ząbków czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 papryczka chili -bez pestek 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1,5 l bulionu - gorący 1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie śmietana, szczypiorek do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. Wszystkie(...)składniki, wrzucić do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem. Wolnowar przykryć, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować. D oprawić solą, pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. Podawać z kleksem śmietany
Stare Garytygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa. Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk(...)najniższe cenny marketowe wyniesie 9,43zł Cebule i por siekamy na grube pasy, dusimy na maśle z solą i pieprzem pod przykryciem. Gdy soki odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dalej dusimy do miękkości. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy por z cebulą, doprawiamy lubczykiem i tymiankiem. Gotujemy około pięciu minut. Dodajemy łyżeczkę octu, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Kromkę chleba
BaRepaswięc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory - białe części 4 ziemniaki (średnie) szklanka mleka 4 szklanki bulionu cebula czosnek 4 plastry szynki wędzonej sól, pieprz biały i czarny ząbek czosnku Wykonanie: Pory kroimy na plasterki,ziemniaki na ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę i kiedy(...)będzie gotowa dorzucamy do niej pora (kawałeczek zostawiamy do przybrania) i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy całość 10 minut a następnie zalewamy szklanką bulionu. Podduszamy lekko i przekładamy do dużego garnka gdzie dodajemy resztę bulionu i mleko. Gotujemy 40 minut i całość jeszcze doprawiamy dorzucając zmiażdżony czosnek. Całość blendujemy. Szynkę i pozostawionego pora podsmażamy
Lubczyk i Waniliaprawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere) sól(...)lekko brązowa) i będzie bardzo miękka, zacznie przywierać do dna garnka, w tym momencie dodajemy do cebuli wino i gotujemy kolejnych 20 min. Do uduszonej cebuli dodajemy gorący bulion wołowy, solimy, pieprzymy według uznania ( ja dodałem tylko trochę pieprzu, ponieważ miałem dobrze doprawiany bulion) i gotujemy na średnik ogniu przez ok. 10 min. Ugotowaną zupkę przelewamy do talerzyków
Kuchnia Łukaszarisotto... Można się rozmarzyć! Składniki: 80 gram ryżu Arborio 8-10 szparagów, gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie, wcześniej odrywając zdrewniałe końce 50 gram parmezanu 300 ml bulionu lampka białego wina 1 szalotka sól, pieprz oliwa z oliwek Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną szalotkę, dodajemy ryż i całość chwilę prażymy na patelni. Wlewamy część bulionu(...)stopniowo dolewamy aż ryż wchłonie cały bulion, stanie się miękki a zarazem kremowy. Zajmie to około 20 minut. Wlewamy białe wino i czekamy aż alkohol całkowicie odparuje a pozostanie jedynie smak. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy starty parmezan oraz pokrojone szparagi (odrobinę parmezanu oraz główki szparagów pozostawiamy na koniec). Całość dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Wykładamy ciepłe risotto
Mango PapajaWitajcie dzisiaj mam dla Was pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów. Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić(...)niewielką kostkę oraz imbir, zeszklić w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną w niewielkie plasterki marchewkę. Dusić tak przez ok 10 min nie zapominając o mieszaniu. Wlać 250 ml bulionu do marchewki i gotować pod przykryciem 15 min. Następnie dodać soczewicę i kaszę jaglaną i gotować 2 min. Po tym czasie dodać resztę bulionu doprawić solą i gotować aż wszystkie
Panda i jej światPorcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz, sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia(...)zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę
SzczyptaSmaQdeser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany lub ząbek świeżego - 3 spore łyżeczki chrzanu - jajka na twardo(...)sztuki na osobę) Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy kiełbasę w całości i gotujemy około 25-30 minut. Po tym czasie kiełbasę wyławiamy i tniemy w plasterki. Do bulionu dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy dużo majeranku - ja dodaję nawet 2-3 łyżki. Przed dodaniem majeranek trzeba rozetrzeć mocno w palcach, żeby uwolnił więcej aromatu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
W poszukiwaniu inspiracjitylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu może być mniej lub więcej wg smaku 150 ml śmietanki 5 szklanek bulionu warzywnego lub wody 1 liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) jaja na twardo(...)masła. Podsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni. Na wytopiony po boczku tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Jeżeli trzeba, dodać masło. Wrzucić resztę pokrojonych warzyw, podsmażyć przez 2 minuty. Dodać szklankę bulionu (wody), zamieszać. Całość przełożyć do garnka, uzupełnić pozostałym bulionem lub wodą. Dodać ziele angielskie i listek. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodać majeranek, gotować
Pełny talerzSkładniki: 2 duże główki czosnku, 2 cebule (ok. 150 g), 150 g pora, 1 łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego, 700 ml bulionu, 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy(...)piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa
Moniki Smakołykiświeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka masła pikantny sos czekoladowy: 2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki zmielonej szalotki lub cebuli ¼ szklanki wina porto ¼ szklanki bulionu wołowego 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 30 gram posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) opcjonalnie sos tabasco lub chrzan do smaku Przygotowanie: Steka przygotować do grillowania, natrzeć 1 łyżką oliwy z oliwek(...)/cebulą. Po około minucie dodać wino i ocet balsamiczny. Całość gotować na małym ogniu często mieszając aż całość zredukuje się do konsystencji syropu (około 3-5 minut). Dodać bulion i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną drobno gorzką czekoladę i wymieszać aż się roztopi a całość lekko zgęstnieje. Dodać sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sos tabasco albo chrzan
naRuszcieząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły) sól pieprz Marynata 20 ziaren jałowca 16 ziaren czarnego(...)garnka. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Dodać płyn pozostały z marynaty i część bulionu. Dusić z lekko uchyloną przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni
Pełny talerzjedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania(...)liść laurowy. Gotować ok. 30 minut, usuwając co jakiś czas zbierający się szum. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić
Pełny talerzporcje: 300 g świeżych grzybów (pomieszane podgrzybki, borowiki, kozaki) kilka gałązek tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g kaszy pęczak 100 ml białego wina ok. 750 ml bulionu grzybowego lub warzywnego 3 łyżki drobno startego sera Bursztyn 2 łyżki masła + 1 łyżeczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Grzyby oczyścić, jeżeli trzeba szybko opłukać. Pokroić na plasterki(...)czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać połowę cebuli i czosnku, zeszklić. Wsypać pęczak, zamieszać. Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje. Porcjami (po 1 chochli) wlewać bulion. Przed dodaniem nowej porcji płynu odczekać aż poprzednia zostanie wchłonięta przez kaszę. Czynności powtarzać aż kasza będzie ugotowana al dente. Nie trzeba zużyć całości bulionu. Zawsze lepiej mieć go trochę
Pełny talerzzmniejszyć ilość pikantnych składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili(...)uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez ok. ½ minuty. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować
Pełny talerz