bulion - 9142 przepisów (strona:88/610)

"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 161

nabiału niż standardowy wegetarianin i będę się tego trzymać. Po ostatnich badaniach morfologii widzę, że warto i nie mam zamiaru nic zmieniać. Składniki na 4-5 porcje. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula(...)selera - 1 łyżka sosu sojowego  - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju

Be Fit Be Strong
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 173

smaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu  4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie(...)solą i pieprzem.  Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu

Tagebuch po polsku
Ryba niespodzianka na Wigilię 146

sól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy(...)sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania ryby – filet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 160

moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka

Kulinarne Inspiracje
Zupa serowa z pulpecikami 161

prosta i szybka do wykonania. Jeśli boicie się wersji z pulpecikami, zawsze zupę możecie zaserwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Drukuj Zupa serowa z pulpecikami Składniki 1,5 l bulionu 3 serki topione 250 gr mięsa mielonego namoczona połówka kajzerki 1 jajko mała cebulka 1 łyżka masła sól, pieprz natka Wykonanie Bulion podgrzewamy. Serki kroimy w kostkę i wrzucamy(...)bulionu. Mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą Pulpety Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i szklimy na maśle. Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki starannie mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy pulpeciki delikatnie* możemy pominąć i wrzucamy do zupy. gotujemy ok 15 min. Podajemy z natką Dodatkowe informacje Polecam w szczególności serki pieczarkowe

Mieszam w Garnku
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 289

Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu.   Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko(...)Mieszamy i odstawiamy na 45 min. 4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy. 5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości. 6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane kulki na ok. 10 min. 7. Podajemy z bulionem lub osobno. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078

Bon Ton Italia
Risotto wieprzowo-warzywne 153

łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz    Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 95

dealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice(...)ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie w misce mieszamy jogurt ze startym na małych oczkach cheddarem, posiekanymi kaparami oraz zmiażdżonymi ostrymi papryczkami. Łososia skrapiamy oliwą, przyprawiamy

Martyna Cooks
Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka 190

przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami(...)www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie: Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu. Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę (około 4 – 5 centymetry). Następnie szparagi kroję na kawałki o długości około 3 – 4 centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów

Uwaga Babcia Gotuje
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 151

Święta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;) Składniki: polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki) 2-3 garście suszonych grzybów sól, pieprz suszony rozmaryn owoc jałowca 2 ząbki czosnku szklanka bulionu olej Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka godzin. Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części, z których zapleciemy warkocz. Z jednej(...)jałowcem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zostawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) w lodówce. Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion i mieszamy.   Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z  suszonymi grzybami. Pieczemy  40 minut

Czerwona Porzeczka
Pieczone warzywa z kasztanami 104

dzięki obecności kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo daje tutaj bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników. Składniki(...)porcje): 1 pietruszka 1 por 2 marchewki 200 g obranych kasztanów jadalnych 1/2 główki kapusty włoskiej 50 g oleju kokosowego 150-200 g bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni 2. Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce. 3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem

Powiedz dietom nie
Rosół z suszonych grzybów 117

Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów. Składniki 100 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron     Przygotowanie(...)pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy

R'n'G Kitchen
Bulion rybny 152

Jeżeli szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich Składniki: - 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra - 1,5 l wody - 2 marchewki (170 g) - 1 pietruszka (80 g) - 1/2 selera (190 g) - 1 cebula(...)rosół). Jeżeli na wierzchu pojawiają nam się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut . Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Brukselka i brokuły w sosie curry 187

Składniki: 1 średnia, drobno pokrojona cebula 2 łyżki stołowe masła 1 łyżka stołowa przesianej mąki  2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki 1/2 szklanki śmietany ( niekoniecznie) 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1/2 kg brukselki 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki Wykonanie:   Na dużej patelni podsmażamy(...)cebulę na maśle. Dodajemy  mąkę  i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę  bulionu . Dodajemy  jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion. Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas

Gorący kąsek
zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 177

ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki  przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną(...)wytopi i zrumieni - ok 5 minut. Dodać płatki papryki, opłukaną soczewicę i grzyby wraz z płynem, wymieszać, zeskrobać z dna wszystkie smaki, przełożyć do misy wolnowaru. Zalać masę gorącym bulionem, przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin lub w ustawieniu high 2 godziny,  aż soczewica zmięknie. Doprawić  płatkami papryki, solą. Jeżeli zupa jest za gęsta, rozrzedzić wodą

Stare Gary