Składniki : * 0,50 dag mielonego * 2 łyżki tartej bułki * 1 jajko * 3 ząbki czosnku * 2 l bulionu (może być z kostki) * 2 cebule * łyżka masła * 2 czerwone papryki * 25 dag pieczarek * 10 ogórków konserwowych + szklanka zalewy * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * 2 pęczki natki pietruszki * sól, pieprz Sposób przygotowania : Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle(...)paprykę w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy do miękkości. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, tartą bułkę. Mieszamy i kształtujemy małe klopsiki. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy ok. 5 min. Następnie dokładamy warzywa. Po 15 minutach dodajemy śmietanę, wodę z ogórków i zagęszczamy zupę mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie podajemy posypane natką pietruszki
Pobite gary BarbaryPyszna, zupa na bazie soczystej marchewki. Bardzo prosta, wystarczy jedynie ugotować i zmiksować wszystkie składniki. Pamiętajmy, że smak zależy w dużej mierze od jakości naszego bulionu i słodyczy samej marchewki. Zupka ma delikatny imbirowy posmak, przez który przebija się aromatyczna pomarańczowa nutka. Mimo to krem nie jest słodki, ponieważ smaki są wyważone przez użycie świeżo mielonego czarnego pieprzu. Polecam(...)niedzielny obiad :) Składniki na ok. 8 porcji: 900 g marchewki 2 cebule 1 łyżeczka imbiru w proszku świeżo starta skórka z połowy pomarańczy sól pieprz ok. 2 litry bulionu Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę . W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić warzywa i smażyć ok. 5 minut mieszając. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 2 litry bulionu drobiowego 300 g mięsa drobiowego (np.filet) 100 g marchewki (może być mrożona mini) 100 g blanszowanych migdałów bez skórki 3 jajka kurze ugotowane na twardo 3-5 ząbków czosnku polskiego sól, pieprz, świeża kolendra Przygotowanie: Bulion/wywar drobiowy przygotować wg swojego sposobu,ale używając zawczasu mięso drobiowe, które później wykorzystamy jako składnik zupy. Przecedzić wywar, by mieć(...)litrów płynu, mięso odłożyć do wystygnięcia, by było łatwiej pokroić je w kawałki. Odlewamy sobie szklankę bulionu, w której zmiksujemy migdały i żółtka z ugotowanych wcześniej jajek. Do bulionu wyciskamy czosnek i dodajemy mrożone mini marcheweczki. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy zmiksowane migdały i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania oraz dodajemy pokrojone białko. Chwilę gotujemy. Gotową zupę
Karczma Honoriettybrukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag sól papryka słodka Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych liści. Ugotować je ok 15 min bulionie wyjąć..Kilka brukselek odłożyć do dekoracji. pozostałą brukselkę w bulionie przyprawić solą, papryką, dodać masło i zmiksować. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. dodać
Camilla w kuchniserową zupę z cukinią w roli głównej. Składniki: - 600g cukinii - 2 - 3 duże ziemniaki - 2 cebule - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć(...)się pestek. Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę. Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem
Pan i Pani Smith w kuchnikwaskowy i bardzo orzeźwiający. Składniki: – ok. 600g filetów z kurczaka – 200g kurek – 2 szalotki – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki masła – 1/3 szklanki bulionu – 1/2 szklanki białego wina – 1,5 łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie(...)Wrzucić kurczaka, posolić, dodać pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając. Gdy bulion się lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje
Pociąg Do Kuchnipieczarek jest świetnym pomysłem nie tylko na codzienny obiad, ale również na przyjęcie. Składniki: 500g pieczarek 1 opakowanie kremowej zupy pieczarkowej Knorr 1 cebula 4 ziemniaki 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany groszek ptysiowy sól pieprz olej słonecznikowy Pieczarki i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko(...)gotujemy ok. 30 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak przygotowaną zupę miksujemy. Kremową zupę pieczarkową Knorr mieszamy w 200 ml śmietany i dodajemy ją do bulionu z pieczarkami. Gotujemy ok. 10 minut. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i koperkiem. Smacznego
Salonik smakówkrem z porów to ukochany obiad M. (chociaż za warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić coś w ulubionej piekarni. ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA(...)GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka
Życie zamknięte w smakugardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry wody - 2 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 mała pietruszka - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki selera - 1 cebula - 10 gram(...)soli Przygotowanie bulionu: Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo
Życie zamknięte w smakukurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek(...)cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru, dodajemy 50 ml 18% śmietany oraz 1 łyżeczkę
Smaki Ewyzdrowe - niejednokrotnie pisałam. Dzisiaj prezentuję rybę w połączeniu z kaparami. Połączenie jest idealne. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość łososia Sól Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 400 ml bulionu 3 łyżki kaparów 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Łososia przyprawiamy solą i ziołami, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Z bulionu odlewamy(...)dodajemy śmietanę, 2 łyżki kaparów i 2 łyżki mąki. Całość miksujemy i dodajemy do pozostałego bulionu. Dodatkowo doprawiamy zalewą z kaparów. Gotujemy i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą łyżkę kaparów. Usmażonego łososia podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewygram mięsa mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy Ok. 100 ml słodkiej śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy(...)przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość porządnie mieszamy. Do bulionu dodajemy rozmieszaną śmietanę z mąką oraz musztardę. Zagotowujemy, mieszając, najlepiej trzepaczką. Kotlety mielone podajemy
Smaki Ewyszkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 marchewki Kawałek korzenia selera 3 spore łyżki chrzanu ze słoika Mąka do panierowania Olej do smażenia Vegeta Bulion 500 ml Wykonanie: Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace(...)podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około 1 godzinę. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyodcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę
Smaki Ewyprzepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut(...)Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy