sosie pomidorowym to smaczne, lekkie danie idealne zarówno dla wszystkich osób dbających o "linię" oraz dla dzieci. Składniki: - mięso z piersi z indyka (zmielone) - 200 g - bulion warzywny - 1 litr - otręby pszenne - 2 łyżki - jajko - 1 sztuka - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki - mąka orkiszowa - 2 łyżki - koperek - oliwa - 1 łyżka - cebula(...)przygotowania: Mięso z piersi z indyka zmielić, doprawić pieprzem, solą, ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać koperek, otręby oraz jajko. Uformować okrągłe klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną na 1 łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę, mąkę orkiszową oraz koper. Sos przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, umieszczamy
Fit-aminaprostą, bardzo prosta zupę z selera. Jeżeli ktoś lubi to warzywo nie powinien ominąć tej zupy w swoim menu. 1 duży seler 1 jabłko 1 ziemniak 1 cebula bulion (ok. 1,5 szklanki) ok. 1 szklanki mleka odrobina masła pieprz, sól, gałka muszkatołowa Seler, cebulę, ziemniaka i jabłko kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do garnka(...)wraz z selerem, ziemniakiem i jabłkiem. Całość zalewamy bulionem, ale tylko tak, żeby przykryć. Gotujemy wszystko do miękkości. Doprawiamy i blendujemy. Dodajemy mleka/ ewentualnie jeszcze trochę bulionu, żeby uzyskać pożądaną gęstość. Zagotowujemy i wcinamy. Smacznego
Humanistka w kuchnibabcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów, 1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz, szczypta oregano. Przygotowanie : W garnuszku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim ząbek czosnku wraz(...)papryczka i oregano, następnie dodajemy pomidory i je obsmażamy przez 3 minuty i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 10 minut. Całość blendujemy (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu a jeżeli zbyt wodnita gotujemy dłużej ) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. My naszą zupkę podaliśmy z pysznymi grzankami z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smacznego
cookplkurczaka (dla 2 osób) *łyżeczka pieprzu cayenne *łyżka papryki słodkiej *troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu) *mała cebula *5 pieczarek *2 łyzki masła *pół małego jogurtu naturalnego *pół natki pietruszki *sól, pieprz dodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułów Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę(...)odstawiamy do zamarynowania (minimum 15 min). Drobno posiekaną cebulkę musimy zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła, następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem nad powierzchnie ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały bulion
Wspólne smakiłyżki masła 0,5 kg mięsa mielonego 1 sos boloński Knorr Bazylia Piątnica , vegeta, czosnek granulowany około 4 łyżek oliwy około 3 szklanek bulionu warzywnego Wykonanie : W garnku zagotować wodę i posolić . Wrzucić woreczki z kaszą i gotować około 20 minut aż całe napęcznieją.Następnie odcedzamy z wody i wysypujemy do miseczki , dodajemy(...)łyżki masła i mieszamy. W rondlu rozgrzać oliwę , przełożyć mięso i chwilkę podsmażyć . Dodać przyprawy według smaku . Podlać 2 szklankami bulionu i dusić około 15 / 20 minut . Sos rozrobić w 1 szklance bulionu i wlać do mięsa , chwilkę zagotować. Podawać z kaszą . Pyszne proste i szybkie
Sama słodycz i szczypta chilipożywna i orzeźwiająca zupka :) można podawać na ciepło oraz na zimno. Bulion ugotowałam z dwóch małych ziemniaczków, małej cebulki, marchewki, pietruszki i selera naciowego. Warzywka te zmiksowałam razem z cukinią. Składniki: -1,5 bulionu warzywnego -1 średnia cukinia -1-2 łyżki jogurtu greckiego -garść listków świeżej mięty -płatki migdałów do posypania -sól pieprz, gałka muszkatołowa -ewentualnie: groszek ptysiowy(...)grzanki Wykonanie: Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego
KasiekGotujeSkładniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -3 marchewki -1 puszka groszku -500 ml bulionu warzywnego -pieprz, sól -przyprawa do kurczaka, maggi -liść laurowy, ziele angielskie -garść kopru -200 ml śmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy(...)stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość
KasiekGotujesmaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny 10 g masła klarowanego 100 ml śmietany - opcjonalnie sól, pieprz wykonanie: Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie(...)dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną
Przysmaki Karolkiryżem i kurczakiem 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g ryżu 200ml białego wina 200g grzybów leśnych (lub pieczarek) 1 pierś z kurczaka 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz parmezan Na rozgrzaną patelnie wlałam łyżkę oliwy i zeszkliłam drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodałam ryż, wymieszałam aby dokładnie pokrył się oliwą, następnie wlałam wino i smażyłam(...)czasu wchłonięcia całego płynu przez ryż. Ryż wrzuciłam do bulionu, w którym wcześniej ugotowałam pierś z kurczaka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym dorzuciłam je do bulionu. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam jeszcze przez 5 minut. Pierś rozszarpałam na drobne kawałki. Każdą porcję zupy posypałam odrobiną tartego parmezanu
Zapiski Młodej ŻonySKŁADNIKI: olej do smażenia wg uznania (lub 50g masła) bulion wegetarianski 1,75 Litra truskawki 150 gr ocet winny wg uznania ryż 100Gramów szparagi 3 sztuki cukier 4 łyżki (4-5 łyżek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Podsmażamy na gorącym tłuszczu cebulkę do zarumienia, 2. Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki(...)Dodajemy szklankę bulionu, octu winnego i smażymy do wchłonięcia o tak dodajemy kolejną szklankę. 4. Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie. 5. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem ciągle mieszając
pichcisztodyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę(...)pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli
Anioły w kuchnijuż w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka i zupę doprawić już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej kawałki cebuli. składniki (na 8 porcji(...)łyżki mąki liść laurowy ząbek czosnku 1-2 liście szałwii 3 /4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody 1 litr bulionu wołowego (4 szklanki) po 2 kromki bagietki na osobę ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka pietruszki, do przybrania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę
Stare Garyzupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1,2 l bulionu wołowego 120g sera (polecam goudę) 50g masła 6 dużych cebul 4 kromki chleba 2 łyżki mąki łyżeczka brązowego cukru łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe PRZYGOTOWANIE: Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w cienkie(...)zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przy[prawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut
Pyry na GazNajlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka(...)czerwona 2 marchewki 250 ml passaty pomidorowej sól pieprz sok z cytryny natka pietruszki do ozdoby Gotowy bulion podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła
Mango Papajaprzygotować wersję z makaronem, z którą miałam styczność w trakcie różnych wyjazdów wakacyjnych. Ach to wspomnienie, gdy było się dzieckiem na koloniach :) Składniki na 4 porcje: 250g pieczarek Litr bulionu Garść suchego makaronu (ewentualnie 3 – 4 ziemniaki) Sól Pieprz Cebula 1,5 łyżki śmietany Łyżeczka posiekanej pietruszki Przygotowanie: Bulion zagotować. Pieczarki pokroić w półtalarki, a cebulę w kostkę. Podsmażyć(...)odrobinie oleju z solą i pieprzem. Dodać do bulionu, następnie dodać makaron lub ziemniaki (pokrojone w kostkę). Gotować do miękkości. Zabielić śmietaną. Posypać odrobiną pietruszki. Uwaga: jeżeli zupę podajecie z makaronem i wiecie, że będziecie ją odgrzewać następnego dnia, to lepiej wtedy ugotować makaron oddzielnie i gotować pieczarki to momentu przegryzienia się smaków w zupie i dopiero zabielić. Smacznego
Fabryka pomysłów