bulion - 9142 przepisów (strona:95/610)

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 118

dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy

KasiaiKrzysiu.pl
Pieczona dynia faszerowana ekologiczną quinoa, soczewicą i szpinakiem 149

nadzieję, że Wy również darzycie dynię taką miłością jak ja i będziecie cieszyć się natłokiem przepisów z jej użyciem. Przepis na 3 porcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO  - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka(...)słodką papryką, do każdej wsadzamy po gałązce rozmarynu. Pieczemy 30minut w 180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu

Be Fit Be Strong
Sałatka ziemniaczana 133

SKŁADNIKI: - 1 kg ziemniaków - pęczek szczypiorku - cebula dymka - 1/2 pęczka koperku - 100 ml bulionu - 50 ml oleju z pestek dyni SOS: - 2 łyżki musztardy - 4 łyżki oleju rzepakowego - łyżka miodu - łyżeczka soli - pół łyżeczki pieprzu ZIEMNIAKI UGOTUJ W MUNDURKACH , w międzyczasie przygotuj sos, po prostu wymieszaj porządnie wszystkie składniki oraz posiekaj szczypiorek, dymkę i koperek. TERAZ MUSISZ SIĘ TROCHĘ POPARZYĆ(...)ziemniaki trzeba obierać kiedy są jeszcze gorące, dzięki temu lepiej wchłoną sos i bulion. Ja wspomagam się rękawicami kuchennymi :), trochę to niewygodne, ale jakoś daję radę :) OBRANE ZIEMNIAKI POKRÓJ na nierówną kostkę, to nie apteka, a czas się liczy, następnie dodaj sos, bulion i zieleninę, wszytko dokładnie wymieszać, skosztuj, czy nie trzeba doprawić. OLEJ Z PESTEK DYNI jest bardzo intensywny

Kuchnia bezglutenowa Loli
Krem ze świeżych leśnych grzybów 128

kostkę (u mnie borowiki i podgrzybki) 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem pół pęczka natki pietruszki, posiekanego z grubsza 700 ml drobiowego bulionu 1 marchewka z bulionu śmietanka do zabielenia (opcjonalnie) sól, świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i przesmażamy(...)smażymy 5 minut. Wrzucamy z powrotem grzyby, dodajemy ząbek czosnku i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy

My Culinary Art
Cappuccino brokułowe z czosnkiem 169

jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Cappuccino brokułowe z czosnkiem Składniki: 3 duże różyczki brokuła 2 ząbki czosnku 1,5 - 2 szklanki bulionu 1 szczypta suszonego oregano przyprawa ostra specialite w młynku Przygotowanie: Do rondelka wlewamy bulion i wrzucamy różyczki brokuła, dodajemy kawałki obranego czosnku, gotujemy, aż brokuły będą al dente. Rosół(...)brokułami i czosnkiem odstawiamy do ostudzenia, miksujemy blenderem, wsypując do bulionu suszone oregano i ostrą przyprawę

Moja smaczna kuchnia
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 169

talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni(...)przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo

Ostra na Słodko
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 203

serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny sól i pieprz   mąka do obtoczenia mięsa 1. Mięso delikatnie rozbić(...)doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować). 2. Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie

Kto ugości moich gości?
Krem z brokułu i batata o nucie indyjskiej 110

Rozgrzewająca, sycąca, w smaku zaskakująca. Składniki:   1 świeży brokuł ok. 450 g, 1 batat ok. 250 g, 3 ząbki czosnku, 1 biała cebula, 1 marchew, 0,7 l bulionu warzywnego, 1-2 łyżki sosu sojowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, przyprawa garam masala do smaku. Przygotowanie:  Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat(...)dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze.  W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy (do smaku !), doprawiamy

Moniki Smakołyki
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 185

talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni(...)przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo

Ostra na Słodko
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 125

kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika  200 ml bulionu wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi(...)mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto. Prawdziwki kroimy

Kuba Gotuje
Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca 400

kawałki i zrumień na oleju. Zrumień przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z płatkami chili. Przyprawy, kurczaka i fasolę dodaj do quinoa i cebuli i wymieszaj. Do gorącego bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez

codojedzenia
Bakłażan po azjatycku 189

miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan po azjatycku: 1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku „baby” 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej(...)mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku "baby" 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka

Poezja smaku
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 185

mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej  Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących(...)Następnie roladę podsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu- ja użyłam grillowej, ale zwykła patelnia też się nada. ;) Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki i podlewamy bulionem. Dodajemy też listki laurowe i ziele angielskie oraz ocet balsamiczny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5-2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Co pół godziny

Czerwona Porzeczka
Krem z pieczonej dyni z oscypkiem 153

więc nie będzie problemu z przygotowaniem takiej pyszności.  Składniki:  ok 1 kg dyni ( obrana bez skórki i bez pestek) 2 czerwone cebule 100 g oscypka 200 ml bulionu ( ja przygotowałam bulion na wędzonce) odrobina  świeżego imbiru 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do skropienia prażone pestki dyni do przyozdobienia  Ciekawe(...)wszystko skrapiamy oliwą. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 25 minut. Następnie dynię i cebulę wrzucamy do garnka i wszystko blendujemy gotujemy na małym ogniu, dodajemy bulion i  starty imbir, delikatnie doprawiając. Po ok 20 minutach wrzucamy starty oscypek wszystko mieszamy, aż powstanie ładny krem i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy śmietanę i jeszcze

Niezły Młynek
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 187

dyni. Warto zacząć od czegoś lekkiego. ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej) 3 nieduże ziemniaki 1 spora cebula puszka groszku konserwowego ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1,5 szklanki mleka łyżeczka świeżo startego imbiru łyżeczka soku z cytryny posiekana natka pietruszki sól, biały pieprz mielony opcjonalnie: grzanki z chleba tostowego, ziarenka granatu Dynię i ziemniaki obieramy(...)myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z ciepłym bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną cebulę i odsączony z zalewy groszek z puszki. Całość gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości. Miękkie warzywa z bulionem miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem i pozostałymi przyprawami, a także sokiem z cytryny. Dolewamy mleko i dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya