy – składniki: 1.5 kg wołowiny 3-4 marchewki 4 cebule 4 papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 150 ml wina czerwonego (opcjonalnie) ok. litra bulionu (najlepiej wołowego) mała puszka (142g) koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca, papryka, rozmaryn mąka do oprószenia mięsa oliwa do smażenia 1 łyżka masła (opcjonalnie) Mięso myję, osuszam(...)plasterki czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pieprz w ziarenkach i owoce jałowca oraz rozmaryn i wino. Chwilę wszystko gotuję i przelewam do mięsa, dodaję kilka listków laurowych i dodaję tyle bulionu aby tylko przykryć mięso. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny. Jak mięso będzie już w miarę miękkie dodaję obrane i pokrojone marchewki oraz
UgotujmyTo.plgrzybami i śliwkami porcja dla 3-4 osób Będziemy potrzebować: 500 g wołowiny 2 cebule 8-10 suszonych śliwek 4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie) 200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a) 200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym(...)smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie dodajemy grzyby, śliwki, miód i sos sojowy. Po ok. 2 min. dodajemy również piwo. Gotujemy kolejne 2-3 min., a po tym czasie dolewamy bulion. Do powstałego sosu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy całość do miękkości. Może to zająć od 4 do nawet 6 godzin
Ratunku obiadśrednim garnku umieść wodę, czosnek, szałwię, listek laurowy, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż czosnek będzie miękki. Bulion przecedź przez durszlak (nie wylewaj!) i umieść z powrotem w garnku. Liście szałwii i laurowy wyrzuć, zaś ugotowany czosnek rozgnieć widelcem i dodaj do bulionu. Podgrzej zupę, a gdy będzie prawie(...)obsmaż z obydwu stron. Grzanki posyp startym żółtym serem (możesz go dodatkowo roztopić pod górną grzałką piekarnika). Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw. Zupa jest dość "cienka" (brak bulionu), dlatego możesz dodać do niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli dla pikantności. Przygotowane grzanki ułóż w talerzu do zupy
Chilli Czosnek i Oliwa