bulion - 9142 przepisów (strona:88/610)

Krem z zielonych warzyw 156

idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu z zielem angielskim i lubczykiem. W tym czasie brukselkę umyć, odkroić trzonek i naciąć delikatny krzyżyk na zwieńczeniu główki. W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem i solą, do której włożyć na 5 minut brukselkę

ChilliJemy
Zupa ziemniaczana z czosnkiem wg Ewy Wachowicz 491

które mnie bardzo interesują. Tak więc zapraszam na dzisiejszą zupkę która na prawdę podbiła moje serducho swoim pysznym smakiem! Składniki: 2 główki czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 600 ml bulionu drobiowego natka pietruszki oliwa z oliwek Wykonanie: Główki czosnku zawinąć w folię aluminiową a do środka dolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut(...)wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Do cebuli dodać upieczony czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając bulion. Po 25 minutach doprawić zupę pieprzem i zmiksować z pozostałym bulionem. Podawać z pietruszką lub grzankami, ale tak jak mówię grzanki są niezbędne do tej zupki. Zapraszam do oglądania gazetki

Pychotkaaa
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2280

Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18%  Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania(...)tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości

Słodka Strona
Zupa tajska z krewetkami 235

prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki(...)myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka

Pociąg Do Kuchni
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 221

digotuje.blogspot.com Risotto to klasyczna włoska potrawa, która charakteryzuje się kilkoma zasadami. Po pierwsze: ryż. Powinien być włoski (np. Arborio, Carnaroli), ponieważ z długoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion.  Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy(...)odgrzewanie jest niesmaczne.   150-200g ryżu 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu

Di gotuje
Koperkowa z Duszonym Suszonym Koprem i Ziemniakami 210

dać świeży siekany)  1 łyżka masła 5 łyżek jogurtu naturalnego 0 %  PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć ja nie obierałam ze skórki, pokroić w kostkę.  Z podanych składników ugotować bulion. Gotuję aż mięso będzie miękkie ok 50 min wrzucam marchewkę.  W rondelku o grubym dnie roztapiam masło a następnie dodaję koper. Podsmażam ok 30 sekund dodaję 8 łyżek goyującego(...)się bulionu. Całość duszę ok 5 minut. Mięso wyciągam wraz z marchewką.  Duszony Koper dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość.  Mięso obieram ze skóry a resztę kroję drobno i dodaję do zupy.  Marchewkę kroję w plasterki.  Zestawiam zupę z palnika.  Do zupy dodaję

Gotowanie Patki
KREM Z DYNI NA OSTRO 130

mała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól  pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa  Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości, dodajemy

KuchcikoweLove
Krem z brokułów 139

krem z brokułów. Jej piękny zielony kolor na pewno poprawi Wam nastrój :) Inspirację na przepis zaczerpnęłam z książki P. Brodnickiego „Po prostu mi to ugotuj!”. Składniki: pół litra domowego bulionu lub pół litra wody +kostka rosołowa 1/2 kg brokułów 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę Śmietana 12% (według uznania) Sól Pieprz Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę(...)jeszcze przez minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Zupę możemy podawać posypaną podprażonymi płatkami migdałów lub np. z groszkiem ptysiowym. Jeśli zupa okaże się za gęsta wystarczy dolać szklankę bulionu. Smacznego

MyCookBook.pl
Wielkanocna galaretka z kurczakiem 147

pieprzem. Gotujemy do miękkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak, aby ją przykryć) i odstawiamy do napęcznienia. Wywar mięsno-warzywny przecedzamy przez sito, po czym 0,5 litra uzyskanego bulionu doprawiamy do smaku odrobiną cukru i ewentualnie octem. Następnie go zagotowujemy. Bulion zdejmujemy z ognia. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru do żelatyny i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Cały czas mieszając(...)dolewamy ją powoli do reszty bulionu. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórek, filet i marchewki (selera i pietruszki nie dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki. Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem obieramy galaretkowe jajka ze skorupek i układamy na talerzu przybranym sałatą

MyCookBook.pl
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 124

Lekki bulion będący bazą zupy oraz spora ilość zielonego groszku i wstążek z cukinii i marchewek. Niewielki dodatek makaronu oraz wysmażonego, chrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący(...)porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 średnie marchewki 1 młoda, nieduża cukinia 200 g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól

MyCookBook.pl
RISOTTO Z KASZTANAMI I KARCZOCHAMI 173

SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ryżu arborio - 1 cebula pokrojona w małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki(...)rozgrzeje dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj ryż, mieszaj od czasu do czasu aż do momentu kiedy stanie się przeźroczysty. WLEJ WINO I POCZEKAJ AŻ ODPARUJE . Dodaj dużą chochlę bulionu, często mieszaj. Czynność tą powtarzaj tak długo aż ryż będzie miękki, delikatny i kremowy, ale wciąż al dente. Dodaj parmezan i spróbuj czy jest wystarczająco słone- powinno wystarczyć soli

Kuchnia bezglutenowa Loli
PASZTET Z PESTEK DYNI 174

Inspiracją był ten przepis, z małymi modyfikacjami. Składniki: - 3 szklanki pestek dyni - 1 szklanka kaszki kukurydzianej ekspresowej lub ekspresowej polenty - 5 cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był(...)obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju kokosowego, posolić ją. Pod koniec dodać zmiażdżone przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do blendera wlać część bulionu lub wody, dodać pestki i cebule z czosnkiem, całość miksować kilka minut aż masa będzie w miarę gładka. Zmiksowaną masę przelać do miski, dodać kaszkę kukurydzianą, pozostałą część wody (bulionu

Smaczne Zdrowe
Makaron z soczewicą i miesem mielonym 209

Składniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw(...)czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZARKAMI I KALAFIOREM 157

Przepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg pieczarki , 1 szt kalafior , do smażenia olej , sos , 0,5 litra bulion drobiowy , 2 łyżki carry , 1 kostka serek topiony śmietankowy duży , 3 łyzki śmietana 18 proc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć(...)patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki. Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki. Sos: Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. D odać

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania