więc i Wam powinno. Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól i pieprz Krem brokułowy: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g brokuła, podzielonego(...)małe różyczki 1 gałązka tymianku sól i pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem. 4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane
Powiedz dietom nieFacebooku. Tutaj. Vegetariańskie Leczo: 3 kolorowe papryki, 1 cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, Liść laurowy, Ziele angielskie, 1 szklanka bulionu warzywnego, Sól himalajska, pieprz, kurkuma (tutaj), czarnuszka (tutaj). 1 porcja jarskiego leczo zawiera: 48 kcal, 2,8g białka, 0,6g tłuszczu, 10,8g węgli, 3,3g błonnika(...)zrobić vegetariańskie dietetyczne leczo? Przygotowaną paprykę i cukinię pokrajać w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską, czarnuszkę i pieprz do smaku. Kapustę pokrój, cebulę posiekaj. Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem. Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone
IzaGotujewyszedł pysznie :) 7 dużych pomidorów malinowych 1 puszka pomidorów 1 małe opakowanie suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ziemniaki 2 kromki razowego chleba 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy ) pęczek bazylii 2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto) 2 łyżki brązowego cukru pieprz oliwa z oliwek garść prażonego słonecznika Pomidory delikatnie naciąć i zalać(...)Cebulę oraz czosnek zeszklić na oliwie. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone. Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować. Zmiksować na gładką zupkę. Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony
Jemy Pijemyłopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru czerwona papryka w proszku kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza Mięso(...)oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki. Dobrze przesmażyć na patelni. Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy
Jemy PijemyZupa powstała w przypływie głodu. W lodówce miałam odłożoną sporą porcję bulionu, poszperałam jeszcze w szafce i znalazłam przywiezione z Chin opakowanie suszonych glonów. Sama nie wiedziałam dokładnie jak ich użyć ( po chińsku niestety nie czytam ), działałam więc intuicyjnie. Składniki na 2 porcje: 2 garści suszonych glonów kilka liści lodowej sałaty 5-6 plasterków imbiru(...)papryczki chilli 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka octu ryżowego Do bulionu dodać posiekany imbir. Do miseczek na zupę pokruszyłam sporą ilość glonów. Dodałam kilka liści pokrojonej sałaty lodowej. Posiekana drobno papryczkę chilli. Na jedna miseczkę dodałam również po łyżeczce sosu rybnego i sojowego oraz pół łyżeczki octu ryżowego. Wszystko zalałam gorącym bulionem z imbirem
Jemy Pijemyjest świetny do pulpetów i mięs. Ponad to jest łatwy do zrobienia i pyszny. Składniki: pęczek koperku 3 szklanki bulionu 1 mała śmietana 2 łyżeczki mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby żeby
Mama Gotujerobi. No, chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych(...)serek topiony, - pół pęczka koperku, - vegeta (ale niekoniecznie, ja akurat do tej zupy, dodaję bo to bałkańska przyprawa):), - sól, pieprz, - jajka ( tyle, ile osób będzie jadło zupę) Do bulionu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut
Kuchnia Prezydentowejduży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól 2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając kolejne 3 minuty. 2 . Porcjami (ja używam płaskiej chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię i za każdym razem mieszając, redukujemy płyn. Po wlaniu ostatniej porcji redukujemy do płowy objętości i wrzucamy pokrojony w małą kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści a bulion
Kuchnia Prezydentowejkiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra dowolnego bulionu 100 g pieczonej fasolki chili w pomidorach (można wziąć zwykłą) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek(...)paski, wrzucić na zimną patelnię, włączyć średni ogień i powoli wytapiać, następnie podsmażyć na chrupko. Kiedy lekko zbrązowieje dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, lekko poddusić. Rozgrzać bulion w garnku. 2. Dodać paprykę pokrojoną w dużą kostkę, smażyć wszystko 2 minuty, mieszając. Następnie dodać pomidory pokrojone bardzo drobno, dusić pod przykryciem 5 minut. 3. Przełożyć zawartość patelni
Kuchnia Prezydentowejpieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie(...)Cebulę podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, dodać pomidory, dusić 5 minut. Wlać wino, cukier, sól, pieprz i gotować 10 minut pod przykryciem. W garnku podgrzać bulion, przełożyć zawartość patelni do bulionu, dodać połowę pieczonej dyni, zioła prowansalskie, koncentrat Pudliszki, gotować kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Pozostałą połowę dyni pokroić w grubą kostkę. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, ewentualnie
Kuchnia Prezydentowejczerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy(...)potrzeby dolać nieco wody). Paprykę podsmażyć na tej samej patelni na silnym ogniu przez ok 3 minuty, zdjąć na ręcznik papierowy i odstawić. 4. Do garnka z zupą dodać bulion przecier lub sok, czosnek, rodzynki i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać czekoladę i ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i ewentualnie uzupełnić płyn bulionem. Podawać
Kuchnia Prezydentowejstałe do swojego indeksu. ;) Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy) 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 0,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki soku z limonki 1 świeża czerwona papryczka chili sól, pieprz, papryka wędzona w proszku gęsta kwaśna śmietana, kolendra, plasterki limonki i krążki szczypioru(...)dekoracji 1. Bulion zagotowałam, dodałam łyżeczkę masła i cukru, wrzuciłam cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotowałam do miękkości. 2. Kukurydzę starłam na tarce jarzynowej -rzeczywiście, jak pisze Hania, jest to doskonały zabieg - sok i miąższ pozostają w misce, łuski zostają na tarce lub na kolbie (kukurydzę z puszki należy osączyć i rozgnieść widelcem) . Na małej patelni rozgrzałam masło
Kuchnia Prezydentowejdziś będzie wersja jarska, czyli nie do końca staropolska, bo bez mięsiwa i na bulionie warzywnym. Receptura choć lżejsza, to i tak równie smaczna. I nietrudna. Polecam! Składniki (na 4-5 porcji): 4 buraki upieczone lub ugotowane w całości 2 łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu(...)można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i por na złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy. 2. Kiedy się zezłocą, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Dodajemy starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy 3 minuty. 3. Po tym czasie dodajemy zakwas
Kuchnia Prezydentowejpyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny szparagowy smak, tło z mocnego bulionu warzywnego i wyrazisty smak pomarańczowego pieprzu na koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja. Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie, emanuje jakąś elegancją(...)skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek
Kuchnia Prezydentowejprostą i szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje(...)zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka oleju
Kuchnia Prezydentowej